Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Λάκκοι – ανδριάντας Χατζημιχάλη Γιάνναρη

Ορειχάλκινος ανδριάντας του Χατζημιχάλη Γιάνναρη βρίσκεται στους Λάκκους.
Τον ανδριάντα φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης και τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 2016.
Οπως σημειώνει ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης (ετήσια έκδοση: “Εν Χανίοις”, τόμος 10ος, 2016), το έργο χρηματοδοτήθηκε από Λακκιώτες χορηγούς και υλοποιήθηκε από εξαμελή επιτροπή.
Ακόμα ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ο ανδριάντας εμπεριέχει τη σύζευξη δύο βασικών ιστορικών στοιχείων που έλαβα υπ’ όψιν μου. Στάση αρχηγική του σπουδαίου αρχηγού το 1866 γι’ αυτό και φοράει τα συνηθισμένα όπλα, μαχαίρι και κουμπούρι εποχής ζωσμένα. Αλλά αποδεδειγμένα ήταν αυτός με τον καπετάν Αναγνώστη Μάντακα, που από το 1913 ανύψωσαν την Ελληνικη σημαία στο Φιρκά κατά την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, μέλος της συμφωνίας με την πολιτική προέκταση του ρόλου του, γι΄ αυτό και στο αριστερό του χέρι τοποθέτησα περγαμηνή σε κυλινδρική μορφή που φέρει τη συμφωνία».

 

Την πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας, μάς θυμίζουν τα μνημεία πεσόντων και οι προτομές που συναντάμε σε κάθε περιοχή του Νομού. Αυτά τα μνημεία παρουσιάζει η στήλη “Μνημεία του Νομού Χανίων”, με τη βοήθεια του επί σειρά ετών συνεργάτη μας, Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος μας παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες