Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Με ποια βάρκα πάμε γι’ άλλα;

Αφορμή για το θέμα της σημερινής στήλης είναι οι δηλώσεις του νέου δημάρχου Χανίων κ. Σημανδηράκη για μια σειρά θεμάτων οι οποίες αφενός είναι εντελώς αντίθετες με τις δηλώσεις του π. δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα σε πολλά θέματα. Αφετέρου δημιουργούν ερωτήματα για σχέδια που ανακοινώνονται από τη νέα δημοτική αρχή εν είδει επικοινωνιακού βεγγαλικού.

• Χωρίς, δηλαδή, να εξηγείται το πώς θα υλοποιηθούν. Παρά το ότι η νέα δημοτική αρχή έχει δηλώσει, πριν και μετά τις εκλογές, ότι είναι έτοιμη από καιρό. Oτι έχει συγκεκριμένες προτάσεις λύσεων.

Σκιάδια: Δεν ικανοποιούν κανένα
• Το σημερινό παράδειγμα (υπάρχουν κι άλλα) έχει να κάνει με τα σκιάδια στο λιμάνι μας. Αφού, οι δηλώσεις και ανακοινώσεις που έγιναν στις 9 Νοεμβρίου στη συνάντηση του δημάρχου Χανίων και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων(Δ.Λ.Τ.Χ) με επιχειρηματίες του ενετικού λιμανιού δείχνουν ότι ο δήμος Χανίων αλλάζει πολιτική στο παλιό λιμάνι για ένα καίριο ζήτημα τακτοποίησης του δημόσιου χώρου όπως τα σκιάδια. Αλλάζει χωρίς να έχει έτοιμα νέα σχέδια – έστω προς διαβούλευση.
• Αυτό προκύπτει καταρχάς από τις ανακοινώσεις του δημάρχου Χανίων κ. Σημανδηράκη που προανήγγειλε αλλαγές στην υπάρχουσα ερευνητική μελέτη καθώς όπως είπε
-και φαίνεται να συμφωνούν οι επιχειρηματίες- «η πρόταση που παρουσιάστηκε δεν ικανοποιεί κανέναν»!!
• Στην ίδια συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ελευθ. Βεργεράκης θύμισε ότι στις 29 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για το ζήτημα με τα μη νόμιμα σκιάδια, αποκαλύπτοντας όμως ότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί συγκεκριμένος τύπος που θα τα αντικαταστήσει.
• Επίσης, ο κ. Βεργεράκης εξέφρασε την άποψη ότι η διαβούλευση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Oμως οι καταστηματάρχες αντέδρασαν λέγοντας ότι δεν τους κάλεσε ποτέ κανείς. Επίσης, ως προς την εφαρμογή του μέτρου για τα 4.600 τ.μ. που έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ οι καταστηματάρχες είπαν ότι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.
Βάμβουκας: Eτοιμο έργο για το λιμάνι
• Χθες όμως, διαβάσαμε ανακοίνωση για τα σκιάδια του πρώην δημάρχου κ. Βάμβουκα σε τοπικό ηλεκτρονικό ενημερωτικό ιστότοπο που υπεραμύνεται του έργου της διοίκησής του στο Δ.Λ.Τ.Χ. αφενός. Αλλά είναι φανερό ότι απαντά και στις δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Σημανδηράκη ότι η μελέτη (σ.σ. της διοίκησης Βάμβουκα) δεν ικανοποιεί κανένα.
• Ισχυρίζεται, λοιπόν, ο κ. Βάμβουκας ότι έχει αφήσει έτοιμο έργο για την αποκατάσταση του δημόσιου χώρου στο λιμάνι. Τόσο ως προς την εφαρμογή του μέτρου των 4.600 τ.μ. όσο και ως προς την μελέτη των σκιαδίων. Oτι δεν χρειαζόταν δεύτερη φάση διαβούλευσης και ότι «μόλις η μελέτη αυτή εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) κάτι που μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, μέχρι τα τέλη του 2019» (σ.σ.!;) θα υπάρχει χρόνος να εφαρμοστεί για την νέα τουριστική περίοδο του 2020.

Πώς «συνυπάρχουν»;
• Τι έχουμε εδώ; Eχουμε καταρχάς τις πιο πάνω αναφερόμενες δηλώσεις του δημάρχου κ. Παν. Σημανδηράκη, του αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ.Χ. κ. Βεργεράκη και τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών κατά την συνάντηση που είχαν. Το πρώτο συμπέρασμα είναι, λοιπόν, ότι η περίφημη ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ μελέτη που είχε συναφθεί για τα σκιάδια από την πρώην διοίκηση του Δ.Λ.Τ.Χ. και τον πρώην δήμαρχο, εγκαταλείπεται.
• Την παραγγείλαμε το 2016, την αποπληρώσαμε, την παραλάβαμε, τη… συρταριάζουμε. Μόλις λίγες μέρες πριν την 29η Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία νομιμότητας των υπαρχόντων σκιαδίων.
• Επίσης έχουμε την ανακοίνωση του κ. Βεργεράκη στους επιχειρηματίες ότι η νέα διοίκηση έχει νέα πρόταση για σκιάδια. Η οποία όμως, λίγες μέρες πριν την 29η Νοεμβρίου, δεν είναι έτοιμη!
• Αντιθέτως έχουμε την ανακοίνωση του π. δημάρχου κ. Βάμβουκα που είναι εκ των στυλοβατών του νέου δημάρχου κ. Σημανδηράκη. Ο οποίος ισχυρίζεται ότι όλα είναι έτοιμα και χρειάζεται απλά η έγκριση από το ΚΑΣ για να αλλάξει όψη το λιμάνι το φετινό καλοκαίρι του 2020.
• Επίσης, έχουμε τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών οι οποίοι αφενός έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και άρα δεν ξέρουμε το χρόνο έκδοσης απόφασης για τα 4.600 τ.μ. Αφετέρου ζητούν από τη νέα δημοτική να τους δοθεί γρήγορα (σ.σ. και ευλόγως το ζητούν) ο τύπος του σκιαδίου που θα τοποθετηθεί, καθώς δεν γίνεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο και η τοποθέτηση να γίνει μέσα σε δύο μήνες.
• Αλήθεια, πώς γίνεται να κατεδαφίζεται ουσιαστικά σε πολλά θέματα (με καραμπινάτο αυτό του οικοπέδου της ΑΒΕΑ) η πολιτική και οι πρακτικές του προηγούμενου δημάρχου και μετά όλοι μαζί «χαρωπά τα δυο τους χέρια να κτυπούν»; Δηλαδή να στηρίζουν με την ψήφο τους αλλήλους ως συμπολίτευση;
• Και όλοι εμείς πώς να καταλάβουμε τι συγκεκριμένα σχεδιάζεται επιτέλους μέσα σ’ όλη αυτή την αντιφατική κατάσταση -σχεδόν δυαρχίας;
• Οταν στις απορίες μας συνηγορεί και το γεγονός ότι οι αντιδήμαρχοι του πρώην είναι και αντιδήμαρχοι του νυν στο ίδιο πόστο; Με ποια βάρκα

 

πάμε γι’ άλλα;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα