Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Μετά τον παροξυσμό

Δέκα ώρες κράτησε το θλιβερό θέαμα στο Καπιτώλιο όταν Γότθοι και Οστρογότθοι αλλόκοτα ανθρώπινα όντα του Τραμπ, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, κινητοποιήθηκαν και παραβίασαν τη Βουλή, εμποδίζοντας να εφαρμοσθεί το Σύνταγμα, για χάρη του. Πρόκειται για δικτατορική πράξη παρομοιάζουσα με ενέργειες άλλων δικτατόρων, που γνώρισε η ιστορία, όπως των Λένιν, Φράνκο, Μουσολίνι και Χίτλερ, που παραβίαζαν πραξικοπηματικά ανοιχτές θύρες, για να υπερασπίσουν τους εαυτούς των. Και ο Τραμπ πλέον κατατάσσεται σ’ αυτούς, ζώντας στην ανυποληψία και το όνειδος.

Οι σχολιαστές διαπιστώνουν, ότι όσα συνέβησαν στην Ουάσιγκτον, είναι “ασυμβίβαστα” με τη σημερινή δημοκρατία της Αμερικής. Ίσως να τους διαφεύγει το γεγονός, ότι το κράτος των ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί και από Ευρωπαίους προύχοντες που έχασαν την ισχύ τους και κατέφυγαν στην ήπειρο των Ινδιάνων, για να σωθούν. Είναι γνωστό, όμως, τι τράβηξαν αυτοί οι ιθαγενείς τις πλέον χειρότερες περιόδους αυτού του κράτους, δημιούργημα από συνονθύλευμα φυλών. Η Ευρωπαϊκή πολιτισμική καλλιέργεια δεν μεταφέρθηκε εκεί, διότι επικρατούσε ο αθέμιτος πλουτισμός, ένας ιδιότυπος εθνικισμός και μια υπέρμετρη θρησκοληψία, αφού δεν είχαν ανάγκη να λογοδοτήσουν σε κανέναν. Δεν υπήρχαν πρόγονοι, να τους μεταφέρουν ήθη και έθιμα διατρανώνοντας ότι αυτοί ήσαν οι ιδρυτές του “νέου κόσμου”.

Το μείζον πρόβλημα στην Αμερική είναι η απειλή ανόδου της ακροδεξιάς, η οποία στοχεύει, να ασκείται η εξουσία από ακροδεξιούς λαϊκιστές ηγέτες, που θεωρούν τους εαυτούς των διαμεσολαβητές, μακρυά από συνταγματικούς περιορισμούς. Διερωτάται επιτακτικά ο δημοκρατικός κόσμος, αν ο Μπάιντεν θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα πρωτοβουλιών, ώστε να επαναφέρει σε ισχύ τις αξίες, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η συνταγματική νομιμότητα.

Οι εικόνες της τραυματισμένης δημοκρατίας των ΗΠΑ ενθαρρύνουν, όσους αγκαλιάζουν τα αυταρχικά καθεστώτα, μεταξύ τούτων και ο Τούρκος πρόεδρος, τα οποία πιστεύουν ως πρότυπα. Η διεθνής κοινότητα, εδώ που φθάσαμε, δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί αβλαβής. Έχει ανάγκη την ύπαρξη ισχυρού Αμερικανικού κράτους, τώρα που στην ηγεσία των ΗΠΑ δεν βρίσκεται άνθρωπος σαν τον Τραμπ, που παρέπαιε.

Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να βρουν το χαμένο νόημα του κρατικού παρεμβατισμού και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι προηγούμενοι κυβερνήτες από τον Ρούσβελτ μέχρι τον Κένεντυ. Οι προσδοκίες τους διεψεύσθησαν και διαμόρφωσαν ένα απογοητευτικό σκηνικό, στο οποίο βρήκε την ευκαιρία να κάνει παιχνίδι σ’ αυτή την πολιτική σκηνή ο Τραμπ.
Πάντως, αυτό που χρειάζονται τώρα οι Αμερικανοί, είναι να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Είναι μια πρόκληση για τον Μπάιντεν να απαλείψει την αποσάθρωση που προκάλεσε ο Τραμπ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες