Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Μαζί με τον λαό της Κρήτης

» Στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων­­

Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την επανεκλογή της παράταξης του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε έχει να κερδίσει από μια αντιπολίτευση – “συμπολίτευση” της παράταξης Δανέλλη – ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώθηκε και τα προηγούμενα χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αντίθετα, έχουν να κερδίσουν οι λίγοι πολλά περισσότερα σε βάρος των πολλών. Οι μεγαλοξενοδόχοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Τουρισμού, οι μεγαλοκατασκευαστές, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι. Αυτοί είναι οι “φανατικοί” υποστηρικτές της παράταξης του περιφερειάρχη.
Προσπαθούν να κοροϊδέψουν ξανά τον λαό της Κρήτης
Ο περιφερειάρχης Κρήτης και εκ νέου υποψήφιος, Στ. Αρναουτάκης, υποστηρίζει ότι η Κρήτη του 2030 θα είναι μία Περιφέρεια «πρότυπο ανάπτυξης», ένα «νησί – φάρος βιωσιμότητας και αειφορίας», μία Περιφέρεια «πόλος έλξης» και «κοινωνικής ευημερίας». Πόση σχέση έχουν όλα αυτά με την πραγματικότητα που ζει ο λαός;
Προσπαθούν ξανά να κοροϊδέψουν τον λαό της Κρήτης με κάλπικες υποσχέσεις περί δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης», με ενίσχυση της «καινοτόμου επιχειρηματικότητας», της «πράσινης – ψηφιακής μετάβασης» και τη στήριξη των μεγάλων επενδύσεων, που τάχα θα φέρουν νέο πλούτο και ευημερία για όλους. Αμέτρητα είναι όμως τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι αυτή η πολιτική, που την «τρέχει» και η περιφερειακή αρχή Κρήτης, θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Η «πράσινη μετάβαση», που επικαλούνται οι «συμπολιτευόμενες» παρατάξεις Αρναουτάκη – Δανέλλη, σημαίνει νέες κερδοφόρες μπίζνες για τα «πράσινα» αρπακτικά. Μπίζνες που πληρώνει ήδη ο λαός, με το πανάκριβο ρεύμα και την ακρίβεια παντού. Επενδύσεις με «fast track» αδειοδοτήσεις για την κατασκευή γιγαντιαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων παντού, που οδηγούν σε καταστροφή του περιβάλλοντος και αφανισμό της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.
Η περιφερειακή αρχή δίνει το «πράσινο φως» στους ενεργειακούς ομίλους για επενδύσεις που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των αρπακτικών της «πράσινης» οικονομίας, όπως αυτές στις περιοχές των Αστερουσίων, της Σητείας, της Ιεράπετρας, του Πλατανιά κ.λπ., αγνοώντας επιδεικτικά την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών, που τάσσονται ενάντια στα σχέδια να γίνει η Κρήτη βιομηχανική ζώνη παραγωγής Ενέργειας προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι «πράσινοι» επενδυτές.
Στηρίζουν και οι δύο απλόχερα το πρότζεκτ της παραχώρησης σε μεγάλα συμφέροντα του καλωδίου διασύνδεσης της Κρήτης, των δικαιωμάτων εξόρυξης υδρογονανθράκων, της διασύνδεσης με αγωγούς φυσικού αερίου, της παραγωγής υδρογόνου. Μας εμπλέκουν πιο βαθιά σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνεται η ενεργειακή φτώχεια για τον λαό της Κρήτης.
Μόνο οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγείλαμε και αποκαλύψαμε αυτούς τους σχεδιασμούς και παράλληλα σταθήκαμε απέναντι στην αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, στην επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής της χώρας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, που στηρίζει η Περιφέρεια, εκθέτοντας τον λαό της Κρήτης στον κίνδυνο αντιποίνων των ανταγωνιστών τους.
Επίσης, στήριξαν όλοι μαζί το ξεπούλημα της δημόσιας γης σε μεγαλοεπενδυτές, όπως η έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης των Γουρνών, βαπτίζοντας «ανάπτυξη» μέχρι και τη δημιουργία καζίνο. Επιπλέον, στηρίζουν τις απαράδεκτες συμβάσεις για τα μεγάλα έργα στις Μεταφορές, όπως ο ΒΟΑΚ και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, που εξυπηρετούν εξόφθαλμα την κερδοφορία του κεφαλαίου και βρίσκονται απέναντι στις λαϊκές ανάγκες για γρήγορες, φτηνές, ασφαλείς μεταφορές, ενώ επιβαρύνουν και το περιβάλλον, ειδικά την πλούσια περιοχή της πεδιάδας Καστελίου στο Ηράκλειο.
Η ανάπτυξη του Τουρισμού που επικαλούνται και προωθούν σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των μεγάλων τουριστικών και κατασκευαστικών ομίλων, με εκατομμύρια ευρώ, εξασφάλιση υποδομών και διευκόλυνση δημιουργίας νέων επενδύσεων για χιλιάδες νέες κλίνες, τζάμπα τουριστική προβολή, πλήρη στήριξη στη βάρβαρη εκμετάλλευση των εργαζομένων, σε βάρος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.
Επιπλέον, η περιφερειακή αρχή Κρήτης πασχίζει για τα κέρδη των επιχειρηματιών Υγείας και των μεγαλοξενοδόχων, με την προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού της Κρήτης στον τομέα της Υγείας.
Βλέπουν ως «φιλέτο» στο «πιάτο» των επιχειρηματικών ομίλων (μεγαλοξενοδόχων, επιχειρήσεων Υγείας) και τις δημόσιες υποδομές Υγείας στην Κρήτη, για την εξασφάλιση της «ακριβής πελατείας». Προωθώντας τα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας, για δημόσια νοσοκομεία – αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που θα πουλάνε το τουριστικό προϊόν «Υγεία».
Παράλληλα, υλοποιούν πρόθυμα στην Κρήτη την ΚΑΠ της ΕΕ, που οδηγεί σε ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και ερήμωση της υπαίθρου. Εχουν ευθύνη για τις καταστροφές στην παραγωγή, για την έλλειψη στοιχειωδών αρδευτικών έργων, για τις τιμές κάτω του κόστους και για το ακριβό κόστος παραγωγής. Η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη ΑΕ της Περιφέρειας αποτέλεσε εργαλείο των μεγαλοεπιχειρηματιών και εξαγωγέων για να λυμαίνονται τον κόπο των αγροτών.
Η στήριξη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια στην υποψηφιότητα Αρναουτάκη, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τώρα και ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ το 2019, τι αποδεικνύει και γιατί λέτε ότι πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου;
Τα προγράμματα της παράταξης του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη από τη μία, που στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, και της παράταξης Δανέλλη (ΣΥΡΙΖΑ) από την άλλη, ταυτίζονται σαν δυο σταγόνες νερού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα προγράμματα των κομμάτων που τους στηρίζουν και με την πολιτική τους έχουν φέρει τον λαό στη σημερινή κατάσταση. Οχι τυχαία, ο περιφερειάρχης αποτέλεσε το «καλό παιδί» των κυβερνήσεων διαχρονικά. Ετσι και σήμερα, έχει άψογη συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όλα τα προηγούμενα χρόνια προβάλαμε τις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις, κόντρα στη γραμμή συναίνεσης όλων των υπόλοιπων παρατάξεων.
Διεκδικήσαμε: Πλήρη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο ύψος των αναγκών. Μαζικές προσλήψεις εργαζομένων, πλήρους και σταθερούς απασχόλησης, για τη στελέχωση των υπηρεσιών. Εργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης της Κρήτης, ειδικά με αφορμή τις βιβλικές καταστροφές στο Αρκαλοχώρι, στην Αγία Πελαγία, στη Σητεία, στη Χερσόνησο και αλλού. Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων στο 100%, την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
Παλέψαμε μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την προστασία του περιβάλλοντος από τις «ορέξεις» των μεγαλοεπενδυτών, όπως έγινε με την υπόθεση του Παλίγκρεμνου, της Χρυσής, των Φαλασάρνων, του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, των πηγών Αρμένων, του φαραγγιού της Καντάνου, ενάντια στον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου για τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ, στις τεράστιες επενδύσεις ΑΠΕ στο Λασίθι, στα Αστερούσια, στο Αποπηγάδι.
Για ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, με συνδετήριους άξονες Βορρά – Νότου, χωρίς διόδια, και συνολικά ένα οδικό δίκτυο σύγχρονο και ασφαλές. Για την εξασφάλιση του δικαιώματος του λαού σε σύγχρονες, ποιοτικές, ασφαλείς και φτηνές μεταφορές και συγκοινωνίες. Υπερασπιστήκαμε το λαϊκό εισόδημα, στηρίζοντας τους αγώνες εργαζομένων και σωματείων για ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια στη φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς. Παλέψαμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Τουρισμό για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και στο Εμπόριο, ενάντια στην παράταση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας του νησιού. Στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των φορέων για να μείνουν όρθια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό των υποδομών και ασθενοφόρων, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να είναι η μοναδική 100% εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την επομένη των εκλογών.
Το βήμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές μπορεί να συνεχιστεί, να γίνει «άλμα» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου. Η εκλογή περισσότερων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι το μόνο κέρδος για τον λαό. Θα ενισχύσει τη δική του δύναμη, τη φωνή και τις διεκδικήσεις του. Ο λαός της Κρήτης μπορεί να κάνει τη διαφορά με πιο δυνατή «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού!

* Ο Αλέκας Μαρινάκης είναι Υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης
με τη Λαϊκή Συσπείρωση, περιφερειακός σύμβουλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα