Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Μεθοδευμένες προκλήσεις

Με την ομιλία του και την έξαλλη ρητορική του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε τις προθέσεις του έναντι της Ελλάδος, οι οποίες συνίστανται στην κορύφωση των καθημερινών απειλητικών προκλήσεων και παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Εσκεμμένως διατηρεί ακραία οξύτητα στοχοποιώντας τα νησιά του Αιγαίου διευρύνοντας τις αξιώσεις του και επιδιώκοντας να εκτεθεί διεθνώς η χώρα μας, ως αυτή που εξοντώνει τους μετανάστες, ενώ η ίδια είναι η προστάτιδά τους, προϊδεάζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη, ότι μια ένοπλη ενέργειά της δεν θα είναι παράνομη, αλλά δικαιολογημένη.
Για αυτή τη ρητορική τακτική της Τουρκίας, τις προκλήσεις της και τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, η Γαλλία δεν κρύβει την ενόχλησή της, είναι δε στις προθέσεις του κατοίκου των Ηλισίων του Ελιζέ, να παρέμβει, αν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα. Στο ίδιο μήκος κύματος προσανατολίζονται και οι κυβερνήσεις εννέα άλλων χωρών της Ε.Ε. οι οποίες στοχεύουν να εκφράσουν τη στήριξή τους στη χώρα μας. Στη καταδίκη των έωλων επιχειρημάτων του τουρκικού κατεσημένου προέβησαν και οι ΗΠΑ.
Στο θέμα τούτο υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο, γίνεται δε κάθε προσπάθεια διεθνοποίησης της διχαστικής ρητορικής και επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας. Ο Ερντογάν προετοιμάζει συμπολίτευση και αντιπολίτευση, στο εσωτερικό του και τη Διεθνή κοινή γνώμη, διασπείροντας μεθοδευμένες αμφιβολίες γύρω απ’ τα ελληνικά δρώμενα. Συγκροτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του για τη νομιμοφάνεια των πράξεών του, έχοντας ρεζέρβα και το casus belli, Θα προβεί σε κάποια κίνηση, και θα κατηγορήσει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη.
Ένα σενάριο, από μερικά, που έχουν κυκλοφορήσει, είναι, να προκαλέσει πολεμική ενέργεια κάνοντας θαλάσσιο αποκλεισμό σε ένα ή δύο γειτνιάζοντα νησιά. Η Ελλάδα τι θα κάνει, δεν θα αμνυθεί; Έχει εκφρασθεί επισήμως από ελληνικής πλευράς, ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιου είδους παρανοϊκές πράξεις ταραχοποιών. Η δικαιολογημένη άμυνα τότε θα εκληφθεί απ’ την Τουρκία ως επίθεση εναντίον της.
Αυτή τη στρατηγική έχει κατά νου ο Τούρκος νεοοθωμανός πρόεδρος, να πετύχει τους στόχους του, συντελώντας σταδιακά στην προώθηση των αξιώσεών του με συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των θαλασσίων κυριαρχικών δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας επιθετικότερες απειλές και υποδείξεις, προπαγανδίζοντας μονόπλευρα την κοινή γνώμη και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.
Ενίοτε η στάση της Ελλάδος ήταν συγκρατημένη μέχρι του σημείου να παρερμηνεύεται ως ατολμία, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να γίνονται προκλητικότεροι. Οι κίνδυνοι, όμως, της αποσταθεροποίησης καραδοκούν, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ακολουθούμενη γραμμή διεύρυνσης των συμμαχιών μας, η προσπάθεια ενίσχυσης των οπλικών μας συστημάτων για την αμυντική μας θωράκιση και διά της διπλωματικής οδού κατάρριψη της τουρκικής απόπειρας επηρεασμού της διεθνούς κοινής γνώμης εις βάρος μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα