Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

LIFE Erasmus+: Και όμως “ταξιδέψαμε”!

Μα γίνεται πρόγραμμα Erasmus+ σε εποχές μέτρων κατά του κορωνοϊού; Και μάλιστα με μετακίνηση; Φυσικά! Ναι μεν με τους όρους που μας επιβάλλει η τρέχουσα κατάσταση, αλλά με πολύ θετικό αντίκτυπο, ακριβώς λόγω των συνθηκών. Ας εξηγήσουμε όμως τι εννοούμε.

Το πρόγραμμα Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου Χανίων με τίτλο «Λογοτεχνία για Όλους» (“Literature for Everyone” – LIFE)(2019-1-DE03-KA229-060128_5) ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019 και από το Μάρτιο του 2020 άρχισε να σκοντάφτει επάνω στον κορωνοϊό, όπως και πολλές άλλες συλλογικές δράσεις. Ομοίως όμως, άρχισε να βρίσκει τρόπους συνέχισης και εξέλιξης ώστε να επιτύχει τους στόχους του. Έχει ειπωθεί επανειλημμένα ότι για πολλούς μαθητές και καθηγητές τα ταξίδια που προκύπτουν από τέτοια προγράμματα αποτελούν ισχυρό κίνητρο συμμετοχής. Δεν αποτελούν όμως αυτοσκοπό. Καταφέραμε λοιπόν να διατηρήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας των μαθητών ενεργό, και σε συνεργασία με τα εταιρικά σχολεία να πραγματοποιήσουμε στα μέσα Φεβρουαρίου την πρώτη μας πολυεθνική εικονική συνάντηση. Ένα στοίχημα για όλους τους συμμετέχοντες, μικρούς και μεγάλους.

Και πέτυχε. Οι μαθητές μας και οι μαθητές από τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία – από τα σχολεία ή από τα σπίτια τους, ανάλογα με τους ισχύοντες περιορισμούς- αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους από την εποχή του κορωνοϊού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Μεταξύ αυτών είμαστε βέβαια η μόνη χώρα όπου οι πολίτες οφείλουν να στέλνουν sms ή να έχουν έγγραφο μετακίνησης ακόμη και για να πάνε για ψώνια ή το σκύλο τους για βόλτα. Στη συνέχεια περάσαμε σε δραστηριότητες που προβλέπονται για το θέμα του προγράμματος, και συγκεκριμένα μια διαφορετική προσέγγιση ενός μυθιστορήματος που έχει επιλεγεί από κοινού, το A Hundred Hours of Night της ολλανδέζας συγγραφέως Anna Woltz. Ομάδες αποτελούμενες από μαθητές διαφορετικών σχολείων απέδωσαν με λόγια και εικόνες τη βασική πλοκή του μυθιστορήματος. Την επόμενη μέρα εργαστήκαμε κατά σχολείο, σε κοινό χώρο ή και από τα σπίτια μας, αποδίδοντας φωτογραφικά στιγμιότυπα της υπόθεσης και μαγειρεύοντας φαγητά και πιοτά που αναφέρονται στο έργο το πλησιάσαμε γευστικά. Τέλος, φτιάχτηκαν σχεδιαγράμματα της πλοκής από διαφορετικές ομάδες και έγινε συνολική αποτίμηση της τριήμερης εμπειρίας. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα σχόλια μιας μαθήτριας που είναι αντιπροσωπευτικά των εντυπώσεων όλων των συμμετεχόντων.

Μου άρεσε πολύ το τριήμερο αυτό επειδή ήρθα σε επαφή με νέα άτομα και ανακάλυψα στοιχεία άλλων πολιτισμών ακόμα και μέσα από μια διαδικτυακή συνάντηση. Βέβαια θα προτιμούσαμε να είμαστε τώρα σε εκείνες τις χώρες και να βλέπαμε τα παιδιά δια ζώσης, αλλά πάλι καλά που υπάρχει και άλλος τρόπος να συναντηθούμε. Θα ήθελα ακόμη να ξανακάνουμε παρόμοιες δράσεις με τη λογοτεχνία!
Μαριλίζα

Εννοείται πως αυτό που ακόμη ονειρευόμαστε είναι το πραγματικό ταξίδι. Αλλά η διαδικτυακή συνάντηση μας έβγαλε από μια πολύ τετριμμένη πραγματικότητα περιορισμών, μαθημάτων δια ζώσης με μάσκα ή τηλεμαθημάτων όπου δεν βλέπουμε ο ένας τον άλλο, μια πραγματικότητα με μια περίεργη επαναληψιμότητα. Μας έφερε σε επαφή με τους συνεργάτες μας στις άλλες χώρες, τους οποίους σχεδόν ένα χρόνο τώρα δεν μπορούσαμε να δούμε πρόσωπο με πρόσωπο. Ταυτόχρονα, η προσέγγιση της λογοτεχνίας με διεθνή παρέα, αλλά και με τρόπους πιο πολυαισθητηριακούς, μίκρυνε πολύ την απόσταση που νιώθουν πολλοί έφηβοι από την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων. Αν πρέπει να προσθέσω ένα πράγμα, αυτό είναι η μεγάλη χαρά που μου έδωσε το μοίρασμα αυτής της εμπειρίας με τους μαθητές μου, τους συνοδοιπόρους μου σε αυτό το πρόγραμμα μέσα από κανονικές και πιο ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά συνθήκες που πάντα καταφέρνουν να γίνονται ευχάριστες.

H Μαρία Φουρουντζόγλου είναι συντονίστρια προγράμματος Erasmus+ “Literature for Everyone” του 2ου Γυμνασίου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα