Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεταβατική κυβέρνηση στη Σύρτη

Οι Δυτικοί πάντα στόχευαν να επηρεάζουν τους Λίβυους ηγέτες, φιλοδοξώντας να αναδειχθούν σε περιφερειακές δυνάμεις. Αν οι Λίβυοι αντιδρούσαν, επεδίωκαν την ανατροπή τους και την εγκατάσταση υποτακτικών τους, που θα τους εξασφάλιζαν, αφ’ ενός συσχετισμούς ισορροπίας στην περιοχή και αφ’ ετέρου τα γεωπολιτικά ζωτικά τους συμφέροντα. Οι θεωρούμενοι προστάτες(!) Αμερικανοί, Βρετανοί, Ιταλοί και Γερμανοί επενέβησαν σ’ αυτή τη χώρα στηρίζοντας φυλετικές κοινότητες, που ήθελαν να ανατρέψουν τον Καντάφι. Το κατάφεραν, έγιναν όμως αυτουργοί της αυτοκαταστροφής της Λιβύης, γιατί ξέσπασε εμφύλιος.

Μετά το πολεμικό θέατρο, που παίχθηκε προσφάτως το ίδιο, όπως έγινε στη Συρία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, ο ένας από τους δύο τους να υποστηρίζει τον αντίπαλο του άλλου και κατά προέκταση της επιχείρησης “ειρήνη” με παρέμβαση του Ο.Η.Ε., έγινε κατορθωτό, να σχηματισθεί στη Λιβύη κυβέρνηση εθνικής ενότητος.

Ένας πρώην Κανταφικός, πάμπλουτος πετρελαιάς και φιλότουρκος Λίβυος, ο Αμπτέλ Χαμίντ Ντμπέϊμπα σχημάτησε 35μελή, μεταβατική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση, να διενεργήσει εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο! Απ’ τους 200 της Λιβυκής Βουλής, τη νέα κυβέρνηση ψήφισαν 121 “ναι” 11 “όχι” ενώ 68 απείχαν της ψηφοφορίας. Η σύνθεση της κυβέρνησης εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της διχασμένης χώρας, συνεχάρησαν δε τον πρωθυπουργό Ντμπέϊμπα ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη και το Τουρκικό Υπ. Εξωτερικών.

Επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Προσωρινής Διοίκησης του Λιβυκού κράτους στη Σύρτη εξελέγη ο Μωχάμεντ Μένφι στο πλαίσιο της διαδικασίας με ευθύνη του Ο.Η.Ε. Ο εν λόγω υπήρξε πρεσβευτής στην Αθήνα κατά τον χρόνο υπογραφής της παράνομης Τουρκολιβυκής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ των θαλασσίων ζωνών τον Νοέμβριο 2019.

Του ζητήθηκε απ’ το Υπ. Εξωτερικών, να προβεί σε δηλώσεις για το εν λόγω μνημόνιο, το αρνήθηκε και απελάθηκε. Για την συγκρότηση της κυβέρνησης υπήρχαν κατάλογοι με επικεφαλής πρωθυπουργούς και υποψηφίους υπουργούς, στον ένα απ’ τους οποίους ηγείτο ο Μωχάμετ Μένφι. Αυτός δεν εγκρίθηκε για πρ/ργος, αλλά αμείφθηκε, ίσως για τη στάση που τήρησε στην Αθήνα, να γίνει επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου!

Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι τον Δεκέμβριο, να φανεί, αν θα πετύχει ο μεταβατικός πρ/ργος να διενεργήσει ανόθευτες εκλογές. Στην ομιλία του ενώπιον των Βουλευτών στη Σύρτη ζήτησε την αποχώρηση των μισθοφόρων από τη χώρα του, καθόσον η παρουσία τους παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης. Υπεραμύνθηκε του Τουρκολιβυκού συμφώνου, λέγοντας ότι: «είναι συμφέρον για τη Λιβύη, η οποία έχει αποκτήσει ένα καλό μερίδιο του δικαιώματός της στο φυσικό αέριο».

Ωστόσο αυτή η εξέλιξη της επιλογής, του ηγετικού διδύμου δεν είναι ευνοϊκή για την Αθήνα, διότι ενώ ο πολυσυζητηθείς πρόεδρος του Λιβικού Κοινοβουλίου Σάλεχ, σύμμαχος του Χαφτάρ, που είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, θεωρούμενος φαβορί ως πρωθυπουργός μιας μεταβατικής κυβέρνησης, απέτυχε, να εκλεγεί.

Μια απρόβλεπτη εξέλιξη στη Λιβύη έρχεται, να προστεθεί στους πονοκεφάλους του κ. Δένδια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα