Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κοίμησης της Θεοτόκου (φωτογραφίες)

Χιλιάδες προσκυνητές κατάκλυσαν και φέτος τις εκκλησιές και τα εξωκλήσια του Νομού μας για την Θεομητορική εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ανάβοντας ένα κερί στη χάρη Της, ενώ πολλοί άλλοι, για να εκπληρώσουν το τάμα τους προς τη μεγάλη μάνα του κόσμου. Η Παναγία μας αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του ουρανού και της γης αναφέρουν εκκλησιαστικά έντυπα. Η λατρεία της Παναγίας είναι βαθιά ριζωμένη στις ψυχές των χριστιανών και όχι μόνο αφού και οι μωαμεθανοί ακόμα την σέβονται.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση η Παναγία – Μαρία ως μητέρα του Θεανθρώπου προστατεύει όλες τις μητέρες γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες σε αυτήν προσεύχονται.

Έτσι, λοιπόν, μεταξύ των εκατοντάδων προσωνυμιών που έχει η Παναγία είναι και τα εξής προσωνύμια: “Παναγία η Ελεούσα, για τις «λεχούσες» – λεχώνες, ώστε να σταθούν και πάλι όρθιες. Παναγία η γαλακτοτροφούσα, για να έχουν οι μητέρες γάλα.  Παναγία η βρεφοκρατούσα, για να κρατήσουν όλες οι γυναίκες μωρά στα χέρια τους”.
Στο νομό μας, μεταξύ εκατοντάδων εκκλησιών, εξωκλησιών και μοναστηριών, πολλά είναι αφιερωμένα στην Κοίμησή της Θεοτόκου. Μεταξύ αυτών ο ενοριακός ναός της Παναγίας στο Αρώνι Ακρωτηρίου, το μικρό βυζαντινό εξωκλήσι στο Κατωμέρι της ενορίας Βάμου, το ένα κλίτος στο εξωκλήσι στον δρόμο προς τον ιστορικό Θέρισο της ενορίας Περιβολίων, η Παναγιά στον Κάτω Πλατανιά, η Παναγιά στα Τεμένια Σελίνου και οι Ιερές Μονές Γωνιάς στο Κολυμπάρι και Χρυσοσκαλίτισσας στα Εννιά Χωριά Κισάμου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ   ΣΤΟ ΑΡΩΝΙ


Ο Ιερός περικαλλής ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στη θέση του προϋπήρχε μικρότερος ναός που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το χωριό. Η νέα εκκλησία  θεμελιώθηκε το 1960 και μέσα σε πέντε χρόνια τελείωσε έχοντας τη συμπαράσταση όλων των χωριανών και των απανταχού ευρισκομένων Αρωνιανών και πολλών άλλων ευλαβών χριστιανών.

ΣΤΟ ΚΑΤΩΜΕΡΙ ΒΑΜΟΥ


Κατωμέρι λέγεται η περιοχή με το μικρό βυζαντινό εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάσθηκε πανηγυρικά από αρκετούς προσκυνητές.  Για το ιστορικό της μικρής εκκλησίας ο εφημέριος της ενορίας Βάμου π. Σπυρίδων Βαϊδάκης σημείωσε: « Πρόκειται για κτίσμα του 13ου μ.Χ. με τοιχογραφίες που έχουν υποστεί φθορές από τους τούρκους κατακτητές. Τα παλιά χρόνια λειτουργούσε γυναικείο μοναστήρι. Απόψε θα τελεστεί η ακολουθία του εσπερινού και αύριο η πανηγυρική θεία λειτουργία».

ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ


Καθοδόν για τον ιστορικό Θέρισο υπάρχει το τετράκλιτο, ενός και πλέον αιώνα, εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον  Άγιο Χαράλαμπο, την Παναγία, την Αγία Ειρήνη και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ το οποιο γιορτάστηκε και φέτος όπως κάθε χρόνο πανηγυρικά.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ


Χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού τελέστηκε την παραμονή της εορτής της Παναγίας στις 7 το απόγευμα η πανηγυρική ακολουθία του εσπερινού στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Κάτω Πλατανιά. Μετά τον εσπερινό προσφέρθηκε σε όλους τους προσκυνητές παραδοσιακό κέρασμα.

ΣΤΑ ΤΕΜΕΝΙΑ


Ορεινό χωριό του Σελίνου, τα Τεμένια, γιόρτασαν πανηγυρικά την κεντρική τους εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου. Για το ιστορικό του ναού ο πρωτοπρεσβύτερος Ευτύχιος Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Στην πανοραμική αυτή περιοχή υπήρχε μέχρι το 1850 ένα μικρό βυζαντινό εξωκλήσι αλλά επειδή δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του χωριού γιατί εκείνα τα χρόνια τα χωριά είχαν κόσμο αποφασίστηκε να γκρεμιστεί και στη θέση του να οικοδομηθεί μεγαλύτερος ναός που είναι ο σημερινός. Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν την εκκλησία ως φυλάκιο».

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ


Από νωρίς το απόγευμα της παραμονής άρχισαν να επισκέπτονται την Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας εκατοντάδες προσκυνητές περιμένοντας σε μεγάλη σειρά για να προσευχηθούν. Το ιστορικό του μοναστηριού καταγράψαμε σε παλαιότερο αφιέρωμα, όπως μας το αφηγήθηκε ο συνταξιούχος δάσκαλος, συγγραφέας και παλιός πρόεδρος της Ένωσης Εννιαχωριανών κ. Εμμανουήλ Κογχυλάκης γεννηθείς στη Βάθη ή Κούνενι των Εννιά Χωριών, υπογραμμίζοντας: “Το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται σε αυτό το ακρόγιαλο της Δυτικής Κρήτης και είναι κάστρο ορθοδοξίας, ομορφιάς και ιστορίας. Πιθανότατα να έχει κτιστεί όταν έφυγαν οι Ενετοί και ήρθαν οι Τούρκοι. Η μορφή που έχει σήμερα είναι η 3η με την πρώτη να είναι σε σπηλαιώδη. Εδώ η ζωή συνεχίζεται πάνω  από ενάμιση αιώνα. Το μοναστήρι προσφέρει φιλοξενία, προσφέρει ζεστασιά και πάνω απ’ όλα προσκύνημα. Οι επισκέπτες και οι προσκυνητές μπορούν ακόμα να θαυμάσουν τον χώρο των παλιών αποθηκών του μοναστηριού που έχει μετατραπεί σε λαογραφικό Μουσείο με πολλά αντικείμενα παλιάς περιόδου. Πριν από 50 τουλάχιστον χρόνια, υπήρχε ερημιά. Τα κτήρια που υπήρχαν, εκτός της Ιεράς Μονής, ήταν τα κελιά που έμεναν καλόγριες επειδή η Μονή, τότε, ήταν γυναικεία και στην γύρω περιοχή υπήρχαν ελάχιστα διασκορπισμένα αγροτόσπιτα κτισμένα με ντόπια υλικά, χώμα και πέτρα. Σήμερα η Χρυσοσκαλίτισσα αποτελεί έναν θαυμάσιο οικισμό με αξιόλογη τουριστική υποδομή για διανυκτέρευση και καλό σπιτικό φαγητό…».

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΩΝΙΑΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ


Μοναστήρι με πλούσια ιστορία η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμπαρίου, προσέλκυσε και φέτος χιλιάδες προσκυνητές με τους περισσότερους την παραμονή  σε μια σειρά εκατοντάδων μέτρων για να προσευχηθούν.  Την ημέρα της εορτής προεξήρχε του όρθρου και της πανηγυρικής θείας λειτουργίας ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ
Το μοναστήρι κτίσθηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. στη θέση Μένιες του Ακρωτηρίου εκεί που βρισκόταν το ιερό της Δίκτυννας, και ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Λόγω επιθέσεων από πειρατές, μεταφέρθηκε νοτιότερα τον 13ο αιώνα και ένα μικρό μοναστήρι χτίστηκε εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κοιμητήριο της μονής. Η μονή στη σημερινή θέση ιδρύθηκε το 1618 από τον μοναχό Βλάσιο από την Αμάσεια της Κύπρου. Το έργο της ανοικοδόμησης συνέχισε ο Βενέδικτος Τζαγκαρόλας, ενώ στην ανοικοδόμηση και συντήρηση της μονής βοήθησε η μεγάλη δωρεά του Γεωργίου Μούρμουρη. Ο ναός της μονής ολοκληρώθηκε το 1634, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του τρούλου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

Τραυματισμός κοπέλας από… πτώση τμήματος ταράτσας στα Χανιά (φωτ.)

Ελαφριά τραυματίστηκε μία 27χρονη γυναίκα λίγο πριν τις 10 το πρωί στα Χανιά, όταν έπεσε πάνω της κομμάτι τσιμέντου από ταράτσα στην οδό Υψηλαντών. Αμεσα...

Ανησυχητικά στοιχεία για τη σύφιλη στα Χανιά

Επανεμφάνιση της σύφιλης για μια σειρά από λόγους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και σε τοπικό επίπεδο με βάση έρευνα - μελέτη της Μονάδας Νεογνών...

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα