Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Mάχη της Κρήτης”

Με συστολή θα ήθελα να αναφερθώ στο μεγάλο γεγονός της Mάχης της Κρήτης, που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα από υποχρέωση στην ιστορική παράδοση, που καθιστά τη μεγαλόνησο υπερήφανη γι’ αυτό το ιστορικό επίτευγμα πριν 82 χρόνια. Η επιχείρηση “Ερμής” κατάληψης της Κρήτης άρχισε την 20η Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου 1941. Από τις 6 το πρωί η Γερμανική αεροπορία βομβάρδιζαν το αεροδρόμιο Μάλεμε. Μετά από 2 ώρες μεταγωγικά αεροσκάφη με ανεμόπτερα άρχισαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην παραλία Μάλεμε και στις γύρω περιοχές. Από τους λίγους διασωθέντες Γερμανούς οργανώθηκε εστία αντίστασης στον Πύργο Ψηλονέρου.
Οι Βρετανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη την 30 Οκτ. 1940 και ενώ είχαν χρόνο 6 μηνών από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, να την καταστήσουν φρούριο, ώστε να μην βάλουν πόδι οι Ιταλοί, δεν τα κατάφεραν.
Η μάχη για το ύψωμα 107, που δεσπόζει του αεροδρομίου και της γύρω περιοχής του Μάλεμε, ήταν σκληρή. Οι Νεοζηλανδοί είχαν αναλάβει την υπεράσπισή του, ενώ 300 Ευέλπιδες είχαν εκγατασταθεί σ’ ένα ύψωμα στο Κολυμπάρι. Στον Γαλατά το 6ο Συντ/μα πεζικού βρέθηκε στη ζώνη προσγείωσης αλεξιπτωτιστών. Δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις, αλλά οι Γερμανοί παρά τις απώλειες κατάφεραν να σταθεροποιηθούν στη θέση, όπου οι φυλακές Αγιάς.
Για την πτώση του υψώματος 107 απεδόθη ευθύνη στον Νεοζηλανδό στρατηγό Φράϊμπεργκ, ο οποίος υπήρξε διστακτικός στη χρησιμοποίηση των εφεδρειών του και στο ότι με δική του πρωτοβουλία το εγκατέλειψε. Δεν υπονόμευσε το αεροδρόμιο του Μάλεμε με εμπόδια, ώστε να μην προσγειωθούν Γερμανικά αεροπλάνα και ότι με αεροσκάφος της RAF στις 19 Μαΐου παραμονή της επίθεσης, έφυγε από την Κρήτη.
Η ακριβοπληρωμένη νίκη των Γερμανών με περισσότερες απώλειες απ’ όσες είχαν στα μέτωπα Πολωνίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας και Ελλάδας, ήταν η Mάχη της Κρήτης, που φλεγόταν απ’ το πρωί της 10ης Μαΐου μέχρι την 5η Ιουνίου, όταν κατάφεραν να δημιουργήσουν γεφυρώματα. Στην Κρήτη θυσιάστηκε η επίλεκτη μεραρχία αλεξπιτωτιστών του Γκαίριγκ. Σπατάλησαν τη δύναμή τους, την οποία κατά τη γνώμη του Τσώρτσιλ, αν τη χρησιμοποιούσαν για την κατάληψη της Κύπρου, Συρίας και Ιράκ, η πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα ήταν διαφορετική. Είχε δίκιο ο Βρετανός πρωθυπουργός, όταν δήλωνε στη Βουλή, ότι «στη Μάχη της Κρήτης αποκεφαλίσαμε το φοβερό τέρας».
Η αντίσταση στην Κρήτη έσωσε τη Μ. Ανατολή και έδωσε την ευκαιρία στη Ρωσία να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει η εφαρμογή του σχεδίου “Βαρβαρρόσα” κατάληψης της Ρωσίας. Πριν προλάβουν να μπουν οι Γερμανοί στη Μόσχα ο “στρατηγός χειμώνας” συμμάχησε με τους Ρώσους, οι οποίοι αναγνώρισαν ποια σημασία είχε για τη χώρα τους αυτή η μάχη. Με το σχόλιο του Ρ/Σ της Μόσχας (27/4/1942) έγινε πασίγνωση η Μάχη της Κρήτης. «Πολεμήσατε μικροί εναντίον πάνοπλων και ενικήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει διαφορετικά, διότι είσθε Έλληνες. Χάρη στη θησία σας εμείς οι Ρώσοι κερδίσαμε χρόνο διά να αμυνθώμεν… θα σας ανταποδώσουμε τη θυσία με τη δημιουργία μιας Ελλάδας κυρίαρχης στη Μεσόγειο. Μιας Ελλάδας μεγάλης, όχι μόνο ηθικά αλλά και πραγματικά».
Το είδαμε στη διάσκεψη των τριών Ρούσβελτ, Στάλιν, Τσώρτσιλ στη Διάσκεψη της Γιάλτας!!!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα