Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Λόγος περί πάρκινγκ

Όσο δεν μας απατάει η μνήμη μας και η αντίληψή μας περί σύγχρονης, λειτουργικής και άνετης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, όσων, τουλάχιστον, μας αξίωσε η ζωή να επισκεφτούμε, δεν συναντήσαμε το κυκλοφοριακό χάος των πόλεων της χώρας μας και της πόλης μας!

Δεν γίναμε κοινωνοί κυκλοφοριακής ασυδοσίας, ή χαώδους κατάστασης μποτιλιαρίσματος, παράνομου παρκαρίσματος ή διπλοπαρκαρίσματος, μικρής ή μεγάλης παραβατικότητας των οδηγών! Δεν είδαμε στενά πεζοδρόμια μετ’ εμποδίων, δεν πέσαμε σε λακκούβες ή σε φρεάτια! Δεν ακούσαμε βρισιές και κορναρίσματα στην εναλλαγή του κόκκινου και του πράσινου των φαναριών! Δεν είδαμε, ακόμα, σταθμευμένα αυτοκίνητα κατά μήκος των δρόμων, δεν αντιληφθήκαμε εισόδους και προσβάσεις κατειλημμένες από λογής λογής εμπόδια!
Μια πόλη είναι λειτουργική, φιλική και προσβάσιμη στους πολίτες, όταν διαθέτει άνεση στην κυκλοφορία, ασφάλεια των μετακινήσεων, προσβασιμότητα παντού.

Τα διάφορα ιδιωτικά ή δημοτικά πάρκινγκ της πόλης μας είναι δημιούργημα των υπηρεσιών και καταστημάτων στο κέντρο, κυρίως, όπου ο δημότης ή επισκέπτης χρειάζεται να μετακινηθεί σε αυτά με το αυτοκίνητό του. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι δρόμοι να μπλοκάρουν και πολλές φορές να υπάρχει ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, όπου η κινητικότητα είναι τεράστια και λόγω των επισκεπτών, δημιουργείται το αδιαχώρητο, κάτι που δεν τιμά την πόλη μας και τον πολιτισμό μας!

Η ερώτηση και απορία μας μαζί είναι: Γιατί κι άλλο πάρκινγκ στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, (Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού), στο κέντρο της πόλης; Γιατί να μην ….αποθαρρύνεται η διέλευση οχημάτων μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα η μετακίνηση των πεζών με φιλικά προς το περιβάλλον, ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή mini bus, από και προς το κέντρο; Γιατί να παρκάρουν νόμιμα, με παρκόμετρα τα αυτοκίνητα στην καρδιά της πόλης; Η παλιά πόλη, θεωρείται μνημείο ιστορικής, πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς, όπου, δυστυχώς συντελείται το αδιανόητο: Αυτοκίνητα και παραβάσεις παντού, χώροι στάθμευσης σε πολλά σημεία (βλέπε Σπλάντζια, πλατεία Κατεχάκη, πίσω από το Νεώριο Μόρο κ. ά. Γιατί;
Το πολυσυζητημένο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, την παραχώρηση του οποίου, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Χανίων, την έχουν εξαγγείλει, κατά καιρούς, για λόγους κυρίως προεκλογικής ψηφοθηρίας, πολλοί Δήμαρχοι, υπουργοί, πρωθυπουργοί! Σ¨ αυτό το στρατόπεδο, όλοι οι φορείς και οι δημότες της πόλης θέλουν να δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου, με τη δημιουργία ενός πάρκου, το οποίο θα έχει ορισμένες προδιαγραφές, ασφάλειας, φύλαξης, λειτουργικότητας, όπου όλοι οι δημότες και επισκέπτες θα έχουν την τύχη να το επισκέπτονται, για λόγους αναψυχής και ανάπαυλας! Με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, πρόσφατα, της τελικής παραχώρησης στο Δήμο μας, μπήκαν, εσπευσμένα μέσα οι μπουλντόζες και τα φορτηγά του Δήμου για να δημιουργήσουν, όπως μαθαίνουμε, χώρο πάρκινγκ αυτοκινήτων! Προσωρινά! Γιατί αυτή η βιασύνη; Μήπως λόγω τουριστικής και προεκλογικής περιόδου; Μέθοδοι, εκ του προχείρου, που μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές!

Πόσο άλλο τσιμέντο θα μπαζώνει κάθε τετραγωνικό μέτρο της πόλης; Πόσα διαλυμένα πεζοδρόμια θα είναι αιτίες τραυματισμών των πεζών; Πόσες άλλες λακκούβες θα εκτινάζουν τα βρόχινα νερά στους διερχόμενους; Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πολιτισμός μας εξαρτάται από εμάς και τις επιλογές που έχουμε στο μυαλό μας! Η πόλη μας, που τόσο αγαπάμε και πονάμε, θέλουμε να μην έχει καθόλου αυτοκίνητα παρκαρισμένα από δω κι από κει, να διαθέτει δρόμους ελεύθερους και προσβάσιμους από τους πολίτες, να μην έχει παρκόμετρα, να έχει πεζόδρομους, να έχει πράσινο και ελεύθερους χώρους περίπατου και αναψυχής. Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου είναι μια ευκαιρία κι ένα σημείο αναφοράς πράσινου, αστικού πεδίου και όχι μια ευκαιρία που θα ικανοποιήσει λίγους και θα δυσαρεστήσει το σύνολο των δημοτών! Τέλος είναι μια ευκαιρία για να γίνει η πόλη μας πρότυπο, οικολογικής συνείδησης, σύμφωνα με τα διεθνή μοντέλα σύγχρονων πόλεων, με κέντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

    • Η συνεχής αφαίρεση θέσεων στάθμευσης από το κέντρο της πόλης, μαζί τους περιορισμούς στον τρόπο πληρωμής μέσω αpp και ελάχιστων μη αξιόπιστων σημείων, αυξάνουν το χάος της κίνησης μια και οι οδηγοί αναγκάζονται να κάνουν πολλούς κύκλους μέχρι να σταθμεύσουν. Ωραία και ουτοπικά τα ηλεκτρικά λεοφωρεία σε μία πόλη που οι αστικές συγκοινωνίες λειτουργούν με ελάχιστες διαδρομές και από ιδιώτη!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα