Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Λευκά Όρη: Χαρτογράφηση

» Πέντε ηµέρες – 130 χιλιόµετρα – 57 κορυφές

 

Μια σοβαρή και αφάνταστα κοπιαστική προσπάθεια και εγχείρηµα, ξεκίνησε από το µέλος του Ορειβατικού Χανίων, ηλεκτρολόγο της Πολεµικής Αεροπορίας, Φάνη Φουντουλάκη που υλοποίησε µια άλλη προσπάθεια και όραµα, που είχε πραγµατοποιηθεί το έτος 1986 από τον καταξιωµένο ορειβάτη και οδηγό βουνού Αλέξη Αλεξίου και τον Γιώργο Χαριτάκη.
Σήµερα βοήθησαν καθοριστικά τον Φάνη, όπως βοήθησε µε τις γνώσεις και τις σηµειώσεις του ο βετεράνος ορειβάτης Νίκος Κεκάκης και συνολικά ο Ορειβατικός Χανίων. Καθοριστική και η βοήθεια και η συνεργασία µελών του Ορειβατικού Χανίων που σε προσβάσεις προς τα Λευκά Όρη τους εφοδίαζαν µε νερό, τροφή, κ.λπ.

Γνωστός στους ορειβάτες ο Φάνης για τις καταπληκτικές επιδόσεις του, που δεν θέλει να αναφέρονται σε αυτές, όπως η διάβαση του φοβερού φαραγγιού ∆ώµατα – Κλάδου, µόνο σε έξι ώρες, αντί για τον διπλάσιο χρόνο. Βοηθοί και συνοδοιπόροι του τις πέντε ηµέρες, η δασκάλα Κατερίνα Ταραµπατζή από τον Ορειβατικό Κατερίνης που υπηρετεί στα Χανιά και ο Γιάννης Ανδρέου που υπηρετεί στην Πολεµική Αεροπορία.
Στόχοι εγχειρήµατος κατά τον Φάνη:
Φιλανθρωπικό πρόσηµο “Συνάνθρωπος”.
Καταγραφή υψοµέτρων.

Ανάδειξη της µοναδικής οµορφιάς του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων.
Οι µέχρι σήµερα καταγραφές – πινακίδες των κορυφών άνω των δύο χιλιοµέτρων δεν ήταν πιστοποιηµένες και επαληθευµένες, και τα υψόµετρα είχαν ληφθεί από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού πριν από τον πόλεµο µε συµπληρώσεις µεταπολεµικά και επιβεβαιώθηκαν ορισµένες ονοµασίες. ∆ιαπιστώθηκαν άλλες άγνωστες για σωστές κ.λπ. Έτσι µε το σύγχρονο GPS GARMIN 67 I που πρόσφερε ο ∆ήµος Χανίων, η καταγραφή των σωστών υψόµετρων πραγµατοποιήθηκε µε προσέγγιση εκατοστού.
Ξεκινώντας από τα δυτικά και από τις κορυφές Βολακιάς – Σκυλο – Κέφαλο κ.λπ. πέρασαν στα κεντρικά Λευκά Όρη από Καλλέργη µέχρι Ασκύφου Σφακίων και Θέρισο, µε σκληρή πεζοπορία πέντε ηµερών καθαρά, χωρίς τις προετοιµασίες, διανυκτερεύσεις κ.λπ., σε 56,57 ώρες διανύοντας 128,43 χιλιόµετρα.

Τώρα πραγµατοποιείται µια θαυµαστή εργασία από τον Φάνη µε βοηθό την Κατερίνα για την κατάρτιση ανάγλυφου στην εικόνα, χάρτη των κορυφών των Λευκών Ορέων µε τις σωστές ονοµασίες και υψόµετρα τα µονοπάτια κ.λπ. και µάλιστα σε αρκετά µεγάλο µέγεθος.
Αξίζουν συγχαρητήρια που θα έπρεπε και οι αρµόδιοι του τόπου να αποδώσουν σε αυτούς που πραγµατοποίησαν και συµπληρώνουν αυτό το έργο, της πραγµατικής ανάδειξης και προβολής των Λευκών Ορέων. Έργο που δεν ενδιαφέρθηκαν επί τόσα χρόνια κάποιοι καρεκλοκένταυροι της πολιτείας.
Στα µελλοντικά σχέδια του Φάνη είναι η ίδια εργασία για τις πάνω από πενήντα θαυµαστές κορυφές από 1.500 έως 2.000 µέτρα.
Επίσηµη παρουσίαση του χάρτη και συνολικά της προσπάθειας θα πραγµατοποιηθεί τον ∆εκέµβριο στο ΚΑΜ.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

 1. Είμαι ο Αλέξης Αλεξίου που αναφέρομαι από τον εξαίρετο Αντώνη Πλυμακη στο θαυμάσιο άρθρο του με τίτλο: “ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ: ΧΑΡΤΟΓΡΆΦΗΣΗ”.
  Οφείλω να συμπληρώσω τα ακόλουθα και αν είναι δυνατόν να δημοσιευθούν στην έγκριτη εφημερίδα σας.
  1. Πράγματι τον Αύγουστο του 1986 πραγματοποιήσαμε μια ανάλογη προσπάθεια με ανάβαση σε 56 κορυφές άνω των 2000 μέτρων σε επτά ημέρες. Ο εμπνευστής, η ψυχή και ο νους αυτού του εγχειρήματος ήταν ο αγαπημένος μου φίλος και συνορειβάτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ.
  2. Ο αγαπητός κύριος Πλυμακης με αναφέρει πολύ σωστά ως ” οδηγό βουνού”. Οδηγοί στο βουνό είμαστε όλα τα μέλη του Ορειβατικού και πρώτα και κύρια ο Αντώνης μας, που τόσο κόσμο έχουμε οδηγήσει στα πανέμορφα βουνά μας.
  Υπάρχει όμως και ο επαγγελματικός τίτλος “ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΥΝΟΥ” που τον κατέχουν εξαιρετικά εκπαιδευμένοι ορειβάτες. Οφείλω να πω, για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, ότι δεν κατέχω τέτοιο τίτλο.
  Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της υπερπροσπάθειας των τριών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα