Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Μέρκελ – Πούτιν στο προσκήνιο

Στη σκιά των γεωπολιτικών ανακατατάξεων τον τελευταίο καιρό, άγνωστες θα είναι οι εξελίξεις στις σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας, αν η Μέρκελ φύγει απ’ την Καγκελαρία. Η Ρωσία αποτελεί για την Ε.Ε. τον εξ Ανατολών κίνδυνο, δεδομένης της αδυναμίας της Γηραιάς Ηπείρου, να χειραγωγήσει τη γραμμή Πούτιν.
Μήλον της έριδος μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, η οποία επηρεάζει και πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ, λόγω της προεδρίας που κατέχει, είναι οι δραστηριότητες του Λουκασένκο της Λευκορωσίας στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «δημοκρατική νομιμοποίηση προέδρου της Λευκορωσίας». Στο Μινσκ ο Λουκασένκο φαίνεται πως ζει σε άλλον κόσμο, όταν παρά τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές και το ογκώδες συλλαλητήριο εναντίον του, αυτός ορκιζόταν πρόεδρος υπό “πλήρη μυστικότητα”, για 6η φορά λέγοντας: «Υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας, την ειρηνική ζωή μας, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας»!
Στο βάθος των διενέξεων Μέρκελ – Πούτιν είναι η υπόθεση δηλητηριάσεως του ηγέτη της Ρωσικής εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος εστάλη στο Βερολίνο προς αποθεραπεία, η οποία και επετεύχθη. Λέγεται ότι η κατακραυγή του κόσμου ανάγκασε τον Πούτιν να στείλει το Ναβάλνι στο εξωτερικό, αφού θα μπορούσε να μείνει στη Ρωσία και να τελειώσει, αν έτσι ήταν αποφασισμένο από τη Μόσχα.
Ένα άλλο πρόβλημα για τη Μέρκελ είναι η προτεραιότητά της, πού θα βάλει τις “κόκκινες γραμμές” με τον Πούτιν διότι ενώ πρωταγωνίστησε υπέρ των κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2015, τώρα προσέφερε τη στήριξή του να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού Nord Stream II, για τροφοδοσία της Ε.Ε. με Ρωσικό φυσικό αέριο. Η ευθύνη αν θα την ακούσουν οι αντίπαλοί της ως προς τις “κόκκινες γραμμές” βαρύνει την ίδια η οποία φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι και δεν θέλει να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα, εν όσω είναι Καγκελάριος.
Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποθαρρύνεται με τίποτα. Είναι απτόητος και αυτό το ‘δειξε με τη μαγνητοφωνημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνεχίζεται ακόμα με τηλεδιάσκεψη. Επέκρινε ως παράνομες τις κυρώσεις που επέβαλλε η Ε.Ε. κατά χωρών μη εξαιρουμένης και της Ρωσίας, απαιτώντας την κατάργησή τους τώρα που ο κόσμος βρίσκεται σε εργώδεις προσπάθειες καταπολέμησης της Covid-19, ο οποίος έχει επιφέρει πτώση των εθνικών οικονομικών γενικώς.
Επίσης τόνισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και βρήκε την ευκαιρία να διαφημίσει το εμβόλιο εναντίον της Covid-19, Sputnik-V, το οποίο βρίσκεται υπό εντατικές έρευνες και δοκιμές.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες