Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Μαθητές ζητούν αξιοποίηση της οικίας Λιντζ, στη Σούδα

Την αξιοποίηση της οικίας του Σκωτσέζου μηχανικού Τζέιμς Λιντζ ο οποίος διέμενε στη Σούδα τον 19ο αιώνα, ζητούν μαθητές του Λυκείου της Σούδας.

O Τζέιμς και η Μπέτσυ Λιντζ.
O Τζέιμς και η Μπέτσυ Λιντζ.

Κατά την διάρκεια μαθήματος τοπικής ιστορίας που συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ της περιοχής, συγκέντρωσαν και παρουσίασαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες -άγνωστες σε πολλούς Χανιώτες- για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου μηχανικού.

Η πύλη του Ναυστάθμου, 19ος αιώνας
Η πύλη του Ναυστάθμου, 19ος αιώνας

Όπως τόνισε κατά την διάρκεια σχετικής παρουσίασης η μαθήτρια Βαγγελιώ Βεργεράκη «στο πλαίσιο του μαθήματος εκπόνησης σχεδίων διερευνητικής μάθησης , επιλέξαμε ανάμεσα σε πολλά άλλα τη διερεύνηση της ιστορίας μιας παλιάς οικίας στην πόλη της Σούδας σε συνδυασμό με την τοπική και κοινωνική ιστορία της περιοχής. Δυστυχώς οι παλιές οικίες που έχουν απομείνει να μας θυμίζουν το παρελθόν είναι ελάχιστες. Αφενός μεν επειδή η πόλη της Σούδας είναι σχετικά χτισμένη πρόσφατα αφετέρου δε εξαιτίας των έντονων βομβαρδισμών που υπέστη κατά των Α΄ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο που προκάλεσαν μεγάλες ζημίες στο οικιακό ιστό. Πέρα από τον οικισμό της Κάτω Σούδας που κατασκεύασαν οι Τούρκοι στο τέλος του 19ου αιώνα στην υπόλοιπη περιοχή της Σούδας το παλαιότερο σπίτι ήταν η οικία του Σκωτσέζου μηχανικού Λίντζ».

Screen Shot 2019-06-03 at 20.04.38
Η οικία των Λιντζ το 1875

Όπως επεσήμαναν οι μαθητές «οι περισσότεροι από εμάς ακόμα και εμείς που ζούμε στην γειτονία αυτή δεν το είχαμε προσέξει ιδιαίτερα. Η γοητεία του αγνώστου και η περιέργεια με την σκέψη ότι ανήκε σε κάποιον Σκωτσέζο που έζησε το 19ο αιώνα στην Κρήτη μας οδήγησε στην επιλογή του θέματος». «Στο πρώτο μας μάθημα αντικρίσαμε το σπίτι από μακριά και το φωτογραφίσαμε. Αναλύσαμε τα συναισθήματα που μας ενέπνεε αυτό το γηραιό , επιβλητικό κατασκεύασμα» τόνισαν οι μαθητές ενώ επεσήμαναν πως «ήταν φόβος, περιέργεια αλλά και συγκίνηση για ένα παρελθόν τόσο κοντινό στην συνείδηση μας και τόσο μακρινό στην καθημερινότητα μας . Στο επόμενο μάθημα πλησιάσαμε , μπήκαμε μέσα ,φωτογραφίσαμε , παρατηρήσαμε και ρωτήσαμε τους γείτονες. Βρισκόμασταν στην αρχαιότερη γειτονία της Σούδας ,αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία της. Στα επόμενα μαθήματα η περιέργεια μας κορυφώθηκε» Κλείνοντας την παρουσίαση οι μαθητές τόνισαν πως «διερευνήσαμε το ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του σπιτιού, πήραμε μαθήματα τοπικής ιστορίας και διαπιστώσαμε ότι ο ιδιόκτητης του σπιτιού ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα με προσφορά στον τόπο μας. Ιχνηλατώντας το παρελθόν, μας επιφυλασσόταν πολλές εκπλήξεις. Χωρίς υπερβολή θα μπορούσε να γυριστεί με το σενάριο που ανακαλύπταμε μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική ταινία»

To σπίτι του Λιντζ στη Χαλέπα.
To σπίτι του Λιντζ στη Χαλέπα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ο Τζέιμς Λίντζ γεννήθηκε στο Νταντή της Σκωτίας στης 14 Σεπτεμβρίου 1824 και απεβίωσε στη Σούδα της Κρήτης, στης 17 Μαΐου 1899. Bρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου εκεί παρέμεινε περίπου 15 χρόνια και ασχολήθηκε με τα λιμενικά έργα του Βοσπόρου. Το 1869 ο Τζέιμς Λίντζ και η σύζυγός του μετακόμισαν στη Κρήτη γιατί η τουρκική κυβέρνηση ανέθεσε στο Τζέιμς την ολοκλήρωση των έργων του Ναυστάθμου της Σούδας. Ο Ναύσταθμος εγκαινιάστηκε το 1872 από τον ίδιο τον σουλτάνο Αμπντούλ Αζίζ μέσα σε 3 χρόνια. Περιελάμβανε αρκετά κτήρια που στέγαζαν τη διοίκηση, το προσωπικό, εργαστήρια και ένα νοσοκομείο. Ο ψηλός πέτρινος τοίχος που χτίστηκε από την πλευρά του δρόμου δείγμα σκωτσέζικης αρχιτεκτονικής καθώς και τα εσωτερικά κτίσματα στέκονται μεγαλοπρεπή ακόμα και σήμερα και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Ναυστάθμου. Μετά το τέλος της κατασκευής του Ναυστάθμου, ο Λίντζ εξακολουθεί να εργάζεται στο Ναύσταθμο μέχρι το 1879. Το ζευγάρι αποφασίζει να παραμείνει στη Κρήτη και αγοράζει 12 στρέμματα σε απόσταση 150 μέτρα από την πύλη Ναύσταθμου, όπου χτίζει ένα μεγαλοπρεπές διώροφο σπίτι. Το σπίτι αυτό έμελλε να γίνει καταφύγιο των κρητικών κατά τις επαναστάσεις τους εναντίον των Τούρκων. Καθώς είχε αναρτημένη την Αγγλική σημαία εξασφάλιζε ασυλία και δεν μπορούσαν οι Τούρκοι να παραβιάσουν την είσοδό του. η οικία του Λιντζ αντιπροσωπεύει μια εποχή ξεχωριστή για τη Σούδα από ιστορική άποψη. Αλλά και από αρχιτεκτονικής απόψεως είναι από τις ελάχιστες οικίες που έχουν απομείνει να θυμίζουν το παρελθόν. εξαιτίας των συχνών βομβαρδισμών του λιμανιού της Σούδας κατά τους παγκόσμιους πολέμους. Ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική ανάγκη , η οικία αυτή που ανήκει σε ιδιώτη, να κριθεί διατηρητέα , να απαλλοτριωθεί από το Δήμο, να αναπαλαιωθεί στη συνέχεια και να αξιοποιηθεί πολιτιστικά και κοινωνικά ως δημόσιος κοινόχρηστος χώρος, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η οικία του Λίντζ χρησιμοποιήθηκε κατά τη Γερμανική κατοχή ως πλυντήριο για τις ανάγκες των Γερμανών στρατιωτών.

Οι μαθητές που συμμετείχαν

Συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ Λυκείου: Μαρία Καντιάνη, Βαγγελιώ Βεργεράκη, Αλέξης Μαυρίκος, Θεοφανία Μέριανου, Ελευθερία Παπαδοπούλου, Έλενα Λεγάκη, Μαρία Κοκογιαννάκη, Ηλιάνα Μαρινάκη, Σοφία Βελιγράκη Άννα Μάρακα, Μαρκέλλα Φωτάκη, Ευγενία Σεφερλή, Αλέξανδρος Τριαντάφυλλος Ανέστης Κωνσταντινίδης, Φερενίκη Ζερβού, Χρήστος Κούτας, Χριστόφορος Καλφαδόπουλος Μαρία Σταυρουλάκη

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαράκη Μαρία, Τεχνική επιμέλεια Τζέτζιας Χρήστος, Σαραντόπουλος Ιωάννης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα