Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Μάστιγα τα τροχαία δυστυχήματα για την Κρήτη

Σε μάστιγα για την Κρήτη έχουν εξελιχθεί τα τροχαία δυστυχήματα. Μάλιστα, από τις αρχές του χρόνου οι νεκροί στους δρόμους της Κρήτης έχουν ξεπεράσει τους 40, με το νησί μας να είναι στην 5η θέση πανελληνίως το 2019 σε θανατηφόρα τροχαία. Οσο για τον νομό Χανίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, είναι στην έκτη θέση πανελληνίως σε συχνότητα ζημιών.

pinakas1 pinakas2

Eιδικότερα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, στη Στατιστική Επετηρίδα Ασφάλισης Αυτοκινήτων του 2017, δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία για τις ζημιές που προκύπτουν από τροχαία ανά νομό. Ο νομός Χανίων με δείκτη 5,89% σημειώνει την 6η υψηλότερη συχνότητα ζημιών στην Ελλάδα, ενώ πολύ υψηλό δείκτη εμφανίζει και η Π.Ε. Ηρακλείου με το ποσοστό ζημιών να φτάνει το 6,68%.

 

5η στην Ελλάδα σε θανατηφόρα η Κρήτη το 2019

grafhma1
Στον ΒΟΑΚ μόνο, καταγράφηκε το 1,3% των θανατηφόρων δυστυχημάτων που συνέβησαν συνολικά στην Ελλάδα το 2017 (στοιχεία Τροχαίας), ενώ σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, το 8,5% των θανάτων που επήλθαν πανελλαδικά από δυστυχήματα στην άσφαλτο αφορούσαν την Περιφέρεια της Κρήτης .

Η κατάσταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ευρώπης
Από τη βάση δεδομένων της EUROSTAT για το 2017, προκύπτει ότι η Κρήτη καταγράφει το 41ο υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, με 77 θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ενθαρρυντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αισθητή μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της προηγούμενης χρονιάς (2016), η οποία είχε φτάσει τους 100 θανάτους ανά εκατομμύριο.
Καθίσταται λοιπόν σαφές από τα παραπάνω ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία μας. Μένει οι αρμόδιοι να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, αλλά και ο καθένας από εμάς να συμμορφώνεται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για να αντιμετωπισθεί επιτέλους αυτή η μάστιγα.

 

* Οι Ορέστης Μαρινάκης και ο Μανώλης Τσιραντωνάκης είναι φοιτητές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα