Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Λ. Αυγενάκης: Το μέλλον βρίσκεται στην οργανωμένη αλιεία

Το μέλλον βρίσκεται στην οργανωμένη αλιεία ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο 3ο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας, υπογραμμίζοντας ότι το 2024 θα αποτελέσει σταθμό στην ανάπτυξη του κλάδου.

Επισήμανε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επισπευσθεί η επίλυση του προβλήματος που υπάρχει με τους χωροταξικούς κανόνες.

«Πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα, αποφασιστικά και άμεσα στη χωροθέτηση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κερδίσουμε, ως χώρα, τον χώρο που υπάρχει- σε επίπεδο Ευρώπης- και μας περιμένει, αλλά δεν θα μας περιμένει για πολύ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψη ότι η ίδρυση και λειτουργία Διεπαγγελματικής στο χώρο θα βοηθούσε καθοριστικά, καθώς έτσι η ΕΕ αλλά και το υπουργείο, θα μπορούν να συζητούν καθετοποιημένα με όλο τον κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου καθώς η προσφορά προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα υπερβαίνει αυτή της αλιείας, αντιπροσωπεύοντας (το 2021), το 71% της εγχώριας παραγωγής ψαριών, ενώ η αλιεία το υπόλοιπο 29%.

Τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας συγκαταλέγονται στις τέσσερις πρώτες αγροτικές εξαγωγές της Ελλάδας, ξεπερνώντας σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ με το 80% της παραγωγής να εξάγεται. Το περασμένο έτος εξήχθη το 82% σε 37 χώρες και το 18% της παραγωγής κατευθύνθηκε για εγχώρια κατανάλωση.

Το 75% εξάγεται σε χώρες της ΕΕ, με τις κυριότερες αγορές να είναι: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το 2021, ο συνολικός όγκος παραγωγής ανήλθε σε 145.000 τόνους (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι), με εκτιμώμενη αξία 650 εκατ. ευρώ.

Το 2022, το 75% της συνολικής παραγωγής (95.240 τόνοι) πωλήθηκε σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 7% (8.950 τόνοι) πήγε σε αγορές 16 Τρίτων χωρών.

Στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας απασχολούνται, σύμφωνα με στοιχεία του 2021) 3.800 μόνιμοι και προσωρινοί εργαζόμενοι, ενώ αν ληφθεί υπόψη και οι έμμεσα εμπλεκόμενοι στον κλάδο (επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό από υπηρεσίες του κλάδου) τότε αυτός ο αριθμός ανεβαίνει στις 12.000.

Στη χώρα μας λειτουργούν:

– 285 πλωτές μονάδες.

– 24 ιχθυογεννητικοί σταθμοί

– 435 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας

Σε γλυκά νερά λειτουργούν:

– 87 χερσαίες μονάδες (2.500 τόνοι πέστροφας, κυπρίνος, χέλια)

– 33 σε λιμνοθάλασσες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα