Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Λαμβάνοντας και δίνοντας ευχές…

Υγεία, αγάπη και χαρά ήσαν οι πιο συχνές ευχές που δώσαμε και λάβαμε για μιαν ακόμη φορά για την καινούργια χρονιά. Ευχές, που ολόψυχα ανταλλάξαμε με συγγενικά μας και με φιλικά μας πρόσωπα.
Υγεία, αγάπη και χαρά, τρία αλληλένδετα χαρίσματα και σημαντικά αγαθά στη ζωή όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων. Το ξέρουμε όλοι από τα πανάρχαια χρόνια πώς και πόσο ωφελούν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους.
Όταν έχεις την υγεία σου, μπορείς να κάνεις καθετί, καθώς τα σωθικά σου πλημμυρίζουν από χαρά και η ψυχή σου σπαρταρά από αγάπη για τον πλησίον. Οσάκις η αγάπη φωλιάζει μέσα σου για τους συνανθρώπους σου,  είσαι αληθινά χαρούμενος και συνάμα νιώθεις και είσαι υγιής και δυνατός ψυχοσωματικά. Κάθε φορά που αισθάνεσαι χαρά και αγαλλίαση για όσα σε περιβάλλουν, αγάπη και για τους ανθρώπους έχεις και υγεία ώστε να μπορείς να μοιράζεσαι μαζύ τους ό,τι σε ευχαριστεί.
Κοντά σε αυτά εάν προσθέσουμε τη σωφροσύνη, την ανιδιοτέλεια και την καλοσύνη, νομίζω ότι θάχουμε όσα πρέπει νάχει ως εφόδια το ανθρωπολόι στον καθημερινό αγώνα και της επιβίωσης και της αξιοπρεπούς ζωής και της αρμονικής συμβίωσης με τους άλλους γύρωθέ μας, έτσι δεν είναι;
Η αυτοκριτική και η αυτογνωσία, η φιλαλήθεια και η υπακοή στους γονείς, στους δασκάλους και στους κοινωνικούς, άγραφους και γραφτούς, νόμους, αλλά και ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες ενός εκάστου των ανθρώπων, όλα αυτά, εάν συνυπάρχουν, βοηθούν τον κάθε άνθρωπο να έχει και ν’ απολαμβάνει την προσωπική ψυχοσωματική του υγεία. Του δείχνουν, επίσης, ότι οι δικές του χαρά και ευφροσύνη μεγαλώνουν οσάκις τις μοιράζεται ειρηνικά με τους άλλους, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και αγάπη και με πίστη στο Δημιουργό των πάντων Θεό,  όσες φορές η κακοψυχία και οι μοχθηρές σκέψεις δεν γεννούν πολέμους ανάμεσα σε λαούς και εχθρότητες ανάμεσα στους ανθρώπους ή στις κοινωνίες τους.
Και ως επίλογο του παρόντος σημειώματος ένα έχω να (ξανα)προτείνω προς παν ευήκοον ους: Ας παραμερίσουμε σε μιαν άκρη όλα όσα τυχόν μάς χωρίζουν ή μάς απομακρύνουν από το ανθρωπογενές μας περιβάλλον και ας αγωνιζόμαστε όλοι μαζύ σαν μια γροθιά και άδολα να γίνουν επιτέλους πράξη οι ευχές για υγεία, αγάπη, ειρήνη, ευτυχία και μακροζωία για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους ανά τη γη…
*Φιλόλογος

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα