Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Με πρόγραμμα Erasmus το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων στη Βουλγαρία

Aπό τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2022, δύο μαθητές και δύο μαθήτριες με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς του 4ου Γενικού Λυκείου Χανίων πραγματοποιήσαμε μετακίνηση ERASMUS στο Βέλιγκραντ της Βουλγαρίας, το μεγαλύτερο κέντρο ιαματικών λουτρών στη Βαλκανική.
Πρόκειται για την τρίτη κινητικότητα μαθητών του προγράμματος ERASMUS ΚΑ2 (2020-2023) με τίτλο «ABC_ClimA Be the Change» και εταίρους σχολεία από τη Ρουμανία (συντονίστρια χώρα), την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Οι δραστηριότητες φιλοξενήθηκαν στο σχολείο Vasil Levski με κεντρική θεματική τη ρύπανση των υδάτων. Η υποδοχή που μας επιφύλαξαν ήταν εξαιρετική. Κοπέλες με παραδοσιακές στολές και κεράσματα και ξενάγηση σε εντυπωσιακούς χώρους του σχολείου. Ξεχωρίσαμε το εργαστήριο ρομποτικής, τον τηλεοπτικό σταθμό, τις αίθουσες εκδηλώσεων και τον καλαίσθητο φιλικό χώρο, όπου περνούν οι μαθητές τον ελεύθερο μαθημάτων χρόνο τους.
Οι κύριες δράσεις αφορούσαν βέβαια το κλίμα και το νερό. Όλες οι χώρες έκαναν παρουσιάσεις «Η χώρα, η πόλη, το σχολείο μου» καθώς και τα πορίσματα ερευνητικής εργασίας με θέμα «Μόλυνση των υδάτων – Άνθρωποι και Πρόοδος». Η διοργανώτρια χώρα παρουσίασε επιπλέον τις ιαματικές πηγές του Βέλιγκραντ και μάθημα CLIL (Αγγλικά + Γεωγραφία) με θέμα «Υδάτινες πηγές και ανθρώπινη δραστηριότητα».

Η πιο ενεργή συμμετοχή και ο ενθουσιασμός όλων σηματοδοτήθηκαν από δύο πρωτότυπες δραστηριότητες:

-Η παρουσίαση από τους μαθητές μιας παροιμίας με θέμα εμπνευσμένο από την κλιματική αλλαγή. Η δική μας ομάδα δραματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την παροιμία «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα».

-Μια ολόκληρη μέρα περιπέτειας σαφάρι στη Ροδόπη και ομαδικά παιχνίδια με θέμα “ABC of survival in the wild”. Η μέρα έκλεισε με παραδοσιακό φαγητό, το οποίο μαγειρεύτηκε εξολοκλήρου μπροστά μας και ήταν πεντανόστιμο. Η ίδια η διαδρομή προς και από τα 1.650 υψόμετρο σε ανώμαλο δρόμο με ρωσικά στρατιωτικά τζιπ αποτέλεσε μια ξεχωριστή και εκπληκτική εμπειρία για όλους.

Εκτός από την ξενάγηση στο Βέλινγκραντ, πραγματοποιήθηκε ολοήμερη επίσκεψη στο γραφικό Πλόβντιβ (αρχαία Φιλιππούπολη), αλλά και σε αξιοθέατα της πρωτεύουσας Σόφια, όπως ο επιβλητικός Ναός Αλεξάνδρου Νιέφσκι και το «Μουσείο των Ψευδαισθήσεων», όπου η επιστήμη συναντά το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Οι εταίροι ανανεώσαμε το ραντεβού μας συγκινημένοι για τη Φόρμια της Ιταλίας τον Οκτώβριο του 2022. Αφήσαμε τη Βουλγαρία με νοσταλγική διάθεση για τις μοναδικές μέρες γνώσης και εμπειριών ζωής που όλοι αποκομίσαμε. Η βιωματική επαφή με την πανέμορφη φύση του Βέλιγκραντ θα μας κάνει να χαμογελούμε για καιρό.

Οι συνοδοί καθηγήτριες:
Εύη Μαναβάκη –
Στέλλα Καραγιαννάκη

Σκέψεις και συναισθήματα των μαθητών μας

Αν και αυτή ήταν η πρώτη μου φορά σε ένα πρόγραμμα Erasmus, μπορώ πλέον να πω πως ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, την οποία όλοι θα έπρεπε να ζήσουν έστω και μια φορά καθώς μαθαίνεις παρά πολλά πράγματα που μπορούν να σου αλλάξουν την ζωή. Εγώ για παράδειγμα, έμαθα παρά πολλά πράγματα για την κλιματική αλλαγή, την σημαντικότητα του νερού και την ρύπανση του, επιπλέον το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς στα προβλήματα του πλανήτη. Είδα πολλά και πανέμορφα τοπία, όπως τους άσπρους βράχους, που με μάγεψαν καθώς ήταν μόνο φύση και τίποτα άλλο. Είχα την ευκαιρία να δω πώς είναι η ζωή σε μια άλλη χώρα και να γνωρίσω τρεις διαφορετικές περιοχές της. Με τις γνώσεις όμως που απέκτησα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με απίθανους ανθρώπους που συμπάθησα και δέθηκα πολύ γρήγορα. Ήμουν και θα είμαι για πάντα ευγνώμων για την ευκαιρία αυτή.
Ανδρέας Γιακουμάκης

Είχα την ευκαιρία να λάβω μέρος σε πρόγραμμα Erasmus και στο Γυμνάσιο και θεωρώ πως ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελεί εμπειρία ζωής! Απαιτεί από μαθητές αλλά και καθηγητές προσπάθεια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρόνιας, η οποία όμως εντέλει ανταμείβεται με τα ταξίδια στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν. Μέσω του φετινού προγράμματος, προσωπικά, συνδέθηκα με μια ξένη νοοτροπία, καθώς γνώρισα νέα παιδιά και νέους τόπους. Πιστεύω πως όλοι οι συμμετέχοντες του προγράμματος ήρθαν πιο κοντά με τη φύση και το περιβάλλον μέσω των δράσεων που είχε οργανώσει η χώρα υποδοχής (σαφάρι, επίσκεψη στο δάσος, εργασίες πάνω στη ρύπανση του νερού), μιας και το θέμα του προγράμματος ήταν η κλιματική αλλαγή. Ένα πρόγραμμα Erasmus δεν πρέπει να απουσιάζει από τα μαθητικά χρόνια των παιδιών για τον λόγο ότι εκτός από τη διασκέδαση που έχει να προσφέρει, μεταδίδει και πλήθος γνώσεων στους συμμετέχοντες. Είναι μια εμπειρία την οποία θα μπορώ να διηγούμαι τα επόμενα χρόνια και να ανατρέχω πίσω στις υπέροχες στιγμές που μου χάρισε η δράση αυτή!
Μαρία Μπολιώτη

Είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύω με Εράσμους. Επισκέφτηκα τη Βουλγαρία και το Βέλιγκραντ, μια πόλη έξω από την πρωτεύουσα, που έχει ως χαρακτηριστικό της τα ιαματικά νερά. Επίσης επισκέφτηκα τους λεγόμενους “Άσπρους Βράχους” που βρίσκονται σε 1650 μέτρα υψόμετρο. Εκεί κάναμε διάφορες δραστηριότητες που κατέληξαν σε ένα πολύ νόστιμο γεύμα που μας είχαν ετοιμάσει επιτόπου. Ήταν ένα φανταστικό ταξίδι που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω υπέροχα παιδιά που δεν θα μπορούσα να γνωρίσω με άλλο τρόπο. Σε γενικές γραμμές είναι μια εμπειρία που θα έπρεπε να βιώσει κάθε παιδί, γιατί εκτός από την διασκέδαση δίνει γνώση στο κάθε στον καθένα που συμμετέχει.
Ιάκωβος Γούργουρας – Τσουρουνάκης

Θεωρώ, μια εμπειρία Erasmus, είναι αυτό που χρειάζεται κάθε παιδί να θυμάται από τα σχολικά του χρόνια. Προσωπικά, συγχρωτίστηκα με παιδιά διαφορετικής καταγωγής και νοοτροπίας, ενσωματώθηκα έστω για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα στον τρόπο ζωής μιας ξένης χώρας. Παρά τη διαφορετικότητα, κατάφερα να περάσω φανταστικά μαζί με όλα τα παιδιά, δίχως να αντιμετωπίσω πρόβλημα ούτε στην επικοινωνία μου μαζί τους, αλλά ούτε και στον τρόπο που αντιμετώπιζε ο κάθε ένας τα πράγματα. Ακόμα, κατάφερα να έρθω πιο κοντά με το φυσικό περιβάλλον, όπως θα περίμενε κανείς, αφού το θέμα της κινητικότητας ήταν η κλιματική αλλαγή. Αυτό συνέβη, διότι οι δράσεις μας είχαν άμεση επαφή με τη φύση, συνεπώς κάθε θεωρία και κάθε εργασία που διαβάσαμε και αναλύσαμε, είχε άμεσο αντίκτυπο στον κάθε ένα μας, αφού μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε το περιβάλλον (σαφάρι, εκδρομές, επίσκεψη στο δάσος) και να το κατανοήσουμε πραγματικά μέσα από τις ομαδικές εργασίες μας.
Ελένη Παυλάκη

Φωτογραφίες από τη μετακίνηση


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα