Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Κυκλοφοριακό Σούδας: Προτάσεις – Μονοδρομήσεις οδών

Κύριε διευθυντά,
κυρίες και κύριοι,με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τις ανησυχίες μου και τους προβληματισμούς μου για την κυκλοφοριακή μελέτη που μας παρουσίασαν την προηγούμενη Πέμπτη 16-6-2022 στο Πολύκεντρο Σούδας.
Η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο της Δ.Κ ΣΟΥΔΑΣ, κύριο Κλωθάκη Δημήτρη προς τα μέλη και τους ενδιαφερόμενους πολίτες της Δ.Κ ΣΟΥΔΑΣ, παρουσία του Αντιδημάρχου κυρίου Τσουπάκη Μιχαήλ που είναι υπεύθυνος για τα θέματα που μας αφορούν, χωρίς όμως να υπάρχει ο αρμόδιος μελετητής ή έστω κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας, ο οποίος θα μας εξηγούσε τις όποιες προτάσεις περιελάμβανε η όλη μελέτη.
Φίλοι και φίλες, το πραγματικά τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Σούδας βρίσκεται επάνω σε 4 άξονες που είναι αλληλένδετα συνδεμένοι μεταξύ τους.
Εθνάρχου Βενιζέλου –Πλατεία Σούδας–Κόμβος Σούδας–Πλωτάρχου Μαριδάκη μαζί με την Ακρωτηρίου Βλητέ.
Η Εθνάρχου Βενιζέλου είναι ο κεντρικός δρόμος της Σούδας, που μέχρι και το 1970, περίπου, συνέδεε την Πόλη των Χανίων με τη Σούδα, τον Αποκόρωνα και το γειτονικό Ρέθυμνο.
Η κατασκευή της Εθνικής οδού νότια του οικισμού της Σούδας αποφόρτισε αρκετά την ήδη επιβαρυμένη περιοχή, η οποία χρόνο με τον χρόνο είχε αλματώδη ανάπτυξη λόγω του Ναυστάθμου Κρήτης και του Λιμανιού.
Άλλωστε οι ανάγκες αυτές οδήγησαν και στην κατασκευή του παραλιακού δρόμου, που όμως για να συνδεθεί με την Εθνάρχου Βενιζέλου έπρεπε με κάθε τρόπο και για λόγους ασφαλείας να κοπεί ο παλαιός δρόμος στο σημείο σύνδεσης. (Γήπεδο Σούδας).
Είναι το στένεμα που υπάρχει στο γήπεδο Σούδας, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν υπάρχει ημερήσιο πλοίο ή το πρωί, εγκλωβίζονται εκατοντάδες οχήματα.
Τα τελευταία χρόνια και λόγω της ελλιπούς αστυνόμευσης υπάρχουν ανεξέλεγκτα παρκαρίσματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης έως και την Εθνική τράπεζα, ακόμα και στα φανάρια μπροστά στη Νέα Πλατεία Σούδας, με απαράδεκτες εικόνες και γεγονότα που ταλαιπωρούν καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας οδηγούς ντόπιους και ξένους.
Με την κατασκευή της Νέας πλατείας Σούδας και την αφαίρεση μέσα από αυτήν τουλάχιστον 50 θέσεων πάρκινγκ, χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη, το πρόβλημα επιδεινώθηκε δραματικά.
Πρέπει άμεσα να γίνει η είσοδος 1 του λιμανιού της Σούδας που βρίσκεται δίπλα στη Δεξαμενή του ΝΑΥΤΙΚΟΎ και παράλληλα να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός δρόμος Σούδας που ένα μέρος του έχει αρχίσει και υλοποιείται.
Όπως έχω γράψει και παλαιότερα,ας μπορούν οι ταξιδιώτες να παρκάρουν τα οχηματά τους μέσα στους χώρους του Λιμανιού με ένα σχετικό κόμιστρο, ώστε να ελευθερωθούν οι θέσεις στάθμευσης μέσα στον οικιστικό ιστό της Σούδας.
Μονοδρομήσεις σε εσωτερικούς δρόμους της Σούδας, με βασική προϋπόθεση την μονοδρόμηση της Αγίου Κωνσταντίνου από Κόμβο προς τα Ανατολικά έως και την οδό Αρκαδίου και τον περιφερειακό, και της οδού 25ης Μαρτίου προς τα δυτικά, από Ναύσταθμο έως και το σημείο που ενώνεται με την Αγίου Κωνσταντίνου.
Για τις άλλες οδούς δεν υπάρχει απ’ οτι είδαμε πρόβλημα, με εξαίρεση την οδό Αγίου Νικολάου που ο Μελετητής και στις τρείς προτάσεις που είχε την έδινε κάθοδο, που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι λάθος.
Ο κόμβος Σούδας είναι άλλο ένα ευαίσθητο σημείο της περιοχής μας, που όμως δυστυχώς η υλοποίηση του πάει από αναβολή σε αναβολή.
Είναι μια παγίδα για τους εκατοντάδες οδηγούς ντόπιους και ξένους που τον χρησιμοποιούν καθημερινά, με συχνά τρακαρίσματα, απίστευτη ταλαιπωρία και γενικά ένα πάρα πολύ επικίνδυνο σημείο διέλευσης που απαιτείται η μέγιστη προσοχή.
Πρέπει επιτέλους να γίνει το έργο αυτό με την κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου ή ό,τι άλλο έχουν να μας προτείνουν οι μελετητές, ώστε να βελτιωθεί η αρνητική και πράγματι επικίνδυνη αυτή εικόνα.
Οδός Πλωτάρχου Μαριδάκη και οδός Ακρωτηρίου Βλητέ, με τη διέλευση εκατοντάδων οχημάτων καθημερινά, από και πρός το Ακρωτήρι, το Αεροδρόμιο, τα Κουνουπιδιανά και το πλήθος των δραστηριοτήτων που υπάρχουν εκεί.
Ένας δρόμος χωρίς πεζοδρόμια, με ελάχιστο φωτισμό, στενός για τη σημερινή εποχή, που πρέπει άμεσα να διαπλατυνθεί.
Βέβαια, εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι με την κατασκευή του νέου δρόμου διασύνδεσης ΒΟΑΚ -ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ που πλέον είναι μονόδρομος, η Περιοχή της Σούδας θα αποφορτιστεί κυκλοφοριακά, και αν οι μελετητές προβλέψουν και δύο κόμβους ακόμα στη Λεωφ Σούδας και στην οδό Καράγιωργα, και έναν ακόμα διασυνδετήριο δρόμο προς την οδό Μακεδονίας του ΜΑΙΧ, θα λύσουν για αρκετά χρόνια το επιβαρυμένο κυκλοφοριακό της Πόλης μας.
Καλό θα ήταν από την πλευρά του Δήμου να υπάρχει ενημέρωση στον κόσμο και διαβούλευση, ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές και οι απόψεις για τα θέματα που μας αφορούν και ειδικά το κυκλοφοριακό της Σούδας που είναι και το μεγάλο μας πρόβλημα !

Κώστας Φωκάς


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα