Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Λαοί και μηνύματα

Oταν κάποτε οι λαοί επαναστατούσαν είχαν σοβαρούς λόγους να το κάνουν, και το έκαναν σε κοινωνίες ασφυκτικά δομημένες, διαποτισμένες με πολλά στερότυπα και απόλυτη ρητή εκμετάλλευση.
Όταν οι άνθρωποι ένωναν τις φωνές τους για να διεκδικήσουν βασικά δικαιώματα επιβίωσης, δεν το έκαναν διότι θεωρούσαν πως ο κόσμος θα αλλάξει μετά από πολλά χρόνια, αλλά επειδή πίστευαν πως εδώ και τώρα μπορούν να μεταβάλλουν την κατάστασή τους, ανατρέποντας μεμιάς το ισχύον σύστημα κυριαρχίας.
Η πίστη, θέλω να πω, για τον αγώνα του δρόμου ήταν στο ζενίθ και κανείς δεν σκεφτόταν πως η επόμενη μέρα θα τον έβρισκε εγκλωβισμένο στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του.
Από τότε πέρασαν πολλές δεκαετίες, τα συστήματα άλλαξαν και από ευθέως καταπιεστικά, μετατράπηκαν σε αρκούντως δελεαστικά για την βιομηχανία του θεάματος, με αμέτρητους συντελεστές και χορηγούς διαφημιστικών πακέτων να προκαλούν αλλά ταυτόχρονα να δελεάζουν τον μέσο πολίτη, λανσάροντάς του πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμμετάσχει ενεργά και να συνδράμει αποτελεσματικά στην διαιώνιση αυτού του σκληρού πόκερ κυριαρχίας ως βασικός παράγοντας δήθεν εξισορρόπησης ανάμεσα στους πάροχους κοινωνικών προσφορών και τους απλούς καταναλωτές.
Πως θα επέλθει όμως αυτή η περίφημη εξισορρόπηση δεν θα το μάθουμε ποτέ. Τουλάχιστον  όσο η κερδοφορία θα αφορά μόνο τους διευθύνοντες.

1 Comment

  1. Οπωσδήποτε αυτός που πουλάει έχει το κέρδος και όχι ο καταναλωτής, μόνο που αυτός που πουλάει δεν βρήκε αυτό που πουλάει στο δρόμο αλλά δούλεψε σκληρά (τουλάχιστον ως μέσος πολίτης) για να το αποκτήσει, τι θέλετε λοιπόν, να το χαρίσει στον άλλο που δεν έκανε τίποτα για να αποκτήσει κάτι ανάλογο; Φυσικά οδεύει η α αγορά προς μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί κάτι τέτοιο, θα ήταν παράλογο. Αυτός που προσφέρει, συχνά δημιουργεί αγαθά και θέσεις εργασίας, γιατί θέλετε πάντα να τον παρουσιάζετε σαν εκμεταλλευτή; Ναι, προσφέρει έτσι που θα έχει το μέγιστο κέρδος, αλλιώς θα χάριζε- εσείς τι χαρίζετε; τι χαρίσατε σήμερα; θα δουλεύατε για να κάθονται οι άλλοι;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες