Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία στο πλαίσιο της «απεργίας των γυναικών»

«Όταν οι γυναίκες σταματούν, όλα σταματούν!» Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώτριες κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Παρισιού και πολλών άλλων πόλεων της Γαλλίας, για να καταγγείλουν τις ανισότητες σε βάρος τους, που επιδεινώθηκαν από την υγειονομική κρίση και τα λοκντάουν.

Μισθολογικές ανισότητες, διακρίσεις, φυλετική βία: Οι «πρώτες στην αγγαρεία» κατέβηκαν σε «φεμινιστική απεργία», όπως έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας τους, στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους οργανωτές, τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, μέσα σε ατμόσφαιρα γιορτής.

«Είναι κρίμα που διαδηλώνουμε σήμερα, το 2021, για να ζητήσουμε ίσα δικαιώματα», είπε η 22χρονη φοιτήτρια Λουσί, σχολιάζοντας ότι «η πανδημία οδήγησε σε υποχώρηση» των γυναικείων δικαιωμάτων.

Στο Στρασβούργο, περίπου 350 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και περίπου 100 μαίες, ντυμένες «πορφυρές δούλες» -τις γυναίκες-σκλάβες από το βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ- διαδήλωσαν επίσης, ζητώντας ισότητα στον επαγγελματικό τομέα. «Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο των γυναικών. Οι άνδρες έχουν έναν ρόλο να παίξουν στη συνειδητοποίηση των ανισοτήτων», είπε ο Σαμουέλ Μορέ, ένας 30χρονος πυροσβέστης.

Με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Γυναίκας, οι εργαζόμενες κλήθηκαν να σταματήσουν τη δουλειά τους στις 15.40. Θεωρητικά, από την ώρα αυτή και μετά, σταματούν να πληρώνονται για τη δουλειά τους, αν ληφθούν υπόψη οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ανέρχονται περίπου στο 25%. Σε μια κοινή ανακοίνωσή τους, επτά από τα οκτώ μεγάλα συνδικάτα ζήτησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να επανεκτιμηθούν οι μισθοί των επαγγελμάτων στα οποία κυριαρχούν οι γυναίκες.

«Είναι απολύτως μη φυσιολογικό, θα τολμούσα να πω και σκανδαλώδες, ότι για ίση δουλειά, ακόμη και αν έχει γίνει πρόοδος, ο μισθός δεν είναι ακόμη ίσος. Είναι ανεξήγητο», είπε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητά του είναι «η μάχη κατά της βίας σε βάρος των γυναικών» και «η μεταρρύθμιση του συστήματος καταβολής της διατροφής».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες