Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

«Μαμά, μπαμπά, έχετε λίγο χρόνο και για μένα;»

Όσοι είστε γονείς ξέρετε πως η καθημερινότητα σας καθορίζεται από αυστηρά χρονικά πλαίσια. Συνήθως το πρόγραμμα σας είναι τόσο απαιτητικό που σας εμποδίζει να βρείτε χρόνο για τα παιδιά σας.

Οι εργαζόμενοι γονείς συχνά έρχονται σε απόγνωση αφού δυσκολεύονται να βρουν έστω και μια ώρα διαθέσιμη για άμεση επικοινωνία και σύνδεση. Τρέχουν, τρέχουν και εξουθενωμένοι φθάνουν σπίτι δίχως κουράγια και δυνάμεις. Ισως γιατί επιτρέπουν στην καθημερινότητα να τους ορίζει. Ίσως γιατί φορτώνουν πολύ το πρόγραμμά τους.
Οι σημερινές οικογένειες λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων βρίσκονται βιαστικά στην κουζίνα, με τα μέλη της να τρώνε χωριστά, μόνα τους, με τον υπολογιστή μπροστά τους και την τηλεόραση να τους “κρατάει συντροφιά”. Ακόμα και μικρά παιδιά γυρίζοντας από το σχολείο, το πρώτο πράγμα που κάνουν μέχρι να έρθουν οι γονείς τους, είναι να ανοίξουν την τηλεόραση αφού είναι η μόνη που τους υποδέχεται στο σπίτι. Από την άλλη οι γιαγιάδες και οι παππούδες στην πρώτη γραμμή κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν και να συνδράμουν ακόμα και στην ανατροφή των εγγονιών τους.
Όμως οι γιαγιάδες και οι παππούδες δεν είναι οι γονείς. Και τα παιδιά χρειάζονται χρόνο με τους γονείς! Στην πραγματικότητα τα παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη από τον χρόνο που θα τους αφιερώσουμε, αρκεί να τους τον αφιερώσουμε πραγματικά, δημιουργικά και ωφέλιμα. Κι όταν αυτό γίνεται απλόχερα τότε μας το αναγνωρίζουν εκφράζοντάς το με μια αγκαλιά, με ένα χαμόγελο, με έναν γλυκό λόγο. Τα παιδιά ξέρουν. Αφουγκράζονται κι αναμένουν την στιγμή που θα κάτσουμε μαζί τους να παίξουμε, να ζωγραφίσουμε, να συνδημιουργήσουμε. Ας μην ξεχνάμε πως τα πρότυπα δημιουργούνται στις μικρές ηλικίες όπου εκεί τα παιδιά ταυτίζονται με τους γονείς. Γι’ αυτό όσο κι αν νομίζουμε πως δεν χάθηκε κι ο κόσμος να τρώει ένα παιδί μόνο του, τα οφέλη του οικογενειακού τραπεζιού, αυτή η “συνάντηση” της οικογενειακής κοινότητας, είναι πολύ σημαντική. Τα μικρά και ίσως ασήμαντα για τους μεγάλους είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά. Με έναν τρόπο τα παιδιά βιώνουν την αίσθηση της σταθερότητας αλλά και το ότι ανήκουν σε μια σπουδαία ομάδα. Την ομάδα της οικογένειας.

Τα παιχνίδια και τα δώρα δεν αντικαθιστούν τον ποιοτικό χρόνο που χρειάζονται τα παιδιά. Όπως και να το φορτώνετε με χίλιες δυο εξωσχολικές δραστηριότητες δεν αντικαθιστά τον δικό σας χρόνο. Όπως και να το ρωτάτε μόλις το βλέπετε για τα μαθήματά του και τις επιδόσεις του στο σχολείο. Το να διαβάσετε μαζί του ένα παραμύθι, να κάνετε μια βόλτα στην φύση, να φτιάξετε ένα γλυκό μαζί, να φυτέψετε μαζί, να ζωγραφίσετε τα όνειρά σας, να χορέψετε και να ξεφαντώσετε παρέα! Είναι απλές δράσεις που σίγουρα θα γεμίσουν χαρά το παιδί. Γιατί η ευτυχία δεν ορίζεται από τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που θα του αγοράσετε. Η ευτυχία ορίζεται από την σχέση που θα χτίσετε μαζί, την αγάπη, το μοίρασμα, τον σεβασμό.
Ο ποιοτικός χρόνος χαρίζει το αίσθημα της ασφάλειας και διδάσκει την συμπόρευση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Κάθε στιγμή μαζί του είναι μοναδική.
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Ορίστε τον δικό σας χρόνο μέσα στην ημέρα, ξεχάστε τις δικαιολογίες, αφήστε για λίγο τις δουλείες του σπιτιού, πετάξτε τις εργασιακές υποχρεώσεις, αυτοσχεδιάστε δίχως να βάζετε τα κουτάκια των πρέπει, κλείστε κινητά και υπολογιστές και φροντίστε να είστε εκεί με όλο σας το είναι. Να θυμάστε πως αυτός ο χρόνος, αυτές οι στιγμές, δεν χωρούν μέσα σε ατζέντες και προγράμματα. Αυτός ο χρόνος αποτελεί πηγή ικανοποίησης για το παιδί σας ενώ ενδυναμώνει τους οικογενειακούς δεσμούς.

Μαμά, Μπαμπά, αναθεωρήστε, μετατρέψτε το εγώ σας σε εμείς, βελτιώστε την ποιότητα του χρόνου και κερδίστε το βασικότερο… την επικοινωνία με το παιδί σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα