Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Μέρες εξετάσεων, 10 προτάσεις για μαθητές…

Οι 10 προτάσεις του σημειώματος είναι προϊόν ερευνών που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικές εκδόσεις.

Την περίοδο των εξετάσεων οφείλουμε όλοι να είμαστε υποστηρικτικοί και ήρεμοι. Γι’ αυτό, ας αποφύγουμε να “πείσουμε” τα παιδιά να τις ακολουθήσουν, αρκεί να τις διαβάσουν.
Αν θέλετε, υπενθυμίσετε τους να είναι ενυδατωμένα, βάζοντας ένα μπουκάλι δροσερό νερό στο χώρο μελέτης τους.

1. Η υπεροχή του ύπνου στις εξετάσεις
Έχετε ακούσει αθλητές να μένουν άγρυπνοι την προηγουμένη ενός κρίσιμου αγώνα;
Κι όμως αυτό κάνει για μερίδα μαθητών. Δηλαδή, ώρες πριν από μια εξέταση συνεχίζουν να μελετούν.
Έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας χρειάζεται χρόνο για να αποθηκεύσει πληροφορίες, να τις ενσωματώσει στις ήδη υπάρχουσες και να αναζωογονηθεί. Αυτή η παγίωση των πληροφοριών διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γιαυτό είναι ανώφελο να παρασύρεστε από συμβουλές διαφορετικών μαθησιακών τύπων.
Έρευνες δείχνουν ότι μετά από 12ωρο ύπνο υπάρχει μία σαφής βελτίωση στην ικανότητα όλων να ανακαλέσουμε πληροφορίες. Μια άριστη πρακτική είναι αδιατάρακτος ύπνος 8-9 ώρες κάθε βράδυ. Σε μεγάλη έρευνα που κάναμε, πριν λίγα χρόνια, διαπιστώσαμε ότι Χανιώτες άριστοι μαθητές κοιμούνται κανονικά κάθε βράδυ.

2.Μεσημεριανός ύπνος
Ο μεσημεριανός ύπνος βελτιώνει σημαντικά την ικανότητά μας να αφομοιώνουμε νέες πληροφορίες. Στο περιοδικό Nature NeuroScience αναφέρεται ότι άτομα ανακάλεσαν το 85% των πληροφοριών μιας εξέτασης μετά από 40 λεπτά μεσημεριανού ύπνου.
Μια ιδανική τακτική για την περίοδο των εξετάσεων.

3.Ολική απαγόρευση αλκοόλ
Φανταστείτε να γινόταν τεστ αλκοόλ αναδρομικής μορφής σε όσους λαβαίνουν μέρος σε εξετάσεις. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ μειώνει δραματικά την ικανότητα του ιππόκαμπου να επεξεργαστεί πληροφορίες.
Συστήνεται η πλήρης αποχή από το αλκοόλ σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

4. Έχετε εμπιστοσύνη στη μνήμη σας
Εάν πιστεύετε ότι έχετε καλή μνήμη, τότε έρευνες δείχνουν ότι αν στην αρχή μιας εξέτασης χαλαρώσετε και ψιθυρίστε στον εαυτό σας
«Έχω καλή μνήμη και θα θυμηθώ ότι χρειάζεται» αυτή η πίστη σας θα γίνει αυτό-εκπληρούμενη προφητεία.

5.Το πλούσιο λεξιλόγιο ασπίδα
Οι υποψήφιοι με πλούσιο λεξιλόγιο έχουν μικρότερη δυσκολία στην ανάκληση μιας πληροφορίας. Ο λόγος είναι ότι όταν καταγράφουν μια πληροφορία ασυνείδητα χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές καταγραφής της, με συνώνυμες λέξεις. Έτσι στην ανάκληση της πληροφορίας έχουν περισσότερα άγκιστρα-βοηθήματα.

6.Ψιθύρισε το
‘Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Waterloo διαπίστωσε ότι λέγοντας μία πληροφορία φωνακτά αυξάνουμε την πιθανότητα να την καταγράψουμε ισχυρά στη μακρόχρονη μνήμη μας.
Υποστηρίζεται ότι όσοι διαβάζουν ψιθυριστά την ύλη (και την εκφώνηση ενός θέματος) έχουν περισσότερες πιθανότητες να την απομνημονεύσουν καλύτερα ή να λύσουν ένα πρόβλημα.
Με μία διαφορά, μόνο οι ακουστικοί τύποι μαθητών μπορούν να καταφύγουν σε αυτή τη στρατηγική.

7. Ο καφές βοηθάει;
Έρευνα στο Πανεπιστήμιο John Hopkins συμπέρανε ότι μία δόση 200 mg καφεΐνης βελτιώνει την αφομοίωση των πληροφοριών.
Αυτοί που συμμετείχαν στην έρευνα δεν κατανάλωναν τακτικά καφεΐνη. Αρχικά παρατηρήσαν μία σειρά εικόνες και 5 λεπτά αργότερα οι μισοί πήραν μία ταμπλέτα που περιείχε 200 mg καφεΐνης κι οι άλλοι μισοί placebo.
Την επόμενη μέρα τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν τις εικόνες. Ποιοι κέρδισαν; Αυτοί που είχαν καταναλώσει την καφεΐνη.
Θυμηθείτε ότι 200 mg καφεΐνης ισοδυναμούν με περίπου 3 καφέδες εσπρέσο ή ένα σούπερ διπλό ελληνικό καφέ.

8.Ανάκληση την ώρα της εξέτασης
Αν δυσκολεύεστε να ανακαλέσετε μία πληροφορία κατά την διάρκεια της εξέτασης κλείστε τα μάτια σας για λίγα δευτερόλεπτα.
Έρευνες δείχνουν ότι κλείνοντας τα μάτια ανακαλείτε 23% περισσότερες πληροφορίες. Με μια προϋπόθεση, αυτές να έχουν καταγραφεί με διπλή κωδικοποίηση. Τι σημαίνει αυτό; Όταν μελετάτε προσπαθήστε να κάνετε οπτική αναπαράσταση της πληροφορίας που σας ενδιαφέρει. Αν το κάνετε με επιτυχία, αυτή η πληροφορία θα σας είναι διαθέσιμη σαν εικόνα, όταν τη χρειαστείτε.

9.Συγχαρείτε τον εαυτό σας
Προ ημερών, έδωσα μια μοναδική συμβουλή στις εγγονές μου που συμμετείχαν σε εξετάσεις γλωσσομάθειας. Να κάνουν αυτό-αξιολόγηση στη μέση της εξέτασης και να συγχαρούν νοερά τον εαυτό τους για την απόδοση τους.
Η πρόβλεψη είναι ότι όσοι την εφαρμόσουν θα διαπιστώσουν ότι η απόδοση τους στο 2ο ήμισυ θα είναι τόσο βελτιωμένη που θα εκπλαγούν ευχάριστα.
Θυμηθείτε να εκμεταλλευτείτε το σύντομο διάλειμμα για να τεντωθείτε, να πιείτε νερό και να γυμνάσετε τα χέρια σας.

10.Εκμεταλλευτείτε όλο το χρόνο
Η εκμετάλλευση του χρόνου μιας εξέτασης απαιτεί οργάνωση και εμπειρία. Ορίσετε χρόνο για το σχεδιασμό, το γράψιμο, τον έλεγχο και τον επανέλεγχο του γραπτού σας.
Θυμηθείτε ότι οι άριστοι καθυστερούν να αρχίσουν να γράφουν!

Συμπερασματικά
Όσο περισσότερη εμπιστοσύνη έχουμε στη μνήμη μας, τόσο περισσότερο μας ανταμείβει.
Ένα φλυτζάνι καφές βοηθά στην ανάκληση πληροφοριών αν δεν πίνουμε τακτικά καφέ.
Ανακαλούμε ευκολότερα πληροφορίες αν κάναμε διπλή κωδικοποίηση κατά την διάρκεια της μελέτης μας.
Η αυτό-αξιολόγηση μας στη μέση μιας εξέτασης, μας απελευθερώνει και αποδίδουμε καλύτερα στο 2ο μέρος της.
Ο αδιατάρακτος ύπνος μας 8-9 ώρες κάθε βράδυ είναι ένα ισχυρό αποτελεσματικό βοήθημα.
Στο εγχειρίδιο ‘Θυμάμαι εύκολα’ υπάρχουν περισσότερες προτάσεις για την καταγραφή και την ανάκληση πληροφοριών για όλους τους μαθησιακούς τύπους.
Ευχές για μέγιστη απόδοση


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της ΕΤΑΝΑΠ από την ΑΝΕΚ

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της ΕΤΑΝΑΠ από την ΑΝΕΚ, καθώς με αίτημά της, προκάλεσε την αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης της Εταιρείας Ανάπτυξης Αποκορώνου,...

Χανιά: Σύλληψη 20χρονου τουρίστα για χειροδικία σε βάρος της συντρόφου του

Στη σύλληψη ενός 20χρονου τουρίστα, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ στα Χανιά το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.”, κατά του 20χρονου Γερμανού τουρίστα έκανα...

Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ δύο νεαροί μετά από τροχαίο στα Χανιά

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν μέχρι το βραδυ του Σαββάτου δύο νεαροί που τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από τροχαίο με μηχανάκι, τα ξημερώματα...

Παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ οι δύο τραυματίες από το τροχαίο στον Σκινέ

Διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων παραμένουν οι δύο τραυματίες ηλικίας 20 και 18 ετών, από το τροχαίο...

Άρχισε το νοικοκύρεμα της παραλίας στον Βλητέ

Θετική εντύπωση κάνει το νοικοκύρεμα στη βορειοδυτική πλευρά της παραλίας του Βλητέ, κάτω από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Χρειάζονται, όμως να γίνουν πολλά και στο...

Χανιά: Τροχαίο με δύο τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματισμούς και υλικές ζημιές το μεσημέρι της Κυριακής στην παλιά εθνική οδό Χανίων- Κισσάμου στο ύψος της Παρηγοριάς. Δύο οχήματα συγκρούστηκαν...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα