Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Μελέτες για τη διάβρωση στον κόλπο των Χανίων

» Εφαρμογή του ερευνητικού έργου που ολοκληρώθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ

H προστασία των ακτών στα όρια του Δήμου Πλατανιά και στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων είναι ο στόχος των δύο μελετών που προκηρύχθηκαν αυτές τις ημέρες από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται επί της ουσίας για τις μελέτες εφαρμογής πάνω στις οποίες θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της διάβρωσης. Το όλο ερευνητικό έργο σε ότι αφορά τον κόλπο των Χανίων είχε ανατεθεί και ολοκληρωθεί από το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) όταν αντιπεριφερειάρχης Χανίων ήταν ο Απόστολος Βουλγαράκης.
Στην προκήρυξη των μελετών επισημαίνεται η σημασία των μελετών αυτών και η υλοποίηση του έργου για την προστασία του παραλιακού μετώπου του κόλπου των Χανίων: «Η προστασία των ακτών είναι υψίστης σημασίας για την τοπική οικονομία. Συνεπώς, η μελέτη και κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων θα δώσει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης και κατά συνέπεια θα αποτελέσει βασικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της αλιείας , του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα της περιοχής. Είναι προφανής η ανάγκη της εκπόνησης της αντιδιαβρωτικής μελέτης στην παραπάνω έλεγχο και αποτροπή της διάβρωσης του παραλιακού δρόμου και της ασφάλειας διέλευσης και πεζών από την περιοχή αυτή».
Οι μελέτες περιλαμβάνουν επί μέρους στατικές, λιμενικές, γεωλογικές, τοπογραφικές, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες και ως ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών έχει οριστεί η 4η Οκτωβρίου 2021 για τους Αγ. Αποστόλους και η 12η Οκτωβρίου για τα Χανιά.
Όπως εξήγησε στα “Χ.Ν.”΄η προϊσταμένη της διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Χανίων κ. Ελένη Δοξάκη οι μελέτες που θα εκπονηθούν θα εξειδικεύσουν τις γενικές οδηγίες και κατευθύνσεις που έδωσε η ερευνητική εργασία του ΕΛΚΕΘΕ. Από τους μελετητές θα προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης της διάβρωσης με βασικό μέτρο τον εμπλουτισμό των ακτών με άμμο, χαλίκια κτλπ.
Στόχος είναι η χρηματοδότηση των αναγκαίων εργασιών να γίνει μέσα από προγράμματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες