Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Με αθρόα συμμετοχή η ημερίδα για την ποιότητα και εμπορία του ΣΕΔΗΚ

» Σημαντικές εισηγήσεις, γευσιγνωσία και βραβεύσεις

 

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή 100 και πλέον ελαιοπαραγωγών και εκπροσώπων Δήμων, ιδρυμάτων, υπηρεσιών και ελαιοτριβείων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαΐου 2023 στο ΜΑΙΧ στα Χανιά, η ημερίδα «Ποιότητα και Εμπορία Ελαιολάδου» του ΣΕΔΗΚ.
Μεταξύ των συμμετεχόντων που προέρχονταν από όλη την Κρήτη, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή και 45 ελαιοπαραγωγών του Α.Σ. Εμπάρου που προσήλθαν με Πούλμαν στην εκδήλωση.


Στα πλαίσια της εκδήλωσης στην οργάνωση της οποίας μετείχαν εκτός του ΣΕΔΗΚ , η Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Ελιάς (ΙΕΛΥΑ), το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και ο Δήμος Χανίων, διενεργήθηκε και η απονομή των βραβεύσεων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιοτριβείων 2022/23 που οργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ
Το πρόγραμμα της ημερίδας άρχισε με εισαγωγικό χαιρετισμό του Επιστημονικού Συμβούλου του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελακη ο οποίος παρουσίασε εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής τους στόχους και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Προέδρου του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινακη Δημάρχου Ρεθύμνου που εγινε με ηλεκτρονική διασύνδεση από Ρέθυμνο, του Δ/ντη του ΜΑΙΧ κ. Μπαουράκη, του Δ/ντη του ΙΕΛΥΑ κ. Ψαρά και της Προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης κ. Άννας Δασκαλάκη οι οποίοι τόνισαν τον ρόλο του διαγωνισμού και της ημερίδας για την βελτίωση της ποιότητας και των όρων διάθεσης του ελαιολάδου.
Βασικοί στόχοι της ημερίδας, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ήταν:
• Η ανάπτυξη της άμιλλας και του ενδιαφέροντος των παραγωγών και ελαιοτριβέων για παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας
• Η επισήμανση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στους τομείς της ποιότητας και διάθεσης και η διατύπωση προτάσεων προς τις αρχές και τους ενδιαφερόμενους για την επίλυσή τους.
• Η παρότρυνση των ελαιοτριβέων να ακολουθούν κανόνες και πρακτικές που συμβάλλουν στην εξασφάλιση καλυτέρων τιμών για τους παραγώγους
Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις: -«Ποιότητα του ελαιολάδου και παράγοντες που την επηρεάζουν» από τον Δρ. Γ. Καλαντζάκη, Χημικό Ερευνητή του Ινστιτούτου Ελιάς και -«Ορθές πρακτικές διάθεσης του ελαιολάδου» από τον Δρ Νικό Μιχελάκη Επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ.
Ακολουθησε επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου κατά την οποια σε ειδική αίθουσα του ΜΑΙΧ οι υπεύθυνες Οργανοληπτικής αξιολόγησης του ΙΕΛΥΑ κ.κ. Ελ. Μπαρμομπούλου και Αναστ. Παπαμανωλιουδάκη, αφού παρουσίασαν συνοπτικά σε περίπου 30 ενδιαφερόμενους ελαιοτριβείων τους κανόνες και την διαδικασία της οργανοληπτικής αξιολόγησης, τους βοήθησαν στην συνέχεια να δοκιμάσουν οι ίδιοι ελαιόλαδα διαφόρων ποικιλιών και διαφορετικών ποιοτήτων.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι δρ γεωπόνος, πρώην δ/ντής
του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστ. σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδειά του (nmixel@otenet.gr).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα