Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

“Mετα-αλήθεια”

BBC
17.11.2016 • 11:23
ΟΞΦΟΡΔΗ. Η λέξη “μετα-αλήθεια” (η πολιτική ρητορική/πρακτική που αγνοεί την αλήθεια και βασίζεται σε μια προσωπική, ενίοτε εντελώς πλαστή, εκδοχή της πραγματικότητας) είναι η λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης (Oxford Dictionaries)

Η νέα λέξη μετα-αλήθεια, post-truth, περιλαμβάνεται πλέον σε Πανεπιστημιακό λεξικό. Η μετα-αλήθεια αδιαφορεί για την Αλήθεια, την εχθρεύεται, και ομιλεί παρουσιάζοντας αυθαίρετα προσωπικές θέσεις ως αλήθειες. Δημιουργείται από επιχειρήματα, προξενεί το ενδιαφέρον, προκαλεί συγκίνηση, και εισχωρεί στο συναίσθημα. Είναι προϊόν του πολιτικού λόγου και όχι μόνον, γι αυτό και θεωρείται κατ εξοχήν πολιτική εφεύρεση. Ο νέος όρος της μετα-αλήθειας είναι ένας μανδύας που ντύνει το ψέμα, όταν ο ομιλητής τα βρίσκει σκούρα με την πραγματικότητα. Είναι η μετασκευή της αλήθειας κατά την βούληση του ομιλητή. Φαίνεται πως αυτός ο όρος, αυτή η λέξη, ήταν απαραίτητη για την εποχή μας, γι αυτό δημιουργήθηκε και κυριαρχεί. Διότι το ψεύδος, για να σε πείσει ότι δεν υπάρχει Αλήθεια, σε πείθει πρωτίστως ότι δεν υπάρχει ψέμα. Παρουσιάζεται να χρησιμοποιείται το 2006 και ενας από αυτούς που την χρησιμοποίησε ήταν και ο Ντόναλντ Τράμπ. Σκοπός της μετα-αλήθειας, είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Καταγγέλλει την Αλήθεια δια του ισχυρισμού, ότι είναι αδύνατη η καθαρή αλήθεια!!!

Βέβαια δεν θα χρειαζόταν να μας επισκεφθεί η μετα-αλήθεια αν ο κόσμος δεν είχε προετοιμαστεί γι αυτό. Ο κόσμος βαρέθηκε την αλήθεια, όπως και πολλές άλλες αξίες, και είναι ευάλωτος σε οποιαδήποτε φθορά. Οι άνθρωποι αποφάσισαν να παρακμάσουν, πρίν κάν ακμάσουν, πρίν πλησιάσουν την κορυφή των αξιών. Η κορυφή των αξιών είναι η μεγαλύτερη αναίμακτη κατάκτηση όλων των εποχών και ο άνθρωπος θα μπορούσε να παραμείνει επ΄ αόριστον εκεί, διότι η κατάκτηση αυτή δεν καταπιέζει λαούς και δεν θέτει σκλάβους υπό κατοχήν. Εξ άλλου, οι αξίες ζουν σε περιβάλλον απόλυτης ελευθερίας και δεν περιλαμβάνουν σκλάβους. Οι άνθρωποι δραπετεύουν από την ευθύνη που απαιτεί το γνήσιο, το αυθεντικό, το αληθινό και καταφεύγουν, ακόμα και στις προσωπικές τους σχέσεις, στο ψεύτικο, το εύκολο, το πλαστό και την απομίμηση.

Ακόμα και στις τροφές, οι απομιμήσεις έχουν σημαντική θέση. Η έλλειψη τροφής είναι ορατή πλέον στην γή, και το κόστος των πρώτων υλών συνεχώς αυξάνεται. Οι απομιμήσεις λοιπόν έχουν την τιμητική τους σε πολλά επίπεδα.
Όπως διαπιστώνουμε, μετά τίς διατροφικές απομιμήσεις σοκολάτας, απομιμήσεις κρέατος και λοιπά, παρουσιάζεται και η ανάγκη απομιμήσεων γνήσιων νοημάτων, επικοινωνιακών λεκτικών, και ψευτολέξεων γενικώς. Εξέλειψε η κοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και γι αυτό δυσκόλεψε η αληθινή επικοινωνία. Έσβησε η Αλήθεια και χρειαζόμαστε υποκατάστατα.

Αυτό στην συνέχεια οδηγεί στις απομιμήσεις προσώπων, ηθοποιών, πολιτικών, τηλεπαρουσιαστών, δια των προσώπων τεχνητής νοημοσύνης, και ολες αυτές ενωμένες σε μια ισχυρά απομίμηση, θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση του ανθρώπου, φτιάχνοντας τα αναμενόμενα ανθρωποειδή, τον μετα-άνθρωπο.
Βέβαια όλες αυτές οι απομιμήσεις, θα πρέπει να στηριχθούν σε κάποια πρότυπα τα οποία θα παρθούν από τα τελευταία δείγματα ανθρώπων μιας τελευταίας εποχής πρίν από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά είναι τα τηλεοπτικά πρότυπα των τελευταίων παραγωγών της μετα-αλήθειας, δηλαδή του κυρίου Ευαγγελάτου, του κυρίου Πορτοσάλτε, του κυρίου Πρετεντέρη, (και δεν ξέρω γιατί μου έρχεται στο μυαλό η αγγλική λέξη pretenter που σημαίνει προσποιητής), και όλων αυτών.

Σίγουρα και του κυρίου Πούλιτζερ, του δημοσιογράφου που ανακάλυψε το κίτρινο ανθρωπάκι του κίτρινου τύπου, ο οποίος παρ όλα αυτά μοιράζει και βραβεία στους νεώτερους.
Τα πολιτικά πρότυπα θα στηριχθούν σε όντα χωρίς συνείδηση και γενικώς όλων όσων δεν έβλεπαν την διαφορά ανάμεσα σε αλήθεια και ψέμα.
Για τους τηλεπαρουσιαστές και τηλεπαρουσιάστριες, η αλήθεια είναι πως δεν εχω εμπειρία προσώπων, αλλά πιστεύω ότι και εδώ τα πρότυπα θα παρθούν από τα φυτώρια των γλαστρών των τελευταίων.
Δεν θα ήθελα να ζω να τα δω όλα αυτά, διότι μου φέρνουν ανακατωσούρα, αλλά προσοχή! Μην νομίζετε ότι αυτό γίνεται τώρα, επειδή προχώρησε η τεχνολογία. Όχι, κάνετε λάθος. Και στην αρχαιότητα είχαν προηγμένη τεχνολογία, γι΄ αυτό και μας είναι ακόμη άγνωστο πως κατάφερναν να χτίζουν Πυραμίδες, Μάτσου Πίτσου και Παρθενώνες, ή από τί ήταν φτιαγμένο το υγρόν πύρ, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος υπολογιστής στην Αρχαία Ελλάδα και πολλά πολλά άλλα.

Ο βαθμός δυσκολίας ήταν αλλού και ήταν στα πρότυπα, στους ανθρώπους και στην γνησιότητα των προσωπικοτήτων. Τότε οι άνθρωποι ήταν εκφραστές της Αλήθειας. Τα ανθρωποειδή δεν εκφράζονται, εκτελούν. Τότε δεν θα μπορούσε καμία τεχνητή νοημοσύνη να υποκαταστήσει τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, διότι αυτοί παρήγαγαν φιλοσοφία και επιστήμες, δεν ήταν μηρυκαστικά. Τα ανθρωποειδή δεν παράγουν ούτε ιδέες ούτε επιστήμες. Αντιγράφουν, ανακυκλώνουν μετα-αλήθειες και υποστηρίζουν ό,τι τους κατευθύνουν, ό,τι τούς προγραμματίζουν. Τώρα λοιπόν που και τα πρότυπα δεν παράγουν, είναι εύκολη η αντικατάστασή τους. Πωπω φαντάζεστε να σε αντικαθιστούν με ένα ψέμα αντί για άνθρωπο; Σαν τιμωρία φαίνεται για τα ψέματα που έλεγες. ΄Η το άλλο, φαντάζεστε μια απομίμηση του κυρίου Ευαγγελάτου, και του κυρίου Πρετεντέρη; Το ένα ανθρωποειδές με τα χέρια στις τσέπες και το άλλο με τα χείλη σουφρωμένα; Τι να πώ; Έπρεπε να γίνουν νωρίτερα αυτά, πρίν φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο.

Πιστεύω ότι σε μια μελλοντική εποχή θα γίνονται προσπάθειες διάσωσης του ανθρώπου, διότι θα είναι είδος προς εξαφάνιση. Όπως σήμερα ο άνθρωπος κάνει προσπάθειες διάσωσης ζωής προς εξαφάνιση, από τον υπό εξαφάνιση άνθρωπο.
Και γιατί όλα αυτά; Διότι ο άνθρωπος, αντί να απολαμβάνει το φυσικό περιβάλλον, καταβάλει προσπάθεια να προσαρμοστεί ο ίδιος στα δημιουργήματα των χεριών του. Και αυτό είναι το εικονικό, το πλαστό, το τεχνητό, το ψέμα που ονομάστηκε αλήθεια και δεν ντράπηκε ο χρήστης της μετα-αλήθειας.
Ο άνθρωπος παραχώρησε οικειοθελώς την νοημοσύνη του στο ψέμα και απώλεσε την ευφυΐα και την σκέψη του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα