Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021

Λωτοφάγοι

Kαλημέρα σας. Εύχομαι να απολαμβάνεται την ανάγνωση της εφημερίδας αυτή τη στιγμή, με ένα καφεδάκι στο σπίτι ή στη δουλειά. Διότι έτσι με ηρεμία, η ανάγνωση θα σας ενημερώσει, θα σας ταξιδέψει, και θα σας φέρει και σε επικοινωνία με ένα σωρό κόσμο από τον τόπο μας, την Ελλάδα αλλά και όλη τη γη.

Είπα να μπω κι εγώ στη παρέα σας, να μην χανόμαστε, να μην ξεχνιόμαστε, και να μην πέφτουμε στη λήθη όπως οι σύντροφοι του Οδυσσέα, στη χώρα των λωτοφάγων, πεινασμένοι όπως ήταν, φάγανε τους λωτούς και ξεχάσανε την πατρίδα, την οικογένεια και τους φίλους τους. Και θα μένανε εκεί, αν δεν τους έσωζε ο Οδυσσέας που δεν είχε φάει από εγκράτεια, και κατάφερε να τους συνεφέρει.

Συνάντησα τελευταία κάποιους ανθρώπους σε μια πλατεία, που τρώνε λωτό. Αυτόν της λήθης και στεναχωρήθηκα τόσο πολύ, που πλησίασα κάποιον γνωστό, ο οποίος έκανε προσπάθεια να ισορροπήσει για να σταθεί όρθιος. Του μίλησα και, προς μεγάλη μου έκπληξη, δεν με γνώρισε!!

Γιώργη, ο Μιχάλης είμαι, τι κάνεις εδώ;

Τι θες, ρε Γιώργη, μου απάντησε. Δεν είμαι ο Γιώργος, του είπα, εσύ είσαι ο Γιώργος, εγώ είμαι ο Μιχάλης, πάμε να φύγουμε από δω, τι κάνεις εδώ;

Ε, και αν φύγουμε, πάλι εδώ θα είμαι αύριο. Άσε με και βαριέμαι να πηγαινοέρχομαι.

Πήγαινε να πιείς το καφεδάκι σου, να διαβάσεις την εφημερίδα σου, να φορέσεις το καινούργιο σου κουστούμι, και άσε με εμένα. Εξ άλλου είσαι πολύ αδύναμος για να παίξεις τον ρόλο του Οδυσσέα να με σώσεις.

Καλά, του είπα, εσύ δεν ξέρεις πως σε λένε και ποιος είμαι εγώ, και αναλύεις ιστορικά γεγονότα;

Φίλε, ξέρω ποιος είσαι και θυμάμαι και τι φαί μου έδωσες προχθές που πείναγα, αλλά εγώ τώρα θέλω να ξεχάσω, καί ταξιδεύω σε μέρη και νερά που είναι άγνωστα σε εσένα. Εσύ νομίζεις ότι όλοι εμείς εδώ στη πλατεία, είμαστε μια κάστα ανθρώπων, που καλό είναι να μας αποφεύγετε. Δεν είναι έτσι. Αυτός απέναντι είχε επιχείρηση. Η άλλη η ξανθιά είναι δασκάλα.

Ο μικρός είναι αγρότης και ζούσε μες τη φύση. Απλά το μόνο που μας συνδέει, είναι ότι είμαστε όλοι μπατιράκια. Είναι κι΄άλλοι, που δεν είναι εδώ που πουλάνε το φτηνό, βρίσκονται στην ίδια κατάντια με εμάς αλλά είναι στα παλάτια τους. Είναι φραγκάτοι και πίνουνε ακριβό με delivery και δεν ξεφτιλίζονται σαν εμάς σε δημόσια θέα. Άστα, σου λέω, ρατσισμός και κοινωνικές τάξεις ακόμα και στη πρέζα. Κι εσύ όση ώρα μιλάμε, κοιτάς γύρω-γύρω, να δεις ποιοι σε βλέπουν, μην σε δει κανένας γνωστός μαζί μου και σε κακοχαρακτηρίσει. Περιθώριο, φίλε Γιώργο, ή όπως σε λένε, και κοινωνικός αποκλεισμός.

Μου λές τώρα ποιος από τους δυό μας είναι ο λωτοφάγος και ποιος ξεχνάει ποιόν; Ο Οδυσσέας, παλληκάρι, ρε, γύρισε πίσω να σώσει τους συντρόφους του. Δεν την έκανε όπως εσείς για να σωθείτε από εμάς. Σου είπε κανείς ότι πρέπει να είσαι κάθαρμα για να πάρεις εισιτήριο για τη πρέζα; Κάθαρμα είναι η πρέζα, όχι εμείς που βρεθήκαμε σε μια ηλίθια στιγμή και την ήπιαμε.

Καλά παιδιά του Θεού είμαστε κι εμείς, που γινόμαστε καθάρματα για να την βρούμε επειδή δεν έχουμε τα ευρά. Και πιο πολύ απ᾽ όλα μου αρέσουν οι κοινότητες απεξάρτησης που στήνετε, ρε, για να μας σώσετε. Ρε, έχετε καταλάβει τι γίνεται ή κοιμόσαστε όρθιοι; Η πρέζα είναι η μεγαλύτερη μπίζνα στον πλανήτη. Με ποιόν πάτε να τα βάλετε, ρε; Και με λιανοντούφεκα κιόλα; Μήπως έχεις τώρα ένα τάλιρο να με καταστρέψεις για αύριο;

4 Comments

 1. Είναι πραγματική η σκηνή που περιγράφετε;
  Επίσης,υπάρχει λωτός φρούτο και λωτός λουλούδι.
  Η παραπάνω εικόνα παραπέμπει σε νούφαρο που μοιάζει με λωτό λουλούδι!

  • Πραγματικὸ εἶναι τὸ ἀληθινό, αὐτὸ τὸ ὁποῖο συγκινεῖ, παρακινεῖ, μετακινεῖ τὴν ψυχὴ πρὸς τὸ ἀγαθόν.
   Τὰ ὑπόλοιπα τὰ ὁποῖα ἁπλῶς συμβαίνουν ἐν χώρῳ καὶ χρόνῳ εἶναι πραγματικὰ μόνον διὰ τὸν ἀργόσχολον καὶ κουτσομπόλην.

   Τὰ σέβη μου.

   • Ρώτησα τον συντάκτη αν στο κείμενο του αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός.
    Εσείς φαίνεται να δίνετε κάποια μεταφυσική διάσταση σε κάποια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα γύρω σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες