Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Μενέντεζ ο δωροδέκτης

Όπως είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς «γιατί είναι η θάλασσα αρµυρή κι ανάλατο το ψάρι», άλλο τόσο δύσκολο είναι να γνωρίζουµε γιατί ο πολιτικός είναι αδύνατον να µη χρηµατίζεται. Η δωροδοκία µε χρήµατα ή υπό µορφήν δώρων είναι εξαγορά συνειδήσεων για την επίτευξη αθέµιτων στόχων, ώστε ο δωροδέκτης να µεροληπτεί παραβαίνοντας το καθήκον του προς όφελος του δωροδόκου. Το φαινόµενο ιστορείται από αρχαιοτάτων χρόνων, περίπτωση “λάδώµατος” των προεστώτων στους ∆ελφούς, ώστε να πείθεται η Πυθία για να βγαίνουν οι χρησµοί της κατά το δοκούν.
Ο λόγος για τον ∆ηµοκρατικό γερουσιαστή Μποµπ Μενέντεζ που παραιτήθηκε από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κλειδί της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν και “κόκκινο πανί” για την Άγκυρα. Επειδή είχε κατηγορηθεί και το 2015 για δωροδοκία, για την οποία δεν πείστηκαν οι ένορκοι, οι νέες κατηγορίες δεν έπεσαν “ως κεραυνός εν αιθρία”. Τώρα κατηγορείται µε τη σύζυγο του ότι δέχθηκε ράβδους και εκατοντάδες χιλιάδες $ σε αντάλλαγµα να χρησιµοποιήσει την επιρροή του υπέρ επιχειρηµατιών που έχουν την έδρα τους στο Νιου Τζέρσεϊ και υπέρ συµφερόντων της αιγυπτιακής Κυβέρνησης.
Απολογήθηκε µαζί µε τη σύζυγο του ενώπιον του Οµοσπονδιακού ∆ικαστηρίου που αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος µε εγγύηση 100.000$, ενώ του αφαιρέθηκε το διαβατήριο ώστε να µην µπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό µε την ιδιότητα του γερουσιαστή.
Η απληστία και η πλεονεξία τον οδήγησαν να κάνει λάθη. Κατάντησε να γίνει θύµα των λαθών του. Οι 27 απ’ τους 51 ∆ηµοκρατικούς Γερουσιαστές ζήτησαν και την παραίτηση του από γερουσιαστής, αλλά δεν παραιτείται επικαλεσθείς το τεκµήριο της αθωότητος. Το F.B.I. πάντως έχει επιφορτιστεί µε την εξακρίβωση της εµπλοκής των αιγυπτιακών Αρχών στην περίπτωση Μενέντεζ.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την εναλλακτική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ο παραιτηθείς είχε µεγάλη επιρροή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. ∆εν ήταν λιοντάρι, αλλά έµοιαζε µε λιοντάρι, αφού εβρυχάτο για τη µη παραχώρηση στην Τουρκία των αναβαθµισµένων F-16. Τώρα έχασε το δικαίωµα να φωνάζει. Κάποιοι γλύτωσαν απ’ τις φωνές του πανηγυρίζοντας και κάποιοι άλλοι χάνουν έναν που τον θεωρούσαν προστάτη των συµφερόντων τους.
Ενόσω ο Μενέντεζ βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση, η Ελληνική Κυβέρνηση κρατάει αποστάσεις, εν αντιθέσει µε την Τουρκία που δηλώνει ενθουσιασµό, επειδή θεωρεί ότι εκλείπουν οι λόγοι της απαγόρευσης απόκτησης των αναβαθµισµένων F-16.
Πάντως το ελληνικό λόµπι στις ΗΠΑ ζητά σε κάθε περίπτωση, αν η Τουρκία πάρει τα F-16, να τηρηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο µε τη µη χρησιµοποίηση τους εναντίον συµµαχικών χωρών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα