Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Μετεκλογικά

Σ’ αυτές τις εκλογές συνέβη το πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία της χώρας, ότι κανένα κόμμα, που ήταν κυβέρνηση, δεν ανέβασε τα ποσοστά του σε εκλογές για δεύτερη τετραετία. Θριαμβολογεί για τούτο η Ν.Δ. διότι ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Παπανδρέου είχαν πετύχει αυτό που κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν το πίστευε και στα φανταστικά όνειρά του.
Ο κόσμος εκδηλώθηκε μ’ αυτό τον τρόπο, γιατί είναι συγχυσμένος από πολλές παρεκκλίσεις των πολιτικών κανόνων και φάνηκε, ότι επιζητά, οι εξελίξεις να γίνουν εντός των συνταγματικών προθεσμιών για κυβέρνηση αυτοδύναμη, να παίρνονται αποφάσεις με γρήγορες διαδικασίες, βάσει των διατάξεων της κειμένης νομοθεσίας.
Ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης που έχει προβάδισμα χωρίς πλειοψηφία, στοχεύει ν’ αλλάξει την κοινωνία. Φέρει βαρειά ευθύνη, που τού δωσαν οι ψηφοφόροι το 40,8% των ψήφων, παρά τα λάθη, που έγιναν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του 2019-2023 και τα οποία αναγνωρίσθηκαν ευθαρσώς. Πρέπει να δώσει μάχη, για να σώσει τη νέα γενιά.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ το κλίμα. Υπέστη εκκωφαντική και απροσδόκητη ήττα αφού ηχηρά ονόματα δεν εξελέγησαν. Η στάση Κατρούγκαλου και το “ζήτημα Πολάκη” ήσαν ο καταλύτης, που επέδρασε στην κατάρρευση. Τα αίτια της αρνητικής έκβασης θα συζητηθούν απ’ τα αρμόδια όργανα του κόμματος. Στο Εκτελεστικό Γραφείο θα γίνει η πρώτη αποτίμηση, για ποιο λόγο το κόμμμα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να ωφεληθεί απ’ το πολιτικό κόστος των κυβερνώντων το υπέστη αυτό, χάνοντας αρκετές ποσοστιαίες μονάδες, απ’ όσες είχε το 2019. Έφερε 20,05%. Πάντως προς το παρόν θέμα αρχηγίας δεν έχει τεθεί.
Αλλάζει η αναλογία δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ υπέρ του ΠΑΣΟΚ, το οποίον πήρε 11,50% και αυτός είναι ο λόγος να ανησυχούν στην Κουμουδνούρου, γιατί ό,τι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, το πήρε το ΠΑΣΟΚ, το οποίον μαζί με τη Ν.Δ. συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία. Δεν συμφωνούν όμως, για όποιου είδους συνεργασία, ένεκα του ότι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση της ΝΔ ως τη χειρότερη της μεταπολιτευτικής περιόδου και διότι ο αρχηγός της ενέχεται στην παρακολούθησή του με το παράνομο λογιστικό predator.
Με την επιστροφή της διερευνητικής εντολής απ’ τον κ. Μητσοτάκη δεν απεφεύχθη η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η οποία δρομολογείται για την 25η Ιουνίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα