Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Ματιές στον πλανήτη μας

Στην Κύπρο μας συνεχίζομεν όπως πάντα, για το Κυπριακό ζήτημα, για την Τουρκίαν και την πολιτικήν της και για τον ηγέτη της, που πιστεύει ότι είναι ένας διάδοχος των Σουλτάνων.
Με αυτόν τον τρόπον, όπως πάντα, θεωρούμεν ότι είμαστε «ο ομφαλός της γής». Στην ουσίαν, όμως, δεν είμαστε παρά μια μικρή χώρα, που ανήκει, και πολλές φορές καταταλαιπωρείται από τις ντιρεκτίβες και τους κανονισμούς της ΕΕ.
Αν πάμε, όμως, έξω από τη μικρή μας χώρα, θα δούμεν ότι τα μεγάλα προβλήματα στον πλανήτη μας είναι μεταξύ άλλων, ο κ.Trump και οι πολιτικές του, ο κ. Μακρόν και οι πολιτικές του και ο νεαρός πρόεδρος της Βορείου Κορέας.
Ο κ. Trump, εκτός από τις διάφορες εκκεντρικότητές του -τοίχος με το Μεξικό, κλιματολογική αλλαγή, Ιράν- έδειξεν στους διάφορους δεξιούς σχηματισμούς στον κόσμο ένα από τα χαρακτηριστικά της παράταξής τους: λιγότερον κράτος και μείωση της φορολογίας για να μπορέσει να αναπνεύσει και να δημιουργήσει ο ιδιωτικός τομέας. Λόγω της ψηλής φορολογίας, πολλές Αμερικανικές εταιρείες αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, όπως η Philip Morris, που για χρόνια τώρα βρίσκεται στη Λωζάννη της Ελβετίας.
Ο κ. Μακρόν, για τους ίδιους λόγους, παρ’ όλον που δηλώνει κέντρο-αριστερός, είχε το θάρρος να μειώσει τη φορολογία για να επιστρέψουν μεταξύ άλλων, πίσω στη χώρα κεφάλαια, όπως ο Arnault της LVMH, που μετανάστευσε στο Βέλγιο, ο Depardieu που πήγε στη Ρωσσία και πολλοί άλλοι που ξενιτεύτηκαν γιατί δεν ήθελαν να συνεισφέρουν για να δουλεύουν οι Γάλλοι 35 ώρες την εβδομάδα αντί 40, όπως όλος ο κόσμος.
Βεβαίως, όλοι οι εθνοπατέρες, και στην Αμερική και στη Γαλλίαν, εξανέστησαν και έσχισαν τα ιμάτιά τους, οι ηγέτες, όμως προχωρούν. Και φθάνομεν τώρα στον νεαρό ηγέτη της Βορείου Κορέας, του οποίου η διαμάχη με τον κ. Trump απασχολεί τον κόσμο και του οποίου το όνομα με δυσκολεύει να προφέρω και να γράψω. Εμαθα, όμως, τελευταία ότι ο νεαρός αυτός δεν είναι ξένος με την Ήπειρό μας. Τουναντίον: ο νεαρός Βόρειο-Κορεάτης έκαμε τα σχολεία του στη Βέρνη της Ελβετίας και φαίνεται ότι είναι γνώστης και της διαλέκτου της Βέρνης. Θα τα βγάλει άραγε πέρα μαζί του ο κ. Trump;
*Ο Δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι, Γενεύης, Ελβετίας).

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες