Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Λιβύη: Συμφωνία για «μόνιμη» κατάπαυση πυρός

Σε συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης» έφτασαν τα αντιμαχόμενα μέρη, όπως ανακοίνωσε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, μέσω Facebook.

Αν και οι λεπτομέρεις της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, οι δύο πλευρές συμμετείχαν το πρωί της Παρασκευής σε τελετή υπογραφής στη Γενεύη.

Στην ανακοίνωσή τους, μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη, δημοσίευσαν και live βίντεο με την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

«Ο δρόμος για μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης πυρός ήταν συχνά μακρύς και δύσκολος», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου η απεσταλμένη του ΟΗΕ Στεφανί Τούρκο Γουίλιαμς.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτύχει στον «τερματισμό των δεινών των κατοίκων της Λιβύης και θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους λόγω των συγκρούσεων να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Όλοι οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη εντός τριών μηνών το πολύ από την Παρασκευή, δήλωσε η Γουίλιαμς.

Την Παρασκευή, εμπορικό επιβατικό αεροπλάνο πέταξε πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, προς την ανατολική πόλη της Βεγγάζης για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, μετά τις συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της χώρας.

Οι πτήσεις μεταξύ τους είχαν σταματήσει το καλοκαίρι του 2019 μετά από βομβαρδισμό από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του αεροδρομίου της Τρίπολης στη Μίτιγκα.

Η Λιβύη βρίσκεται εδώ και χρόνια έρμαιο του εμφυλίου πολέμου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες