Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

«Με τις γλώσσες μιλάμε και… γευόμαστε!»

Μια εορταστική εκδήλωση από τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη με παιδαγωγικό περιεχόμενο!

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με κέφι και χαρά στα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη. Βρήκαμε την αφορμή να γιορτάσουμε την πολυγλωσσία, αφού στο σχολείο μας ομιλούνται 14 διαφορετικές γλώσσες και αυτή η διαφορετικότητα είναι σεβαστή από όλους.

Μαθητές, δάσκαλοι, γονείς και στελέχη εκπαίδευσης συναντήθηκαν σε μια εκδήλωση επικοινωνίας, συμπερίληψης και συλλογικής έκφρασης. Η πολυγλωσσία είναι συνυφασμένη με την πολυπολιτισμικότητα, αφού προάγει τον πολιτισμό, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία. Το ανθρώπινο μυαλό, μαθαίνοντας διαφορετικές γλώσσες, ασκείται με φυσικό τρόπο και αναπτύσσεται, προσαρμόζεται ευέλικτα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, διευρύνει τις δυνατότητές του και καλλιεργείται στην ενσυναίσθηση.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη οι μαθητές μας δημιούργησαν γωνιές-σταθμούς δραστηριοτήτων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, στολισμένη με μπαλόνια με τη φράση “καλώς ήρθατε” σε πάνω από 30 γλώσσες. Το καλωσόρισμα περιελάμβανε την “Ωδή στη χαρά” στα μεταλλόφωνα από την ε’ τάξη και τη μουσικοχορευτική απόδοση του τραγουδιού “Hello to all the children of the world” από τα νηπιάκια. Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι προσπάθησαν να προγραμματίσουν το ρομποτάκι (bee-bot) για να συναντήσουν τα σκυλάκια της α’ τάξης που γαβγίζουν πολύγλωσσα. Άλλοι έβγαλαν μία αστεία φωτογραφία χρησιμοποιώντας τα χιουμοριστικά props που δημιούργησε η β’ τάξη στο “photobooth-άκι” της κάτω από πολύχρωμα σημαιάκια με το “γεια σας” σε διάφορες γλώσσες. Η γ τάξη παρουσίασε με ένα καλλιτεχνικό πόστερ τα αποτελέσματα της έρευνας για τις γλώσσες που μιλιούνται στο σχολείο μας. Η δ’ τάξη δημιούργησε τον πολύγλωσσο ήλιο της αγάπης και ανέδειξε την αστεία εκδοχή από τη μετάφραση χαρακτηριστικών εκφράσεων. Στον σταθμό της ε’ τάξης οι προσκεκλημένοι κλήθηκαν να δώσουν μια προσωπική συνέντευξη στη γλώσσα της προτίμησής τους. Στον χάρτη με τις οικογένειες των ευρωπαϊκών γλωσσών της στ τάξης οι προσκεκλημένοι κόλλησαν ένα μήνυμα στην ξένη γλώσσα που γνωρίζουν και έπαιξαν επιτραπέζια λεκτικά παιχνίδια (σκραμπλ, καρτέλες με γράμματα και σύνθετες λέξεις).
Τέλος όλοι απόλαυσαν νοστιμιές από διάφορες χώρες στον μπουφέ που ετοίμασαν η διεύθυνση και οι δάσκαλοι και εμπλούτισαν δυναμικά οι γονείς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους μαθητές, δασκάλους και γονείς που συνέβαλαν στην επιτυχημένη εκδήλωση, καθώς και τη Διευθύντρια ΠΕ Χανίων κ. Χρύσα Τερεζάκη, τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Αγγλικών κ. Πόπη Καφφετζάκη, τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Δασκάλων κ. Χαρά Ανδρεάδου και την Αντιδήμαρχο Χανίων Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη για την τιμή που μας έκαναν να συμμετάσχουν ενεργά στη γιορτή μας και να διαδράσουν με τους μαθητές μας, αναγνωρίζοντας κι επιβραβεύοντας το έργο τους.

Περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών και δραστηριότητες για εορταστικές εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://edl.ecml.at/ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κώστας Μανωλάκης, διευθυντής


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα