Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας

Πέντε ημέρες αφότου ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε ότι παραδίδει τον θρόνο του προς όφελος του γιου του πρίγκιπα Φελίπε, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο κατά της μοναρχίας. Οι διαδηλώσεις έγιναν σε περίπου 40 πόλεις σε όλη την Ισπανία και οργανώθηκαν από αριστερές ομάδες. Στη Μαδρίτη οι διοργανωτές είπαν ότι στη συγκέντρωση κατά της μοναρχίας συμμετείχαν 15.000 άνθρωποι, ωστόσο η αστυνομία είπε ότι ο αριθμός τους ήταν περίπου 4000. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, το Μπιλμπάο το Οβιέδο και άλλες ισπανικές πόλεις. Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν η Ισπανία θα πρέπει να συνεχίσει να έχει μοναρχία ή να γίνει δημοκρατία.
Η Ενωμένη Αριστερά (IU), η τρίτη πιο ισχυρή δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο, καλοβλέπει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος με τον επικεφαλής Κάγιο Λάρα να λέει ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εισάγει νομοσχέδιο με το οποίο θα ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Η προσπάθεια, της Ενωμένης Αριστεράς ωστόσο θεωρείται ότι έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας καθώς το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και τα περισσότερα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης είναι υπερασπιστές της μοναρχίας.
Ο 76χρονος βασιλιάς Χουάν Κάρλος, αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε την παραίτησή του από το θρόνο την περασμένη Δευτέρα, ανοίγοντας το δρόμο για τον διάδοχο, τον 46χρονο γιο του πρίγκιπα Φελίπε, να γίνει ο επόμενος βασιλιάς της χώρας. Πρέπει πάντως να προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο καθώς σήμερα κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Το παλάτι έχει πει ότι αναμένει ο διάδοχος να ορκιστεί ως Φελίπε VI μέσα σε τρεις έως έξι εβδομάδες. Η μοναρχία της Ισπανίας είχε εγκατασταθεί από τον πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στο θρόνο το 1975.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα