Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Μεθοδεύσεις… εξορίας του ΙΑΚ από τη Δημοτική Αρχή Χανίων

Ερήμην των εργαζομένων του Αρχείου

 

Αναστατωμένοι και έκπληκτοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (ΙΑΚ) καθώς ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εμμένει με δημόσιες τοποθετήσεις του στην… εξορία του ΙΑΚ στο Φρούριο Ιντζεδίν, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχε υπάρξει προφορική συμφωνία μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Δήμου Χανίων και ΙΑΚ, για να διερευνηθεί η δυνατότητα μετακίνησης του Αρχείου σε κάποιο από τα υφιστάμενα κτήρια του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Ο προϊστάμενος του ΙΑΚ Κωνσταντίνος Φουρναράκης

Mάλιστα, ο προϊστάμενος του ΙΑΚ Κωνσταντίνος Φουρναράκης κάνει λόγο για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» του δημάρχου καθώς «θέλει να εμφανιστεί ως σωτήρας του Αρχείου, χωρίς όμως να έχουμε ερωτηθεί».
Να σημειώσουμε σχετικά ότι στην προοπτική του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου είχε αναφερθεί προεκλογικά και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα “Χανιώτικα νέα”, μεταφέροντας όσα είχαν συναποφασιστεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ Αντιπεριφέρειας, Δήμου Χανίων και ΙΑΚ και στις οποίες η ίδια ήταν παρούσα και συμμετείχε.
Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά, ο δήμαρχος Χανίων φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τις αποφάσεις αυτές και να χαράσσει μια προσωπική στρατηγική για το θέμα, χωρίς ωστόσο να έχει διαβουλευθεί με τους ανθρώπους του ΙΑΚ.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι ακούν έκπληκτοι τις ανακοινώσεις του δημάρχου Χανίων για μετακίνησή τους σε ένα κτήριο που αφενός δεν ανήκει στα Αρχεία αλλά ούτε καν στον Δήμο Χανίων, αφού η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση χρήσης του Ιτζεδίν.

«ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ»

«Το Αρχείο βρέθηκε προ εκπλήξεως, χωρίς καμία προσυνεννόηση ή συζήτηση κι ενώ είχαν προηγηθεί συσκέψεις στο ΙΑΚ, την Αντιπεριφέρεια και το Δημαρχείο Χανίων, όπου είχαμε καταλήξει ότι ιδανικότερη λύση θα ήταν το ΙΑΚ να πάει σε ένα από τα υφιστάμενα κτήρια ή ένα νέο κτήριο στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Ξαφνικά, όμως, ακούμε την πρόταση για μεταφορά του Αρχείου στο Ιτζεδίν», σημείωσε ο προϊστάμενος του ΙΑΚ Κωνσταντίνος Φουρναράκης και πρόσθεσε ότι «το να προσπαθεί ο Δήμος να περάσει αυτό που θέλει χωρίς καμία διαβούλευση, υποτιμά και υποβαθμίζει την Υπηρεσία».

ΑΡΧΕΙΑ ΕΠΙ… ΠΛΗΡΩΜΗ;

Συνεχίζοντας ο κ. Φουρναράκης τόνισε ότι η μεταφορά του ΙΑΚ στο Ιντζεδίν υπό τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει ο Δήμος Χανίων με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) θα είναι μεγάλο λάθος δεδομένου ότι η συμφωνία προβλέπει ανταποδοτικά και οικονομικά ανταλλάγματα, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση τον δημόσιο και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της λειτουργίας του ΙΑΚ.
«Από ό,τι ξέρουμε όλοι οι Χανιώτες το Ιντζεδίν ανήκει στο Υπερταμείο και παραχωρείται μόνο η χρήση του στον Δήμο Χανίων. Συνεπώς θα πάμε σε ένα κτήριο που δεν μας ανήκει. Και μετά από 40 χρόνια – που είναι η διάρκεια της παραχώρησης – τι θα κάνουμε, θα βρεθούμε στον δρόμο; Επίσης, η σύμβαση προβλέπει ανταποδοτικά. Θα πάει δηλαδή το υλικό του ΙΑΚ στο Ιτζεδίν και θα το μετατρέψουμε σε επιχείρηση; Μα πουθενά, κανένα Αρχείο στη χώρα δεν λειτουργεί υπό αυτό το καθεστώς», υπογράμμισε ο κ. Φουρναράκης.
Ο προϊστάμενος του ΙΑΚ επεσήμανε ακόμα ότι διεθνώς τα Αρχεία συνηθίζεται να εγκατασταίνονται εντός του αστικού ιστού για λόγους μεγαλύτερης και ευκολότερης προσβασιμότητας, ενώ συχνά επιλέγεται κάποιο κτήριο τοπόσημο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ… ΚΕΝΟ

Ο κ. Φουρναράκης τόνισε ακόμα ότι μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί πλήθος προτάσεων για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του ΙΑΚ χωρίς όμως αποτέλεσμα κυρίως «λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης».
«Για παράδειγμα το παλιό ψυγείο που παραμένει ανεκμετάλλευτο. Το παλιό ΙΚΑ στην οδό Σολωμού, όπου υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων από το 2008 που στηρίζει αυτή την προοπτική. Μάλιστα, με γραπτό αίτημά μας έχουμε ζητήσει από τον Δήμο Χανίων να μας παραχωρηθούν τα υπόγεια του παλιού ΙΚΑ για αρχειοστάσια, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Έχει προταθεί στο παρελθόν ο Ιταλικός Στρατώνας, αίτημα που το είχε στηρίξει και ο Γιάννης Μάντακας προκειμένου να συνδυαστεί το Πολεμικό Μουσείο με το μουσειακό τμήμα του ΙΑΚ. Είχαμε προτείνει και το παλιό ψυχιατρείο. Μάλιστα είχα υποβάλλει γραπτό υπόμνημα τον Οκτώβριο του 2022 στη βουλευτή κ. Μπακογιάννη αλλά ούτε αυτό προχώρησε. Ζητήσαμε τη βίλα Πωλογιώργη αλλά ούτε αυτό γίνεται. Είχαμε βολιδοσκοπήσει και κάποια παλιά δημαρχεία πρώην περιαστικών Δήμων, χωρίς να προχωρήσει κάτι. Τέλος, έχει προταθεί και η παλιά Μεραρχία στον λόφο Καστέλι, πρόταση που τη διατύπωσε ήδη πριν από 30 χρόνια ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε χώρο πολιτισμού κι όχι ξενοδοχείο», υπογράμμισε ο κ. Φουρναράκης και πρόσθεσε: «Για να γίνει όμως κάτι από αυτά θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Πολιτική βούληση που δυστυχώς δεν υπάρχει για το Αρχείο».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ;

Καταλήγοντας ο κ. Φουρναράκης χαρακτήρισε «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» την πρόταση του δημάρχου για μεταφορά του ΙΑΚ στο φρούριο Ιτζεδίν καθώς «θέλει να εμφανιστεί ως σωτήρας του Αρχείου, χωρίς όμως να έχουμε ερωτηθεί» προωθώντας μια πρόταση «εντελώς ανεφάρμοστη».
«Ο δήμαρχος κινείται πολιτικά αλλά αυτά που κάνει δεν έχουν καμία ηθική ή νομική υπόσταση. Κι η νομική υπόσταση έχει να κάνει με το ό,τι το Αρχείο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και συνεπώς ο Δήμος Χανίων δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αποφασίσει χωρίς διαβούλευση στο πού θα πάμε ή να αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τη δημόσια περιουσία του Αρχείου για να ικανοποιήσει τους όρους της ανταποδοτικότητας της σύμβασης», είπε καταλήγοντας ο κ. Φουρναράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα