Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Μέρκελ και Αναστασιάδης: Ζητούν ενεργότερο ρόλο της ΕΕ για το Κυπριακό

Υπέρ της ανάληψης ενεργού ρόλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του Κυπριακού, τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις θυσίες του κυπριακού λαού, ενώ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, επανέλαβε ότι η διένεξη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και τόνισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν είναι αυτοσκοπός. Εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεσή της προς την διοργάνωση παρέλασης στην Κριμαία την 9η Μαΐου.

«Η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν όλο το νησί γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η καγκελάριος, αναφερόμενη στη διαδικασία διευθέτησης του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου και χαιρέτισε την υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντος από τις δύο πλευρές. Ανέδειξε δε την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια και εξέφρασε την επιθυμία της να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης, ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επισκέπτεται την Γερμανία τα τελευταία 24 χρόνια, ζήτησε ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης και αναφέρθηκε στην ανάγκη ο εν εξελίξει διάλογος να οδηγήσει σε ένα κράτος το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της ΕΕ με λύση που θα εκφράζει την βούληση του συνόλου του κυπριακού λαού.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα