Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Λευτέρης Τσουράκης: Κοινωφελές Ιδρυμα “Αγία Σοφία”

«Παιδιά κι ήντα γινήκανε οι Αποκορωνιώτες!!!
Μουδέ τσι μέσες φαίνονται, μουδέ τσ’ αναμεσάδες.
Στον κάτω κόσμο βρίσκονται, στην τέλειωση του Κόσμου,
κι έχουν μπροστάρη κι οδηγό τον Άγιο Ειρηναίο,
κι έγνοια Μεγάλη έχουνε για τον απάνω κόσμο,
κι ανέ γνοιαζόμαστε και μείς όπως γνοιαζόταν ΕΚΕΙΝΟΙ».

(Νεοριζίτικο δικό μου)

Πληθώρα αναμνήσεων, στριφογυρίζουν στο μυαλό μου, ξεφυλλίζοντας το Ημερολόγιο Περιόδου 1981-2009 του συνοδοιπόρου, φίλου και συνεργάτη Λευτέρη Τσουράκη, παραθέτοντας από το προσωπικό του αρχείο Ντοκουμέντα για Δράσεις, που εκείνος έβαλε το δικό του λίθο για να ‘’λειτουργεί’’ και να ‘’λειτουργείται’’ το «ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» το Σπίτι του Αποκόρωνα, η Βουλή των Αποκορωνιοτών, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

Αφιερώνεται στους συνοδοιπόρους στην προσπάθεια αυτή, που έχουν φύγει για το άλλο ημισφάιριο της Αιωνίου Ζωής και σε αυτούς που ζουν ακόμα σ’ αυτόν τον ψεύτη κόσμο. (Από αυτή την αφιέρωση του Λευτέρη, ενεπνεύσθη το νεοριζίτικο).

Ο Τσουράκης, Επιμελής, Υπεύθυνος, Ακούραστος, Αγαπητός, Ανήσυχος Αποκορωνιώτης, έγραψε και γράφει την ιστορία του για τον φορέα αυτό του Αποκόρωνα. Αξίζει να τον μιμηθούμε.

Το πολιτιστικό Κίνημα της Επαρχίας, καρπός του Σπόρου που έσπειρε ο Μακαριστός Ειρηναίος. ‘’Επιστροφή στις ρίζες’’, ρίζωσε, απέδωσε και αποδίδει καρπούς, ‘’νόστιμους’’.

Είχε και έχει πάντοτε συμβουλευτικό χαρακτήρα, προς τις τριάντα τέσσερις Κοινότητες τότε και το Συμβούλιο της περιοχής, προς τους πέντε Καποδιστριακούς Δήμους και την Κοινότητα Ασή Γωνιάς μετά, και στον ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ , του ‘’Καλλικράτη’’ και του ‘’Κλεισθένη’’.

Όλοι οι φορείς της Επαρχίας συνεργάστηκαν, άψογα. Ενορίες, Ενώσεις, Σχολεία, Αγροτική Τράπεζα, Επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, ιδιώτες και απλοί αποκορωνιώτες αγκάλιασαν και στήριξαν το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία.

Ευαισθητοποιήθηκαν οι Πάντες. Ταρακουνήθηκαν τα νερά του Αποκόρωνα στην κυριολεξία και μεταφορικά. Έγιναν εκστρατείες για το περιβάλλον και την προστασία του με την δημιουργία συνδέσμου Προστασία Περιβάλλοντος Συνεργάστηκε για την συνύπαρξη ντόπιων και ξένων Αποκορωνιωτών και πολλά άλλα.

Αναρίθμητες οι Δράσεις που αναφέρει ο ακαταπόνητος Λευτέρης. Το βιβλίο είναι στην βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Προτείνω όμως να ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΕΙ με ΔΑΠΑΝΗ του ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ, για να φθάσει σε όλες τις Ενορίες, σε όλους τους Συλλόγους, σε όλα τα Σχολεία, σε όλους τους Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων.

Να ενημερωθούν για την πορεία και την Ιστορία, και το πνεύμα του Ιδρυτή του Ιδρύματος Αγίου Ειρηναίου του Χριστιανού, να ευαισθητοποιηθούν και να συνεχίσουν την στήριξη τους, με οποιονδήποτε τρόπο. Θα είναι υπερήφανοι για την ταυτότητα τους.

Ευχαριστώ πολύ,
Καμαροχαίρομαί σας

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα