Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

“La Bella Greca” ή ό,τι απόμεινε

Το «Έσω Αίμα»

Το κόκκινο, κατακόκκινο νήμα, που βγάζει από το στόμα της η Μαντώ Μαυρογένους, η υποδυόμενη δηλαδή τη Μαντώ, “αποσκιρτώσα” από το βάθρο της στην Πάρο, με φόντο τη ζεστή πέτρα… Το παίρνει η νέα γυναίκα κι έτσι “κληροδοτείται” η συνέχεια της διαδρομής! Της σπουδαίας, εμβληματικής, προδομένης ηρωίδας. Το πάθος, η φλόγα, το όραμα, πορφυρωμένα, ταξιδεύουν στον καιρό…

Ωραία σύλληψη, όλο το video βέβαια, από τη Φρόσω Ζαγοραίου. Την performance, που συνεργάστηκε με τη ζωγράφο. Από την αρχή, όμως:

…«Αυτή την έκθεση, Φωτεινή, πρέπει να τη δεις, οπωσδήποτε!». Με εμφατική θέρμη, μου είπε ο Γιάννης ο Μαρκαντωνάκης, αρχές Ιανουαρίου. Και την είδα. Τα καταφέραμε με την Ανδρομάχη να περιδιαβούμε με πολύ ενδιαφέρον και συγκίνηση, αυτή την παρουσίαση «υψηλών προδιαγραφών και αξιώσεων», όπως τονίζει με πολλή αγάπη και γνώση βεβαίως, η Πηνελόπη Ντουντουλάκη.

Η Ειρήνη Τσιράκη, εικαστικός, πολύ ενδιαφέρουσα, ευαίσθητη και διορατική με κολάζ μονοτυπία ζωγραφική, δημιουργεί ένα, ένα… “εικαστικό προσκύνημα”, με διαχρονικές προβολές αξιακού διαλόγου!

Αναφορά “κεντρομόλα” η ηρωίδα της επανάστασης, Μαντώ Μαυρογένους! Η αγωνίστρια, η Γυναίκα, η εμβληματική Κυκλαδίτισσα, η προδομένη και πονεμένη “Bella Greca” συγκεντρώνει γύρω από τα ελκυστικά κι ευγενικά είδη του Προσώπου της, γυναικείες προσωπικότητες με κοινούς κώδικες αξιών! Προσωπικότητες που έχουν αναχθεί σε Μορφές, δεκαεφτά νομίζω ακριβώς, ώστε ν’ απαντηθούν εκτός τόπου και χρόνου, με την “Αδαμαντία” του ‘21, σε μία “σύμπτυξη” με τη λάμψη του αδάμαντος, όντως! Προσωπικότητες γοητευτικές, δυναμικές, ανθεκτικές!

Στους κοινωνικούς αγώνες, στην Τέχνη, στον χορό, στην Ποίηση· επίμονες ακτιβίστριες στον Πολιτισμό της Αλληλεγγύης και των τραχύτατων προσπαθειών για ένα καλύτερο κόσμο! Από τη Maya Angelou που σε εφτά λέξεις και μόνο παραχωρεί την προτροπή και το στίγμα της αγωνιστικής στάσης!

«Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξε το», μέχρι την Κυρά της Ρω που… οικειοποιήθηκε την “Έπαρση” της ελληνικότητας καθ’ ημέραν!

Από τη συγκλονιστική Frida Kahlo που “ποδηγέτησε” θαυμαστά τον πόνο και τους υπαρξιακούς δαίμονες, ως τη μοναδική μικρούλα Malala, στην οποία υποκλίθηκε ο πλανήτης, τη Μελίνα μας και του κόσμου, την Κική Δημουλά, που κέρδισε το “διάδημα” της ποίησης αξίως!..

Για ν’ αναφέρω ελάχιστες από τις αναφερόμενες και εμφανιζόμενες κυρίες, δίπλα στην Ελληνίδα του Αγώνα!

…Ωραία πράγματα, τα φιλοξένησε με την αγάπη, την εμπειρία και την επιμέλειά του στον Χώρο Τέχνης του, ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης. Εκεί που λειτουργεί κι η εξαίρετη ενότητά του, «Πόλεις ουτοπικές», με “παγιδευμένη” τη δυναμική τους, σε μιαν ιερή σιωπή (;) Για την… ταξιδεμένη έκθεση, Bella Greca, αποκλειστικός χορηγός ήταν η Τράπεζα Πειραιά…

Συγχαρητήρια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα