Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Μέρες φωτογραφίας στα Χανιά

Εγκαινιάζονται αύριο, Κυριακή, 14 Μαΐου οι δράσεις του “Chania photodays 2023” που διοργανώνει η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων (Λε.Φ.Κι.). Πρόκειται για μια σειρά δράσεων, με φεστιβαλικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν ομιλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις κ.ά. και οι οποίες θα διαρκέσουν έως 20 Μαΐου, φιλοδοξώντας να φέρουν το χανιώτικο κοινό πιο κοντά στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας.

«Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που διοργανώνουμε με έργα των αρχάριων σπουδαστών μας και με μικρά φωτογραφικά βιβλία από τα μέλη μας», εξήγησε μιλώντας στις “διαδρομές” η γενική γραμματέας της Λε.Φ.Κι. Ερωφίλη Γαγάνη και πρόσθεσε ότι ενώ υπήρχε η ιδέα για ένα πιο πλούσιο πρόγραμμα δράσεων εδώ και κάποια χρόνια, λόγω της πανδημίας αυτό έγινε εφικτό να υλοποιηθεί μόλις φέτος.
Μάλιστα, όπως τόνισε η κα Γαγάνη, φιλοδοξία της Λε.Φ.Κι. είναι η διοργάνωση αυτή βήμα – βήμα να αποκτήσει τον χαρακτήρα φεστιβάλ, αναπτύσσοντας περισσότερες συνεργασίες, προσφέροντας ένα ακόμα πιο εμπλουτισμένο με εκδηλώσεις πρόγραμμα και αγκαλιάζοντας ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος του κοινού και της τοπικής κοινωνίας.
Ειδικότερα, για τις φετινές εκδηλώσεις η γενική γραμματέας ανέφερε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρουσίαση του έργου των φωτογράφων Γεωργίας Κοντοδήμου (από το Ηράκλειο) και Γεωργίας Ματσαμάκη (από τα Χανιά), ομιλία από τον Γιώργο Γιατρομανωλάκη, συνιδρυτή του καλλιτεχνικού χώρου “Zoetrope”, ο οποίος θα μεταφέρει στο κοινό την εμπειρία του γύρω από τα φωτογραφικά βιβλία, ενώ θα διοργανωθεί κι ένα Portfolio review που απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές, υπό την καθοδήγηση των Γιώργου Αναστασάκη, Πάνου Χαραλαμπίδη και Μαίρης Χαιρετάκη.

“ΑΝΟΙΓΜΑ” ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

«Φιλοσοφία και επιδίωξη όλων αυτών των δράσεων είναι να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος, παιδιά και ενήλικες, τη φωτογραφία γιατί ενώ βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με αμέτρητες εικόνες, δεν γνωρίζουμε να τις “διαβάζουμε”. Αυτό έχει ως συνέπεια να κυριαρχούν εικόνες χαμηλής αισθητικής», ανέφερε η κα Γαγάνη και τόνισε ότι στο ίδιο πλαίσιο της προσπάθειας εκπαίδευσης του κοινού στο να μάθει να κρίνει και να αξιολογεί σωστά τις εικόνες εντάσσονται και τα μαθήματα που διοργανώνει τώρα και πολλά χρόνια η Λε.Φ.Κι. Χανίων. «Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να μάθουμε τον κόσμο, και ιδίως τα παιδιά, να διαβάζει την εικόνα και μετά – αν ενδιαφέρεται – να παράξει και δικές του εικόνες», σημείωσε σχετικά η κα Γαγάνη και συμπλήρωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση τα επόμενα χρόνια η Λε.Φ.Κι. σχεδιάζει να εντάξει περισσότερες δράσεις (εργαστήρια, μαθήματα κ.λπ.) για παιδιά.

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Πάντως όπως τόνισαν οι άνθρωποι της Λε.Φ.Κι. Το ενδιαφέρον του κόσμου για τη φωτογραφία εντείνεται χρόνο με τον χρόνο, με τα επιμορφωτικά μαθήματα που οργανώνει η Λέσχη να φιλοξενούν ετησίως 50 έως και 60 νέους μαθητές. «Άλλωστε τα Χανιά και η Κρήτη γενικότερα έχουν μια φωτογραφική παράδοση κι αυτό είναι κάτι που το επισημαίνουν και αρκετοί καλεσμένοι – φωτογράφοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται και πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε επίπεδο νησιού όπως το “Med Photo Festival” στο Ρέθυμνο και βέβαια οι “Φωτογραφικές Συναντήσεις” (που περιλαμβάνουν και το συνέδριο φωτογραφίας) και γίνονται στα Χανιά από το 2019», επεσήμανε η κα Γαγάνη, ενώ η ταμίας της Λε.Φ.Κι. Ελευθερία Σειστάκη ανέφερε ότι ο δρόμος που άνοιξε η Λέσχη τα χρόνια που δραστηριοποιείται, αποτέλεσε οδηγό και για άλλες προσπάθειες που αναπτύχθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τόνισε δε ότι οι άνθρωποι της Λέσχης βλέπουν πάντα με ενδιαφέρον την ανάπτυξη συνεργασιών, όπως έγινε στο παρελθόν και με την ομάδα “Φωτοσκίαση”, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι προσπάθειες διάδοσης της φωτογραφικής τέχνης. «Με αφετηρία το “Chania photodays 2023” στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να γίνουν ακόμα περισσότερες δράσεις και συμπράξεις με καλλιτέχνες και φεστιβάλ και να αποκτήσει η προσπάθεια τα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να διαμορφωθεί ένα σταθερός πυρήνας ανθρώπων – φίλων της φωτογραφίας στα Χανιά», σημείωσε.

Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων, με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, διοργανώνει το πρώτο Chania photodays, από τις 14 έως τις 20 Μαΐου. Πρόκειται για μία εβδομάδα δράσεων για την φωτογραφία και την θέση της στο φωτογραφικό βιβλίο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, παρουσιάσεις, portfolio review, έκθεση φωτογραφίας με θέμα HOME από τους αρχάριους μαθητές της Λε.Φ.Κι. και έκθεση χειροποίητων φωτογραφικών βιβλίων από τα μέλη της, καθώς και παράλληλη έκθεση photobooks διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, από την βιβλιοθήκη της.
Οι εκθέσεις θα γίνουν στην Αίθουσα Μίκης Θεοδωράκης (ώρες λειτουργίας 19.00 – 22.00) και οι παρουσιάσεις και η ομιλία (20.00 – 21.30) στον Πολυχώρο “Λεκτόριο”, ενώ η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
– Κυριακή 14 Μαΐου: Άνοιγμα έκθεσης φωτογραφίας/χειροποίητων φωτογραφικών βιβλίων.
– Δευτέρα 15 Μαΐου: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας/χειροποίητων φωτογραφικών βιβλίων.
– Τρίτη 16 Μαΐου: Παράλληλη έκθεση επιλεγμένων photobooks, από την βιβλιοθήκη της ΛεΦΚι.
– Τετάρτη 17 Μαΐου: Παρουσίαση φωτογραφικού έργου Γεωργίας Κοντοδήμου, Παρουσίαση φωτογραφικού έργου Γεωργίας Ματσαμάκη.
– Παρασκευή 19 Μαΐου: Ομιλία Γιώργου Γιατρομανωλάκη με θέμα τα φωτογραφικά βιβλία.
– Σάββατο 20 Μαΐου: Portfolio review, σε φοιτητές και εφήβους από τον Γιώργο Αναστασάκη και τους Πάνο Χαραλαμπίδη και Μαίρη Χαιρετάκη, Θρι o’ clock Sangria party Κλείσιμο έκθεσης φωτογραφίας/ χειροποίητων φωτογραφικών βιβλίων.
– Απονομή βεβαιώσεων φοίτησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα