Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Με πολλές απουσίες το ΔΣ Χανίων

Οριακή απαρτία με μόλις 25 συμβούλους από τους 49, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο αριθμός των απαιτούμενων δημοτικών συμβούλων συμπληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00, ενώ το συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο για τις 15:00. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ε. Δαμιανάκης όλοι οι απόντες, με εξαίρεση τον κ. Βάμβουκα που είχε ενημερώσει το προεδρείο, θα δηλωθούν “αδικαιολογήτως απόντες”.

Την απουσία τόσων πολλών συμβούλων έθιξε ο κ. Γ. Σαρρής, σημειώνοντας πως ορισμένοι δίνουν το “παρών” μόνο όταν το επιτάσσει το κόμμα τους ή συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που είναι “τεράστιο” έθιξε ο κ. Ν. Βουρλάκης ζητώντας από το δήμαρχο να ξεκαθαρίσει αν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου “θα γίνει χώρος πρασίνου ή χώρος στάθμευσης;”. Επίσης, ο ίδιος έβαλε και το θέμα του μνημειακού συγκροτήματος στην Αγιά και το σημερινό δημοσίευμα των “Χ.ν.” για την κατάσταση του μνημείου δίπλα στο δημοτικό κατάστημα Ν. Κυδωνίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Σ. Ρίζος ζήτησε να μάθει τι λέει ο Δήμος για την ανακοίνωση της Μονής Γουβερνέτου (που διαψεύδει τη Δημοτική αρχή για το ότι επιθυμεί να φτιάξει κέντρο ενάντια στις αμβλώσεις).
Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης ανέφερε πως εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της πρώην ΑΒΕΑ που αγόρασε ο Δήμος Χανίων από την “Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.”.

Τις διακοπές ρεύματος στο Ακρωτήρι επεσήμανε ο κ. Γ. Κουτράκης, την ανάγκη δημιουργίας παιδιατρικής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χανίων ο κ. Γ. Σπυριδάκης, την αξιοποίηση αίθουσας στο δημοτικό κατάστημα Βαμβακοπούλου για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ο κ. Χ. Λουτσέτης.
Για το μνημείο στο Κόκκινο Μετόχι η κ. Ν. Αποστολάκη δήλωσε πως καμία υπόσχεση της δημοτικής αρχής δεν τηρήθηκε και το έργο εκεί έγινε χωρίς άδειες και μελέτες. Αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση της τοπικής κοινότητας Μουρνιών να ανακαλέσει την έγκριση της για το έργο. Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της τοπ. κοινότητας κ. Μ. Σχοινάς διάβασε την απόφαση της τοπικής κοινότητας με την οποία ανακαλεί παλιά απόφασή της για ονοματοδοσία της πλατείας των εργατικών κατοικιών στο Κόκκινο Μετόχι.
Στην ανάληψη καθηκόντων των 9 συμβασιούχων μηχανικών στην υπηρεσία δόμησης αναφέρθηκε ο κ. Ν. Χαζιράκης. “Η παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού καταστήματος Βαμβακοπούλου στη ΔΕΔΙΣΑ έγινε από το προηγούμενο Δ.Σ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί ποτέ από την κοινότητα. Για το μνημείο στο Γαλατά φροντίζουμε τα απορριμματοφόρα που σταθμεύουν δίπλα να είναι καθαρά” απάντησε ο κ. Μ. Τσουπάκης.
“Μέχρι να προχωρήσει η υπογραφή του πρωτοκόλλου παραλαβής για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου σε λίγες ημέρες, κάντε υπομονή” ήταν το σχόλιο του κ. Π. Σημανδηράκη.

Ένταση μεταξύ Χατζηδάκη – Δαμιανάκη

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Ε. Δαμιανάκη και το πρώην μέλος της παράταξης του κ. Χ. Χατζηδάκη. Μια παραίνεση της κ. Χατζηδάκη προς το προεδρείο να αφήσει τον κ. Σ. Ρίζο να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δαμιανάκη που ανέφερε πως δεν δέχεται παρατηρήσεις από τη δημοτική σύμβουλο που δεν έρχεται συχνά στις συνεδριάσεις. “Να με διώξετε κ. Πρόεδρε, εκτίθεστε” σχολίασε η κ. Χατζηδάκη, με τον κ. Δαμιανάκη να την εγκαλεί στην τάξη και να την καλεί να “κρατήσει τη γλώσσα” της. “Μην μου κουνάτε το δάχτυλο” είπε η κ. Χατζηδάκη, συμπληρώνοντας “τιμήστε το ρόλο σας. Διαλύσατε μια ολόκληρη παράταξη.”

Πάντως στο τέλος της συνεδρίασης ο κ. Δαμιανάκης ζήτησε συγνώμη για τους υψηλούς τόνους του, αποδίδοντας το στην κούραση.

Υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την οριστική απόκτηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ από τον Δήμο Χανίων

Εν τω μεταξύ, σε σχετική ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε πως ο Δήμος Χανίων αποκτά οριστικά το οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα, μετά την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Για την εξέλιξη ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ο οποίος έκανε λόγο για ακόμη μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή «καθώς η πρώτη απόφαση που πήρε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τη σύστασή του, επιτέλους παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης».
Ο κ. Σημανδηράκης δήλωσε την ικανοποίηση και τη συγκίνησή του για τη διεκδίκηση που πήρε ξεκίνησε η παρούσα δημοτική αρχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε τη συνδρομή πολλών ανθρώπων που συνέβαλαν στο αποτέλεσμα, τους οποίους και ευχαρίστησε, ξεχωριστή εξ αυτών αυτή του Προέδρου του Δ.Σ. Χανίων, Ευτύχη Δαμιανάκη που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «ήταν άοκνη η προσπάθεια και προσωπική εργασία που κατέβαλλε, ενώ με την επιμονή του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, που μας οδήγησε στο σήμερα, ξεπεράσαμε όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».
Το Προεδρικό Διάταγμα εγκρίνει την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού́ σχεδίου πόλεως Χανίων, της Δημοτικής Ενότητας Χανίων του Δήμου Χανίων (ν. Χανίων) και ειδικότερα, με άρση και επανεπιλογή́ ρυμοτομικού́ βάρους στον κοινωφελή́ χώρο (Κ), οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 28β» σημειώνεται σχετικά.

Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα