Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Λουτρό Σφακίων: 120.000 χρόνια ζωής

Το Λουτρό Σφακίων κατά διεθνή αναγνώριση είναι ένα από τα γραφικότερα παραθαλάσσια χωριουδάκια της χώρας μας και αυτό κυρίως το οφείλει στην απομόνωσή του, εκεί στο Λιβυκό πέλαγος, από τα σύγχρονα κυκλοφοριακά μέσα. Μέσα όμως στα άλλα στοιχεία με τα οποία προβάλλεται η ομορφιά και ιστορία του, ίσως θα έπρεπε να παρέχεται και η πληροφόρηση ότι η ζωή εκεί άρχισε πριν από 120.000 χρόνια περίπου.
Αυτό αναφέρεται στη θαυμάσια έκδοση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με τίτλο “ΚΡΗΤΗ – Μια Ήπειρος σε ένα νησί” (2014). Τα ευρήματα στα οποία αναφέρεται η έκδοση, αποτελούν λίθινα εργαλεία της κατώτερης έως Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου, δηλ. 200 – 120.000 χρόνια. Φυσικά υπάρχουν και αρκετά αξιόλογα ευρήματα από τη Μινωική ή Κλασική περίοδο, αλλά δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί ή αποκαλυφθεί όπως θα έπρεπε.
Το Λουτρό όμως είχε πρωτεύουσα θέση στα εμπορικά λιμάνια της νότιας Κρήτης τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αι. όπως αποδεικνύεται από τα αρχεία του Λιμεναρχείου Λουτρού, στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Πολύ συχνά έφθαναν ή απόπλεαν φορτηγά πλοία από ή διά εξωτερικό και υπήρξαν ονομαστοί καπεταναίοι ναυτικοί από την περιοχή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα