Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Μαθητικές αναμνήσεις

Το εξατάξιο Β’ Γυμνάσιο Χανίων εδιαιρέθη κατά το σχολικό έτος 1976 -1977 σε τριτάξιο Γυμνάσιο και τριτάξιο Λύκειο Αρρένων.
Υπήρχαν τότε στα Χανιά δύο μόνο σχολεία: το πρώτο και το δεύτερο, τα οποία πάλι εδιαιρούντο σε Αρρένων και Θηλέων.
Το πρώτο Λύκειο Αρρένων όπως και το πρώτο Λύκειο Θηλέων, εστεγάζοντο στο κτήριο, που είναι δίπλα στην Αγορά.
Το β’ Λύκειο Αρρένων λειτουργούσε εκεί που είναι σήμερα το β’ Γυμνάσιο στην οδό Κοραή, ενώ το β’ Λύκειο Θηλέων εστεγάζετο στο κτήριο που είναι ανάμεσα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και στο σημερινό ΕΠΑΛ επί της Κοραή.
Εκεί λειτουργούσε το Οικονομικό Γυμνάσιο Χανίων (στο κτήριο του σημερινού ΕΠΑΛ).
Οικονομικά Γυμνάσια (εξατάξια) μετονομάσθησαν το 1964 οι Εμπορικές Σχολές. Στόχος τους ήταν να δώσουν εξειδίκευση στις οικονομικές επιστήμες στους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων. Οι απόφοιτοί τους μπορούσαν να εργασθούν μετά την αποφοίτησή τους σε επαγγέλματα όπου οι γνώσεις οικονομικών ήταν απαραίτητες. Τα Οικονομικά Γυμνάσια ήταν μικτά. Δεν εχωρίζοντο σε Αρρένων και Θηλέων.
Το α’ και β’ Λύκειο διέθεταν δύο κατευθύνσεις: Τη θεωρητική και την πρακτική.
Η θεωρητική κατεύθυνση έδινε βάρος στα Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά κυρίως, ενώ η πρακτική καλλιεργούσε τα Μαθηματικά, την Γεωμετρία, την Τριγωνομετρία (β, γ’ τάξη), τη Χημεία και τη Φυσική. Στο Πρακτικό Λύκειο μελετούσαμε Φυσική και Χημεία από εξωσχολικά βιβλία, διότι τα σχολικά ήταν ατελή. Για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο υπήρχαν εισακτήριες εξετάσεις στο Ηράκλειο κάθε Σεπτέμβριο για τους μαθητές της Κρήτης. Τα θέματα τα “έβαζαν” Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.
Για τελευταία φορά, το σύστημα αυτό λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 1979. Οπως και η τελευταία τάξη του Οικονομικού Γυμνασίου (εξαταξίου) ήταν αυτή του σχολικού έτους 1978 – 1979!
“Επεφτε” πολύ διάβασμα γιατί η εξεταστέα ύλη των εισαγωγικών εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο ήταν η ύλη των τριών τάξεων του Λυκείου στα εξεταζόμενα μαθήματα!
Τον Ιούνιο του 1979 εμείς οι μαθητές της γ’ Λυκείου του β’ Αρρένων Χανίων είχαμε πλέον ολοκληρώσει τη δωδεκαετή φοίτησή μας στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση.
Στις 9 Ιουνίου 1979 το πρωί, συνεδρίασε ο σύλλογος καθηγητών με την τότε διευθύντρια κα Ελευθερία Γ. Ανδρουλάκη (φιλόλογο) και μας παρέδωσε τα απολυτήρια.
Και παρήλθαν έκτοτε χρόνοι πολλοί, τεσσαράκοντα τον αριθμόν! Οι μαθητικές αναμνήσεις παραμένουν όμως τόσο ξεκάθαρες!
Λες και ήταν χθες!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα