Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Κυριαρχία Μέρκελ

» Απόλυτη πλειοψηφία -με επιφυλάξεις-
έδιναν στο κόμμα της τα τελευταία χθεσινά
προγνωστικά των γερμανικών ΜΜΕ

Το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ και το αδελφό τους βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις ομοσπονδιακές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή.
Αν τα κόμματα CDU/CSU εξασφαλίσουν πράγματι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην ομοσπονδιακή βουλή, αυτό θα αποτελέσει μια ιστορική επιτυχία για τη Μέρκελ, η σταθερή και σκληρή ηγεσία που επέδειξε η οποία κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη την έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γερμανία.
«Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα», δήλωσε χαμογελώντας η Άγγελα Μέρκελ, χαιρετίζοντας την εκλογική νίκη του κόμματός της και υποσχέθηκε ότι θα διαχειριστεί την εμπιστοσύνη των πολιτών προκειμένου τα επόμενα τέσσερα χρόνια να είναι χρόνια κατά τα οποία θα συνεχιστεί η επιτυχία για τη Γερμανία. Ακόμα, η ίδια επεσήμανε ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί οποιοδήποτε σενάριο για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.
Με βάση τα έξιτ πολ που μετέδωσαν δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα, τα ARD και ZDF, η συμμαχία των CDU/CSU αναμένεται να εξασφαλίσει από 297 ως 302 έδρες, σχεδόν τις μισές από τις 608 που έχει το σώμα.
Το ARD υπολόγισε ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων στα κόμματα CDU/CSU έφτασε το 8,2% των ψηφοφόρων. Η μετακίνηση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι έγινε κυρίως σε βάρος των Γερμανών φιλελεύθερων, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μοιάζει να μένει εκτός βουλής, αφού υφίσταται πτώση 9,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και περιορίζεται στο 4,7%.
Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Φίλιπ Ρέσλερ, θα χάσουν τις θέσεις τους.
Θεωρείται πιθανό το νεοπαγές κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να καταφέρει τελικά να εισέλθει στη βουλή, καθώς πρέπει να συγκεντρώσει ακόμη μόλις ένα 0,2-0,3%.
Οι Πράσινοι υπέστησαν επίσης βαριές απώλειες, καθώς συγκεντρώνουν 8% ως 8,1%, από 10,7% στις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα “Η Αριστερά” συγκεντρώνει 8,3% ως 8,5%.
Τα αποτελέσματα βάσει των έξιτ πολ:
Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) 42,0% – 42,3%
Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 26,0% – 26,3%
Πράσινοι 8,1% – 8%.
Η Αριστερά (Die Linke) 8,5% – 8,3%
Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 4,7% – 4,5%.
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 4,9% – 4,8%.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα