Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Μαθητικό Ατομικό Πρωτάθλημα Χανίων

Ο Αθλητικός Όμιλος Κύδων, ο Όμιλος Φίλων Σκακιού Χανίων και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης (ΕΣΣΚ), σε συνεργασία με το Ν.Π.Π.Δ. του Δήμου Πλατανιά και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα διοργανώσουν το Μαθητικό Ατομικό Πρωτάθλημα Χανίων 2023, το οποίο αποτελεί και την προκριματική φάση του Πανελληνίου Μαθητικού Πρωταθλήματος που διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Οι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 στις αίθουσες του Πολύκεντρου Βουκολιών και του Δημοτικού Σχολείου Βουκολιών, στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά Χανίων.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές – μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και ιδιωτικών, του Νομού Χανίων.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023. Οι δηλώσεις των μαθητών -τριών μπορούν να είναι και μεμονωμένες αλλά μπορούν να δηλωθούν και ομαδικά από το Σχολείο τους με σχετικό έγγραφο, αναφέροντας ονοματεπώνυμο και τάξη κάθε μαθητή στο e-mail sxoliko2023@gmail.com
Επίσης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 6972442935 (Γιώργος Μυλωνάκης) και 6978777543 (Νίκος Σγουρός).

 

Η ανοδική πορεία της Εθνικής στην αλλαγή του αιώνα

ΚΟΣΜΑΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

-Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από τη θέση του κομπάρσου στις πρώτες πανευρωπαϊκές διοργανώσεις, περισσότερο γνωστές τότε ως Κύπελλα Εθνών, μετεξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή με τη διεκδίκηση πολύ υψηλών θέσεων. Όπως είδαμε σε προηγούμενα δημοσιεύματα, οι πρώτες ήττες της Εθνικής μας ήταν βαριές, ενώ επιτυχίες θεωρούνταν ορισμένα μεμονωμένα σκορ. Σημάδια βελτίωσης φάνηκαν από το 1975 έως το 1992.
Διαρκή βελτίωση παρουσίασε και η Εθνική Γυναικών Ελλάδας. Ωστόσο, ύστερα από κάθε εμφάνιση ερχόταν συνειρμικά και συγκριτικά η ανεπανάληπτη επιτυχία των σκακιστριών μας στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης το 1988. Κάθε άλλο αποτέλεσμα ήταν μικρότερης λάμψης από την 6η θέση στον κόσμο
Από 5 έως 15 Μαΐου 1997 πραγματοποιήθηκε στην Πούλα της Κροατίας το 11ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων. Εκπροσωπήθηκαν 33 χώρες (34 ομάδες με τη β΄ Κροατίας) και αγωνίστηκαν 169 σκακιστές (95 γκραν μετρ). Νικήτρια αναδείχθηκε η Αγγλία με 22,5 πόντους σε 9 γύρους, στηριζόμενη σε νέους παίκτες (Σορτ, Άνταμς, Σπίλμαν, Σάντλερ, Χόντγκσον). Ισόβαθμη στην 1η θέση, χωρίς τα πολύ μεγάλα ονόματα, η Ρωσία (Μπαρέεβ, Σβίντλερ, Ζιανγκίσεβ, Γκλεκ, Γιάκοβιτς). Στην 3η θέση με 22 πόντους βρέθηκε η Αρμενία (Ακοπιάν, Βαγκανιαν, Λπουτιάν, Μινασιάν, Αναστασιάν). Η Ελλάδα κατετάγη 25η με 17 πόντους.
Νίκησε την Ουαλία και τη Σκωτία, ήρθε ισόπαλη με τη Σλοβακία και το Αζερμπαϊτζάν και ηττήθηκε από τη Λευκορωσία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Η σύνθεση: Κοτρωνιάς (4,5 βαθμοί σε 8 παρτίδες), Ι. Νικολαΐδης (2,5 σε 7), Γρίβας (4 σε 8), Μιλαντίνοβιτς (2 σε 6), Δ. Αναγνωστόπουλος (4 σε 7). Παράλληλα, οργανώθηκε το 2ο Ομαδικό Γυναικών με 89 σκακίστριες από 29 χώρες. Πρώτευσε η Γεωργία με 13 πόντους (Τσιμπουρντανίτζε, Ιοσελάνι, Αραχάμια) και ακολούθησαν με 12 η Ρουμανία και η Αγγλία. Η Ελλάδα κατέλαβε την 11η θέση με 9. Κέρδισε τις Αυστρία, Γαλλία, Τσεχία, Γερμανία, ήρθε ισόπαλη με την Αρμενία και έχασε από τις Γεωργία, Αγγλία, Ουγγαρία και Ρωσία. Σύνθεση: Μπότσαρη (3,5 σε 8), Μακροπούλου (4 σε 8), Φαχιρίδου (2 σε 2).
Το 12ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων φιλοξενήθηκε από 27 Νοεμβρίου έως 8 Δεκέμβριου 1999 στο Μπατούμι της Γεωργίας. Εκπροσωπήθηκαν 35 χώρες (36 ομάδες) και αγωνίστηκαν 175 σκακιστές (100 γκραν μετρ). Πρώτευσε η Αρμενία με 22,5 πόντους (Λπουτιάν, Μινασιάν, Αναστασιάν, Αρονιάν, Α. Πετροσιάν) και ακολούθησαν η Ουγγαρία με 22 και η Γερμανία με 21 πόντους. Παράλληλα, οργανώθηκε το 3ο Ομαδικό Γυναικών με 103 σκακίστριες από 33 χώρες (36 ομάδες με τρεις επιπλέον της διοργανώτριας). Πρώτευσε η Σλοβακία με 12,5 πόντους (Χαγκάροβα, Πόκορνα, Μπεκιαρίσοβα) και ακολούθησαν η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία με 12. Η Ελλάδα δεν συμμετείχε.

Η 8η θέση στην Ευρώπη!

Το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων φιλοξενήθηκε από 5 έως 16 Νοεμβρίου 2001 στη Λεόν της Ισπανίας. Εκπροσωπήθηκαν 34 χώρες (35 ομάδες) και αγωνίστηκαν 169 παίκτες (92 γκραν μετρ). Νικήτρια αναδείχθηκε η Ολλανδία με 24,5 πόντους (Βαν Βέλι, Πίκετ, Τιβιάκοβ, Βαν ντερ Ντόελ, Νίμποερ), 2η η Γαλλία με 23 και 3η η Γερμανία με 22. Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε η Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την 8η θέση με 20 πόντους. Τερμάτισε πάνω από τις Βουλγαρία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Πολωνία, Γεωργία, Γιουγκοσλαβία και από άλλες χώρες που συνήθως μας ξεπερνούσαν. Νίκησε τις Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισραήλ. Πολωνία, Ελβετία και έχασε από τις Γεωργία, Ισπανία, Λευκορωσία και Αγγλία. Η σύνθεση: Παπαϊωάννου (5 σε 9), Μιλαντίνοβιτς (2 σε 7), Μπανίκας (5 σε 8), Ι. Νικολαΐδης (4 σε 6), Χαλκιάς (4 σε 6).
Ο Βασίλης Κοτρωνιάς αγωνίζεται με την Εθνική Κύπρου και κατακτά αργυρό μετάλλιο στην πρώτη σκακιέρα σημειώνοντας 5,5 βαθμούς σε 8 παρτίδες!
Στο 4ο Ομαδικό Γυναικών εκπροσωπήθηκαν 32 χώρες και αγωνίστηκαν 91 σκακίστριες. Πρώτευσε η Γαλλία με 12,5 πόντους (Νέπινα, Σεμπάκ, Λαλεμό) και ακολούθησαν η Μολδαβία και η Αγγλία με 12. Η Ελλάδα πήρε τη 16η θέση με 9,5. Νίκησε τις Τουρκία, Σκοτία, Λευκορωσία, ήρθε ισόπαλη με τις Φινλανδία, Σλοβενία, Βουλγαρία και ηττήθηκε από τις Ολλανδία, Μολδαβία και Αζερμπαϊτζάν. Η σύνθεση: Μπότσαρη (3 σε 6), Μακροπούλου (4 σε 7), Κουβάτσου (2,5 σε 5).

 

 

Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα

Μαθήματα σκακιού για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον μαγικό του κόσμο!
Στα τμήματα εκμάθησης λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων.
Θα διδάξει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τμήματα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόμαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935) .
Μαθήματα στο Ακρωτήρι
Παράλληλα λειτουργούν και τμήματα εκμάθησης σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 6-8μ.μ. στο τηλέφωνο 6971735357


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα