Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Λινοσέλι 92 χρόνια πριν

Το Λινοσέλι (Ελληνοσέλι – Σελί των Ελλήνων) είναι η πηγή που ρέει σε υψόμετρο 1400 μέτρων πάνω στη διαδρομή από οροπέδιο Ομαλού προς κορυφή Γκίγκιλου. Θεωρείται σαν το πλέον κρύο νερό στα βουνά της Κρήτης και παλαιοί, ξένοι περιηγητές το ονόμαζαν σαν την πηγή του Δία. Τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει περισσότερους οδοιπόρους από οποιαδήποτε άλλη ορεινή διαδρομή στην Κρήτη, αφού μόνο σε μια ώρα, από το Ξυλόσκαλο, υπέροχης διαδρομής πάνω στα γκρίζα χαράκια, ανάμεσα στους θεόρατους βράχινους πύργους και απέραντη θέα προς τα κεντρικά Λευκά Όρη και την αρχή του χωριού της Σαμαριάς, φθάνεις ως αυτό.
Το 1960 είχα την τύχη, ξημερώματα, βαδίζοντας για Γκίγκιλο να απολαύσω το θέαμα δεκαοκτώ αγριμιών, που το ένα πίσω από το άλλο έφευγαν από το νερό. Οι πρωτοπόροι του Ορειβατικού Χανίων, που ιδρύθηκε το 1930, από τότε το είχαν ανακαλύψει και έφθαναν ως αυτό από άλλη διαδρομή από τη σημερινή στη μετάβαση.
Στη φωτογραφία που παραθέτω, η οποία έχει ληφθεί την 2α Αυγούστου του 1931, απεικονίζονται οι πρωτοπόροι της ορειβασίας στα Χανιά, γυναίκες και άντρες, με ενδυμασίες κοσμικής σύναξης της πόλης, ψάθινα καπέλα κ.α., αφού τότε δεν υπήρχε τίποτα από τα χρειαζούμενα για παρόμοιες εξορμήσεις. Παραθέτω επίσης λίγες σειρές, περιληπτικά, από το τότε ημερολόγιο εκδρομών του Ορειβατικού.
ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΙΚΟΣΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
ΕΙΣ ΑΓΚΑΘΩΟΗΝ- ΛΙΝΟΣΕΛΙ (1-2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931)

Περίληψη: Ομάς 14 ορειβατών έφθασε μετά πορείαν 3,30 ωρών εις Ομαλόν όπου διανυκτέρευσε εις αλώνι εις το ύπαιθρον.
Τη δευτέρα ημέραν, 5.45 πρωί, από Ξεροπόταμο και το μονοπάτι του Πασσά ανήλθε εις Αγκαθωπήν, αφού διήλθε από την θέσιν Κούμοι, όπου σε υψ. 1740 δύο καλά διατηρημένοι κούμοι. Μετά από δύσκολο γκρεμνό, στην κορυφή Γαλάτης, κατέβηκε στο Λινοσέλι και επέστρεψε από Κακό Σκαλί στον Ομαλό, όπου πάλι διανυκτέρευσε εις το ύπαιθρον. Την τρίτη ημέρα κατήλθε εις Λάκκους, απ’ όπου με όχημα επέστρεψε εις Χανιά.

 

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τη Ν.Δ. μιλά για
τη θητεία που ολοκλήρωσε και σχεδιάζει την επόμενη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα