Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021

«Πράσινο φως» για τις σχολές οδηγών

Με προσεκτικά βήματα προχωράει η χώρα, αφού η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα το άνοιγμα των σχολών οδηγών με όρους, καθώς και του λιανεμπορίου στην Κοζάνη με click away. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών για πιστή τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού, κάνοντας λόγο για «εύθραυστη ισορροπία».

Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο. Τα ενεργά κρούσματα είναι 26.000, με μέσο κυλιόμενο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Η ίδια πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένο, με 250 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε αρκετές περιοχές.

Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και η μετάδοση συνεχίζεται. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3%, κάτι αναμενόμενο, καθώς εξετάζονται και υγιείς άνθρωποι, είπε η καθηγήτρια. Ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ είναι 54.000. Πάνω από την μονάδα παραμένει ο δείκτης αναπαραγωγής.

Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σήμερα, συμπλήρωσε. Σήμερα, συνολικά, νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει. Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε.

Όπως εκτίμησε για την επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει πρόβλεψη και αυτή δείχνει ότι θα έχουμε παρόμοια εικόνα όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αλλά και στον αριθμό των θανάτων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η μέση ηλικία των κρουσμάτων στη χώρα δείχνει μια μικρή μείωση. Ένας στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι νεότεροι των 55 ετών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των διασηλωνημένων στη χώρα μας συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 86% και πάνω από 90% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η καθηγήτρια στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η όποια χαλάρωση θα αυξήσει τα κρούσματα, όπως είπε.

«Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει σε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και πάλι», σημείωσε.

Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει, υπογράμμισε. «Υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά».

«Καθώς η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται, θα εξεταστεί η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα».

«Εύθραυστη σταθεροποίηση»
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει εύθραυστη σταθεροποίηση, σημείωσε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%.

Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης

Σε ό, τι αφορά τα self test, ο καθηγητής είπε πως 970.814 self test έχουν διατεθεί στους πολίτες ως σήμερα ενώ περισσότερα από 2 εκατ. self test βρίσκονται ήδη σε όλα τα φαρμακεία. Η ευαισθησία των self-test αποτιμάται στο 80%.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες