Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Μεταρρύθμιση της ΚΓΠ

Μεταρρύθμιση της ΚΓΠ
Στο σημερινό μας σημείωμα θα πάμε μια βόλτα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πήρε αυτό που ήθελε: την επίσημη έναρξη, με την “τριμερή” των διαπραγματεύσεων για τα θέματα που είχαν μείνει ανοιχτά (εκείνα που σχετίζονται με Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), όταν η συμφωνία της 26ης Ιουνίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ. Το Συμβούλιο των είκοσι οκτώ έκαναν τα πάντα για να αποφευχθεί η επανάληψη των συνομιλιών, λέγοντας ότι οι βουλευτές θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η κατάσταση που κατέληξε στο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ των κρατών μελών, το Φεβρουάριο, ήταν το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί.
Και τώρα που οι συζητήσεις ξανάρχισαν, οι Υπουργοί Γεωργίας με οποιοδήποτε τίμημα, θέλουν να παραμείνουν μόνο σε τεχνικά θέματα και όχι στην ουσία των ποσών που αφορούν τη γεωργία, κατά τα ερχόμενα επτά έτη (2014 – 2020).
Ευρωπαίοι αναλυτές αναφέρουν, ότι δεν θα υπάρξει καμία επίσημη συζήτηση μεταξύ των υπουργών, των ευρωβουλευτών και της Κομισιόν που αποτελούν την τριμερή, αλλά ένα γεύμα εργασίας -μακριά από τις κάμερες- κατά το οποίο θα αξιολογήσουν τη δυνατότητα να δώσουν κάποια περιθώρια ελιγμών στην προεδρία της Λιθουανίας στην Ε.Ε, να βρούμε έναν τρόπο εξόδου με το Κοινοβούλιο προς τα έξω.
Ωστόσο, είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ και θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου: πρόκειται για τη σταδιακή μείωση των ενισχύσεων (δεδομένου ότι η ιδέα ενός ανώτατου ορίου εγκαταλείφθηκε), με τον Γερμανό υπουργό, ένθερμο αντίπαλο του μέτρου, που βρίσκεται σε πλήρη εκλογική μάχη στη χώρα του για να πάρει το προβάδισμα της Βαυαρίας, να εξακολουθεί να είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα. Για τους ευρωβουλευτές, είναι πρωτίστως ζήτημα αρχής: «Ολα πρέπει να συζητηθούν», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Paolo De Castro. Αλλά είναι ένα ασφαλές στοίχημα ότι οι βουλευτές θα απαιτήσουν το Συμβούλιο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυσάρεστη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πάντοτε υποστήριζε μια φιλόδοξη σταδιακή μείωση.

Η διατήρηση της οικογενειακής γεωργίας
Στην άτυπη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (9 και 10 στο Βίλνιους της Λιθουανίας που ασκεί τα καθήκοντα της εξάμηνης προεδρίας του συμβουλίου), οι Υπουργοί Γεωργίας των 28 προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα του μέλλοντος της οικογενειακής γεωργίας.
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής, ακούστηκε κατά την άτυπη συνεδρίαση, από τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Τζιόλος, που τόνισε ότι «η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας έγκειται στην ικανότητά μας να διατηρήσουμε αυτό το μοντέλο της οικογενειακής γεωργίας». Γιατί η ΚΓΠ είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί, προειδοποίησε, γιατί πολλά κλειδιά βρίσκονται στα χέρια των εθνικών πολιτικών: φορολογία, κληρονομιά, η γη, η χρηματοδότηση, η πίστωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει το θέμα αυτό και θα είναι σε θέση να έρθει και να υποστηρίξει προς τα κράτη μέλη που έχουν να πάρουν αποφάσεις στον τομέα αυτό, τη θέση που ανάπτυξε στις εργασίες του άτυπου συμβουλίου υπουργών γεωργίας.
Για τον λόγο αυτό οι Βρυξέλλες οργανώνουν για το θέμα, στις 29 Νοεμβρίου, ένα συνέδριο.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Εθνη διεθνές ετος της οικογενειακής γεωργίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα