Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Μαθήματα γεωγραφίας: Ποτάμια, λίμνες και φράγματα

«Των Χανίων το ποτάμι, των Χανίων το ποτάμι, των Χανίων το ποτάμι που το λένε…;»
Εδώ ο… αοιδός κάνει μία παύση, διότι μπορεί η Λάρισα να έχει ένα μόνο «ποτάμι που το λένε Πηνειό», αλλά τα Χανιά βρίθουν από ποτάμια, παρόλο που αυτά δεν αναφέρονται στα βιβλία της σχολικής Γεωγραφίας!

Ναι, ποτάμια υπάρχουν πολλά που ως είθισται “φουσκώνουν” κάθε Χειμώνα με τις βροχές! Ενδεικτικά θα αναφέρω τρία από αυτά: το ποτάμι της Αποκορώνου (καράκεντρο της πόλης), και το… περιφερειακό της λεωφόρου Σούδας!

Σήμερα όμως θα καταπιαστώ με ένα τρίτο, ίσως το σημαντικότερο μιας και αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο! Τουλάχιστον ο γράφων δεν γνωρίζει άλλη τέτοια περίπτωση!
Πρόκειται για το… “υπερυψωμένο ποτάμι” που περνάει πάνω από ένα άλλο, τον ποταμό Κεδρισό (σ.σ. Κλαδισός)! Ο Κεδρισός ως γνωστόν πηγάζει από τα Λευκά Ορη και καταλήγει στη θάλασσα, στην περιοχή της Νέας Χώρας!

Από την άλλη το “υπερυψωμένο ποτάμι” που όπως αναφέραμε περνά πάνω από τον Κεδρισό, καταλήγει στον κόμβο του Κλαδισού όπου και δημιουργείται τεχνητή λιμνούλα, όπου στα νερά της οι επισκέπτες μπορούν να δουν να πλέουν από αυτοκίνητα έως παπάκια (σ.σ. Χόντα και Σουζούκι, Γιαμάχα κ.λπ) καθώς επίσης και πάσης φύσεως τροχοφόρα.
Το ως ανω φαινόμενο δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει κάθε που ανοίγουν οι ουρανοί…
Αναφορικά δε με την τεχνητή λιμνούλα, τα εύσημα καθ’ ολοκληρίαν ανήκουν βέβαια στους κατασκευαστές του εν λόγω έργου!

Εδώ βέβαια τίθεται ζήτημα: «Χρειαζόμαστε ή δεν χρειαζόμαστε την τεχνητή αυτή λίμνη;».
Διότι είναι παράδοξο το… κράτος που παρέλαβε το άρτιο τούτο έργο, κάθε που η λίμνη δημιουργείται, να προσπαθεί να απορροφήσει με συνεργεία του τα νερά της, “αποξεραίνοντάς”(!) την! Οι προσπάθειες έως τώρα δεν έχουν ευοδωθεί· ίσως κάποια στιγμή στα επερχόμενα χρόνια το καταφέρουν!

Σχι-ζο-φρέ-νει-α…
Ωστόσο… ουδέν κακό αμιγές καλού· αυτό πιστεύει ο γράφων και μάλιστα διατυπώνει και την παρακάτω πρόταση:

«Γιατί δεν στέλνουμε τους υπεύθυνους που έφτιαξαν το έργο “Τεχνητή λίμνη Κλαδισού” να συνδράμουν και να αποπερατώσουν το φράγμα του Βαλσαμιώτη που δε κρατά διάλε τη σταγόνα;

Ε;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες