Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Λιχουδο-μαγικά: Βασιλόπιτα χωρίς Ζάχαρη και Γλουτένη

Συνταγές για μαγειρικά “πειράματα”, όλο υγεία και νοστιμιά!

Η αλλαγή του χρόνου πλησιάζει και ίσως είναι ευκαιρία φέτος να δοκιμάσετε μια διαφορετική και πιο υγιεινή συνταγή για βασιλόπιτα! Το σώμα σας θα το εκτιμήσει ιδιαιτέρως, ειδικά αν νιώθετε πως μπορεί να το έχετε παρακάνει με τα γλυκάκια και τα κεράσματα των προηγούμενων ημερών. Η φροντίδα της απόλαυσης των ημερών αυτών μπορεί να πηγαίνει χέρι χέρι και με τη φροντίδα της υγείας μας! Σας δίνω λοιπόν μια συνταγή που επιτελεί αυτό το διττό σκοπό!

Συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
• 370γρ αυγά (περίπου 7 αυγά μέτρια)
• 160γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
• 160γρ ξυλιτόλη
• 240γρ αλεύρι αμυγδάλου
• 80γρ κονιάκ (ή ότι άλλο υγρό θέλετε)
• 60γρ ξύσμα από πορτοκάλι, μανταρίνι και λεμόνι (2 πορτοκάλια, 3 μανταρίνια, 1 λεμόνι περίπου)
• 15γρ baking powder
• 2γρ αλάτι
Για τη διακόσμηση:
• Ξυλιτόλη άχνη (την φτιάχνουμε εύκολα περνώντας την από τον πολυκόφτη)

✓ Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C στον αέρα.
✓ Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν.
✓ Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα, προσθέτουμε το μείγμα και το αφήνουμε να σταθεί ένα τέταρτο για να ρουφήξουν οι ίνες των αλεύρων τα υγρά.
✓ Προσθέτουμε το φλουρί!
✓ Ψήνουμε για 30-35΄
✓ Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζετε με λίγη ξυλιτόλη σε άχνη μορφή και ότι άλλες διακοσμήσεις θέλετε!

Play time: Καλέστε τα παιδιά στην κουζίνα και σηκώστε τα μανίκια! Ζυγίστε τα υλικά στη ζυγαριά, αφήστε να σπάσουν τα αυγά ή κάντε το μαζί τους. Για πιο μικρά παιδιά δύσκολες εργασίες γίνονται μαζί με το να τους ζητήσετε να σας κρατούν τον καρπό όταν κάνετε κάτι. Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές σε παιδικά μαγειρικά εργαστήρια και τα μικράκια πραγματικά νιώθουν ότι συμμετέχουν με αυτό τον τρόπο!

Tip: Η γλουτένη όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενη συνταγή είναι μια πρωτεΐνη που συγκαταλέγεται στα αντι-θρεπτικά και καλό είναι όπου μπορούμε να την εναλλάσσουμε με άλλες λύσεις. Όσον αφορά τη ζάχαρη αυτή μας κάνει τον οργανισμό άνω κάτω σε πολλά επίπεδα, ειδικά όταν καταναλώνεται σε ποσότητα. Μια εύκολη αντικατάσταση είναι αυτή με ξυλιτόλη. Την ξυλιτόλη την βρίσκουμε σε καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα, έχει κρυσταλλική μορφή και προέρχεται από τους χυμούς του δέντρου Σημύδα.
Περισσότερα για τα υποκατάστατα ζάχαρης εδώ: https://bodylove.gr/ypokatastata-zaxaris/

* Η Γκλόρια Κωνσταντουδάκη είναι Βιολόγος – Health Coach, Eating Disorders survivor και Δημιουργός της BodyLove προσέγγισης στη διατροφή. Στην εργασία της εστιάζει στην
καταπολέμηση των διατροφικών διαταραχών και στον ελεύθερο χρόνο της πειραματίζεται με συνταγές. Μάθετε περισσότερα για την προσέγγισή της στο bodylove.gr και στα social.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα