Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

«Μάθημα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο… με τον Ελευθέριο Βενιζέλο»

Μια πρωτότυπη και συνάμα βιωματική προσέγγιση της ιστορίας είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Τετάρτη 14 Απριλίου στην ηλεκτρονική μας τάξη!

Mε την καθοριστική προετοιμασία και βοήθεια της Μουσειοπαιδαγωγού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών και της Οικείας-Μουσείου «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Ρίας Μαρκουλάκη και των συνεργατών της, προσεγγίσαμε ιστορικές στιγμές που καθόρισαν τις τύχες της χώρας και που την επηρεάζουν ακόμα από το χθες στο σήμερα και το αύριο.

Η αξιοποίηση ποικιλίας μορφών Τέχνης (ποίησης, Μουσικής, κινηματογράφου, Θεάτρου…) με την ολόπλευρη συμμετοχή αισθήσεων των μαθητών, έστω και διαδικτυακά, έφερε ένα άρτιο αποτέλεσμα! Πρωταγωνιστές στο μάθημα οι ίδιοι οι μαθητές… οι μαθητές του Στ 2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της κ. Ρίας Μαρκουλάκη.

Όλα όσα διδαχτήκαμε όλον αυτό τον καιρό μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια και τις οθόνες των υπολογιστών αποδείχτηκαν «φτωχά» και βιώθηκαν έντονα μέσα από καινοτόμες δραστηριότητες, που στηρίζονται στη στοχαστική και εκπαιδευτική καλλιτεχνική γνώση προσαρμοσμένες στις ανάγκες της νέας εποχής, της εποχής της τηλεκπαίδευσης και του διαδικτύου.

Συμπερασματικά οι μαθητές μπορούν να ωφεληθούν, αλλά και αμεσότερα να διδαχθούν, από την επαφή τους με διάφορες μορφές αισθητικής έκφρασης, όπως η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν αν υπάρχει η γνώση, το μεράκι και η όρεξη. Διαπιστώσαμε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένα πρόσωπο «μύθος» στην Πολιτική Ιστορία του τόπου μας που η σύγχρονη Ιστορία τον έχει κατατάξει ανάμεσα στους κορυφαίους Πολιτικούς, Διπλωμάτες, Επαναστάτες, Δημιουργούς όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του Κόσμου ολόκληρου… δεν είναι κάτι το τόσο μακρινό από εμάς… Γεννήθηκε, μεγάλωσε, οραματίστηκε και έδρασε σε μέρη που τα βιώνουμε κι εμείς σήμερα… Περπάτησε στους ίδιους δρόμους, οραματίστηκε στα Ακρωτήρια και τις Ακρογιαλιές της περιοχής μας και συνέδεσε στιγμές της προσωπικής του ζωής με τον τόπο και τους ανθρώπους των Χανίων. Ήταν ένας από εμάς…
κ. Ρία Μαρκουλάκη, κ. Βάσω Μπαρμπαγιάννη και κ. Αγγελική Καρέλα ευχαριστούμε εγκάρδια για όλα αυτά μοιραστήκατε μαζί μας! Εμείς πάντως σας περιμένουμε και πάλι…

Οι μαθητές/ριες του Στ2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων κι ο δάσκαλός τους Ευάγγελος Παγωνίδης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες