Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Μελέτη για την υπεραλίευση στη χερσόνησο Ροδωπού

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη που πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου Ροδωπού προκειμένου να καταμετρηθεί ο θαλάσσιος πληθυσμός και να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπεραλίευση. Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μάλεμε στο πλαίσιο του 5ου Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία που συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα “Αγία Σοφία”). Στη συγκεκριμένη έρευνα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθηγητής Χαρίτων Χιντίρογλου, ο οποίος, στο περιθώριο της εσπερίδας, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, τόνισε ότι «η συνεργασία μας με τους ψαράδες βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής βαίνουν καλώς και πιστεύουμε ότι θα είμαστε εμπρόθεσμοι σε όλα μας τα παραδοτέα».

 

Οπως εξήγησε, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν όχι μόνο στο Ροδωπού, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή της Κισάμου και στόχος είναι η μελέτη να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Ο κ. Χιντίρογλου αναφορικά με το τι περιμένουν από τα αποτελέσματα των ερευνών σημείωσε ότι «πρώτα απ’ όλα θα καταγράψουμε το 70% της ιχθυοπανίδας και ιδιαίτερα των ιχθυοαποθεμάτων -καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια- όχι δηλαδή μόνο ψάρια. Στη συνέχεια μετά από τη μαθηματική ανάλυση θα δούμε σε ποιες περιοχές θα δώσουμε τη βαρύτητά μας, ώστε να τις εντάξουμε στο προγενέστερο σχέδιό μας, σαν μια πιλοτική προστατευόμενη ζώνη για τρία χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε αλλο επίπεδο, π.χ. να ποντίσουμε δηλαδή κάποιες κατασκευές για να δημιουργηθούν όχι μόνο νέα οικοσυστήματα για τα ψάρια, αλλά οι κατασκευές να είναι τέτοιες που θα προσελκύσουν και καταδυτικό τουρισμό.

Θα λειτουργήσουν δηλαδή και σαν καταδυτικά πάρκα». Στην εσπερίδα μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης με θέμα Προστασία Περιβάλλοντος, η καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μυρτώ Ρήγου με θέμα Πολιτισμός και Περιβάλλον, η επικεφαλής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης “Αρχέλων” Αθανασία Νικολοπούλου με θέμα Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Carreta – Carreta στην Κρήτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα