Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Λιβύη : Αποχωρεί ο Σάρατζ από την πρωθυπουργία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, να ετοιμάζεται να ανακοινώσει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, ο Σάρατζ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τον ερχόμενο μήνα, μετά και τη χθεσινή παραίτηση της παράλληλης κυβέρνησης στη Βεγγάζη.

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας, απέκρουσε τον περασμένο Ιούνιο την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ. Ωστόσο, έκτοτε στην Τρίπολη έχει ξεσπάσει κύμα διαδηλώσεων και ο Σάρατζ δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί.

Η επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με το Βloomberg, η παραίτηση Σάρατζ αναμένεται να εκτονώσει κάποιες από τις πιέσεις και να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης θα κληθούν να συμφωνήσουν επί ενός ενωτικού προεδρικού συμβουλίου το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Την παραπάνω κίνηση αναμένεται να χαιρετίσουν περιφερειακοί υποστηρικτές του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τέσσερις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σάρατζ έχει συζητήσει τα σχέδιά του με λίβυους και διεθνείς εταίρους και αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις έως το τέλος της εβδομάδας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες